om det gamla.

det gamla funkar också. vad kommer efter gore-tex det är ingen som vet.

allt som man ha haft i århundrade, är i malpåsen eller säljs som prydnad.

om man tänker på dom i afrika och grönland så ha dom inte gore-tex.

vad kan vara osaken till att vi ha inte de gamla kläderna kvar?

vad är sämre och vad är bätre? är bara du själv som vet.
 
Vem skall dra slutsatsena, du själv?

Jag ställer mig lite frågande till om alla måste lära sig allt själva, emperiskt. Hela ideen med tex Utsidan är ju att sprida erfarenheter och funderingar.
Ull, bomull och siden har bevisligen fungerat mer eller mindre väl under årtusender.
Syntetmatrial har vi haft sedan första hälften av förra seklet.
Om nu alla skall dra alla slutsatser själva så kommer säkert fabrikanter och handlare att gilla det men faktum kvarstår ju att det mesta vi gör i naturen går mycket bra att göra i de flesta kläder, tillverkade av de flesta matrial.
När vi skall ut och resa och bära hela vår egen utrustning kommer specialisering och fleranvändarbarhet in som viktiga begrepp, men faktum kvarstår att det mesta fungerar.
Detta hindrar ju inte att sidenundisar fungerar bra även i vardagen, vintertid. Eller att knälånga ullestrumpor även ger skenbenet ett icke oväsentligt stötskydd förutom alla andra goda egenskaper de nu har.
Att tro att det i framtiden blir, slumpvis, som det blir tror jag inte på. Fabrikanter och tillverkare har byggt in åldringsegenskaper i moderna G-texplagg som inte finns i plagg av mera traditionella naturmatrial.
Detta gör att de modernaste kommer att försvinna först från marknaden. Medan det som visat sig fungera väl länge kommer att bli än exklusivare....Jämför gärna med Betamax och Laserdiskar, hur många kan räcka upp handen och säga att det är deras bildsystem idag, och ändå är dessa system vida överlägsna marknadsdominanterna i den branchen.
Jag har under många besök och handelsturer i fritids och sportbutikerna sett mer än en köpa nästan hela fjällvandringsutrustningen på ett bräde, på senare år till priset av en bättre jordenruntresa. Vilket val jag skulle göra för den summan tvekar jag inte om alls!
Finessen med uteverksamhet är att den är nästan gratis!
Fritidsplaggshandeln och G-tex-maffian har ändrat på det.
Det är ju intressant att konstatera att när man t ex i Sv Överlevnadssällskapet vid deras kurser ej bör bära G-tex eller syntet.
Vid friluftliv med öppen eld etc funkar däremot ull bra.
Så vad säger vädret, aktiviteten och dina funktionskrav? Sen kan du välja. Men börja med att gå ut och ha skoj med det du har!

Go tur

Johan K
 
Jaa, naagot av charmen aer borta....

Det har ploetsligt blivit himla dyrt att bedriva friluftsliv enbart GTex maffian. Men naturen finns daer utan dom. Jag anbefalar alla at bedriva friluftsliv med det utstyret dom har och se vad dom tycker. Naagon gaanger maaste man ha nytt utstyr, t.e. naer man skall oevernatta om vintern och det man har inte strecker till.
Foer oevrigt anbefalar jag norrmannen Lars Monsen's Villmarksboken. Han anbefalar gamla metoder i stor grad. T.e. saeger han at naer man skall oevernatta om vinteren aer syntetiska uppblaasbara liggmattor daarliga, men granbar aer definitvt best paa at isolera mot kylan fraan bakken.

Mvh Lars
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.