Relativt orörda stora skogar i Sverige?

Jag föredrar egentligen att vandra i fjällen, men ibland tycker jag att det skulle vara mysigt att göra en längre vandring (ungefär en vecka) nere i skogen - speciellt nu när myggen snart börjar försvinna. Problemet är ju att den mesta skogen i Sverige är så fruktansvärt tråkig - stora tallåkrar med smala uppskrämda träd varvat med kalhyggen i olika stadier av återväxt - och de urskogar som finns i södra Sverige är skrattretande små.

Finns det några större, hyfsat obrukade skogsområden i Sverige med lite "urskogskaraktär" där man skulle kunna vara ute en vecka utan att gå i spiraler? Var i landet spelar ingen större roll, fast i södra Sverige finns det väl antagligen ingenstans där man kan gå tre kilometer utan att korsa en bilväg.

Är det t.ex. möjligt att göra några längre turer i Muddus/Sjaunja på sensommaren och hösten, eller är det alldeles för blött?
 
Det finns väl egentligen hur mycket som helst i Norrbotten. I trakterna från Jukkasjärvi-Esrange finns mycket skog av urskogskaraktär. Jag har själv gjort en vandring från Esrangevägen norr mot Vittangivaara, Pirimesätno-området. I östra norrbotten i triangeln Vittangi, Karesuando, Pajala finns väldigt fåbesökta skogsområden med fjällnära karaktär, genomkorsade av branta raviner. Har gått en del i området i det militära och har även paddla igenom längs Lainioälven. Fascinerande trakter tycker jag. Skogar med mer låglandskaraktär finns ju sedan hela vägen ner mot kusten. I området som avgränsas av Överkalix, Harads och Gällivare finns en hel del med urskogskaraktär och från Jokkmokk söderut mot Vidsel, i utkanten av raketskjutfältet finns också mycket.. Mellan Arvidsjaur-Arjeplog och söder mot Sorsele finns också stora skogar som inte är så välbesökta..
 
Inte ens i Norrbotten/Lappland finns det så stora orörda områden så att du kan gå dit näsan pekar en vecka i sträck utan o hitta en bilväg, men om du vet o hålla "rätt" riktning så går det men då faller det lite under"spiralen" du nämnde. Stora orörda skogar finns, men inte så stora.
Otroligt mycket hugget och ungskog i dagens Svea.
 
Hur är det med tillträde till raketskjutfälten vid Esrange och Vidsel? Måste man ha tillstånd för att få vara där, eller är det bara på egen risk?
 
@Lämmeldoft:
T.ex. RFN är militärt skyddsobjekt enligt skyddslagen, vilket innebär att det råder tillträdesförbud och att överträdelse skall straffas med böter eller fängelse i högst ett år. Sker fotografering eller annan avbildning eller mätning inom skyddsobjekt kan såväl material som utrustning som använts förklarats förverkad. Man kan få dispens, med den som lämnar oriktiga eller vilseledande uppgifter för att få tillträde till skyddsobjekt skall dömas till böter eller fängelse i högst sex månader.
 
Fel som gärna upprepas om urskogar är

Tiveden, Västra stranden av Dalbosjön, SO Vättern m fl.
Under lilla istiden kalhöggs nästan hela bebodda S Sverige. Därav uppfinningen kakelugnen....
Men historia har inte varit prioriterat på länge......måhända därav den stora populariteten i boklådorna?
//J
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.