Snöskor i fjäll!

Någon som har testat snöskor i vinterfjäll? Jag ska upp till Abisko nästa vecka och börjar fundera på om man ska ta och köpa ett par snöskor i stället. Någon som har egen erfarenhet av snöskor?

Tommy
 
Var i Keb-området för två år sedan och gick med snöskor. Full packning inklusive tält osv. Tycker det funkar mycket bra! Kan varmt rekommenderas. Enda nackdelen är väl att man inte har samma fördelar utför som på skidor. Uppför funkar de förvånansvärt bra.

Go tur!

/Fredrik
 
Det är säkert möjligt att hyra snöskor, det har vi gjort både på Kebnekaise fjällstation och i Åre. Kan va klokt att prova lite olika innan man köper. Min uppfattning är att det skiljer en hel del mellan olika modeller. Testade t ex på Keb en Salomon modell i plast som funkade bra förutom ljudet från själva plasten mot hård snö/is och att de var ganska breda vilket gör att man får gå lite bredbent.

Har själv tittat på att köpa ett par och om jag skulle köpa så blir det nog MSR, som iofs är ganska dyra (ca 3 000 kr om jag inte minns fel) men de verkar kanonfina...

/F
 
Atlas 1225

Tack för dina inlägg. Det låter bra. Jag har hittat ett par begagnade Atlas 1225 för 800 kronor. Det är lika mycket som Abisko ska ha i hyra för 8 dagar plus frakt tillbaka från Nikkaloukta. Varför föredrar du att köpa ett par MSR? Vad har de som du gillar?

Tommy
 
Tror det var en Atlasmodell vi hyrde i Åre o de var fina förutom att de spännen som satt på just den modellen kändes klena.

MSR känns otroligt stryktåliga och stegjärnen verkar ha mycket bra grepp. Dessutom är de relativt smala vilket betyder att man inte behöver gå bredbent.

Tänk på att de ska kunna bära din vikt inklusive all packning (vilket du säkert gjort), blir inte lika roligt om det inte bär på snön :)

/F
 
MSR Denali

Hej

Jag har ett par MSR Denali med förlängare. Förlängarna är ca 2dm långa och ger bättre bärighet i mjuk snö.

Jag har varit på en längre hajk i Jämtlandsfjällen på snöskor. Jag hade ca 30 kg på ryggen och väger själv 80. Snön var hård så det var inga problem att gå. Jag behövde aldrig förlängarna. Främsta fördelarna på denna tur var att det är väldigt lätt att gå uppför, även brant med packning. Jag hade med bräda så jag tog den på utförslöporna. Tar lite tid att skifta men det tar man igen på åkningen :)
Att använda snöskor även på hård snö är skönt. Skulle man gå utan kanske snön håller för det mesta men då man går igenom och sjunker ner till knäna tar det hårt på krafterna.

Förlängarna har jag bara använt i lössnö utan packning. Man sjunker ner mycket, kanske 3-4 dm men utan hade man inte kunnat gå där alls.

En bra detalj på MSR Denali är stållisterna på undersidan som ger bra fäste på isigt underlag. Knatar man i fjällen kan underlaget variera en del, från snö med dålig bärighet till is.

Jag har även ett par stavar med stora kringlor som stöd och hjälp.
 
Skillnad på upplevelsen mellan snöskor och turskidor?

Nu blev jag lite nyfiken, varför går ni med snöskor istället för turskidor? Är det roligare eller bekvämare eller annorlunda?

Jonas
 
Jag äger inga turskidor så snöskor är enda alternativet just nu. Skall jag dessutom ha med snowboard blir det snöskor förståss.
Jag kan tänka mig att det är lättare att ta sig fram i svår terräng (tät skog, branta partier) med packning på ryggen med snöskor. Fästet är ju oslagbart.
Enda gången jag åkt skidor med packning är på gamla träskidor utan någon form av glidskydd. Men som mycket annt är det ju en fråga om övning och färdighet. Tränar man mycket är nog skidor oslagbara i längden när det gäller hastighet. Snöskor är lättare att lära sig behärska, snöra på dem på fötterna och börja gå!
Så i slutänden handlrar det nog mest om vilken typ av upplevelse man söker.
Själv så tycker jag det ser coolt ut :)

PS skall snart skaffa turskidor också DS
 
Stighudar är säkert bra, men affären hade slut på stighudar till min snowboard så jag köpte snöskor istället :)
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.