Skidbestigning i Sunnmöre i april

Hejsan

Jeg har kig på, hvad jeg synes ser ud som en häftig (og lidt anstrengende…) skidtur 15.-22. april. Desværre er der inntill videre ikke nok tilmeldinger, der behövs minst 4 personer för att kunna hålla priset. Måske er der nogon här, der kunne være interesseret?

Eventuel tilmelding foregår på hemsidan, så jeg koordinerer ikke, men hører naturligvis gerne, hvis nogon skulle være interesserad.

http://www.scandinavianascents.com/sv/ressun.html

Hälsningar
Torben (ifrån Danmark)
 
Re: Re: Länktips

sjö_örret; sa:
Grymt härliga bilder! Vilken tid på året?

Tack! Det var en hälig tur!

Hmm, vi var i Hurrungane på påskhelgen och stack till Sunmore på onsdagen, tror jag. Så runt 20 april. Men tydligen var det ovanligt mycket nysnö på hög höjd, andra jag snackade med var där på påskhelgen och hade ösregn.
 
Påsken 2006 var jag och några kompisar på andra sidan hjörundfjorden och toppturade runt norangsdalen. Det regnade på i byar låg höjd en vecka i sträck. På högre höjd hade vi fin nysnöåkning, men lavinfaran var rent fördjävl.. Det gick laviner spontant från nästintill alla riktigt branta partier. De flesta riktigt roliga turer i det området innehöll åtminståne någon brant passage innan toppen, en jäkla massa grävande, men samma eländiga resultat varje gång: Aldeles för Instabilt! När vi väl hittat någon topp utan alltför branta partier (men ändå värdig åkning) så satte hård vind och snöbyar käppar i hjulet för toppen...

Veckan efter påsk 2005 var vi även då i sunnmöre, med bas i sykkylven, då var förhållandena mestadels bombsäkra, med undantag för just efter ett duktigt snödump mitt i den veckan, bl a besteg vi randers i strålande solsken, har svårt att tro att man kunde göra den turen med rimlig säkerhet påsken 2006 däremot. Eller? Någon som vet bättre? Randers rockar, men det finns väldigt mkt annat grymt fint däromkring, både sånt som turas flitigt på och sånt som är "hemliga" pärlor som på sin höjd får lite besök sommartid. Enda problemet är väder och snölagrens stabilitet. Får man skitväder som vi fick 2006 så kan toppturandet bli lite hämmat (åtminståne om man som vi hade norangsdalen som bas) eftersom de flesta av de finaste topparna antingen har branta partier man måste passera, eller ligger utsatt för andra branta väggar ovanifrån! men som sagt, vi fick njuta av lössnöåkningen i de säkra slutningarna istället! :)
/Jörgen
[Ändrat av sladdis 2007-03-05 kl 16:01]
 
Snabba variationer

sladdis; sa:
... har svårt att tro att man kunde göra den turen med rimlig säkerhet påsken 2006 däremot. Eller? Någon som vet bättre?

Nej, men helgen efter var det bra på Randers. Hittade inga osäkra partier där vi gick. Lägre partier på andra berg var inget vidare när vi var där heller, inga elaka lager, men väl risk för slasklaviner. Påskhelgen var vi i Hurrungarne, då hade vi också osäkra förhållanden med sockersnö lite varstans och mycket grävande och vändande.

Summa summarum: Ibland prickar man fel helg. Maritima snöförhållanden är lite annorlunda mot kontinentala, så alla som ska till Sunmöre, var försiktiga och tänk lavin innan ni väljer tur för dagen.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.