Lofoten-svårighetsgrad

plenty

marjab; sa:
Hur mycket paddelerfarenhet rekomederas för en vecka i lofoten.

Hi you need to be experienced to a good level, the main issue will be the weather, ideally be flexible to go when there is a High pressure coming over the area, but still expect conditions not to be ideal. Be also aware you have a large "Tidvattnet" that makes passing some fjords impossible at certain times and creates larger waves etc with certtain winds. So you need to be well tuned in for tides, and local weather conditions. Expect top be unable to paddle for a few days because of winds for example.

Here is a good link for weather info:

http://oceanor.mg.uoa.gr/forecastcity.html
http://www.met.no
http://www.cs.pdx.edu/~walpole/synoptic.html

I can recomend JAn Engstad from http://www.lofoten-aktiv.no he is probably the most knowldegable person up there.

I have just come back from Lofoten, My "Sambo" is paddling Norway Solo" so I have been up to re supply her with maps and food etc. Its beautiful, and well worth the effort.

MVH
James Venimore
PS You can see more about her expedition at http://www.barbrolindman.com
 
Det finns...

...organiserade turer med "all included" hos bl.a. Crossing Latitudes. Där får du en tur med erfarna guider som kan ge dig en säker upplevelse.
Det finns även flera i t.ex. vår klubb som varit där som du kan fråga. Skicka ett mail till långfärdsansvarig, se npk.nu.
Kolla även Eriks Sjöstedts hemsida kajak.nu, de har också varit där och kan ge tips.

mvh

Anders

Näsets Pk
 
Vi paddlade en vecka i området Salten söder (öst) om Lofoten. Det handlar alltså om den nedre delen av Vestfjorden.

- Det är rätt långt mellan möjliga rast&tältplatser.
- Det blev en del rätt långa överfarter.
- Det blåste upp fort och blev lätt stora vågor. Trots att ingen var helt grön, så behövde vi bogsera en av oss som blev trött av den krävande miljön.
- Det var mycke bära bära bära för att inte riskera att få kajakerna tagna av tidvattenhöjningen (eller för att ta oss ner till igen vattnet efter sänkning).
- Det var (augusti) kallt i vattnet (bra klädsel är bra).
- På sina ställen och på vissa tider var det, till följd av tidvattenströmmar, olämpligt/omöjligt att paddla.

Vädret kan tydligen vara helt kass under lång tid.

Vi hade framför allt en hel underbar tid, med alla slags väder och med gott om tid för att njuta och ta igen oss.

Man skall nog ha koll på sin kropp och sin kajak, ha lite vana av paddling i tokigt väder. Man skall defitivt vara beredd på att bära bära bära och VETA hur det ser ut med tidvattenströmmar.
-p-
 
Det beror på...

Lofoten har ju både öppna och mer skyddade farvatten. Sen är självklart vind en bestämmande faktor. Här är en länk till Västra Lofoten kajakkubb med en del turbeskrivningar, det är också kontaktinfo på sidan: http://www.poseidon.no/padling/

God tur!
Frun och jag ska hålla oss lite längre syd; vid Helgelandskusten.

Erling.
 
Som sagt, det nyckfulla vädret på Lofoten kan ju bli för mycket för vilken paddlare som helst, men behöver för den skull absolut inte avhålla från besök i det fantastiska området. Har ni bara gott om tid och inte är tvingade att göra distans varje dag är det nog inga problem bara ni har mer än grundläggande paddelkunskaper och bra utrustning.

Lite mer skyddade områden finns i de små skärgårdarna på södra sidan Austvågöya och Hinnöya (se gamla inlägg om paddling vid Lofoten).

/Andreas
 
Om man är osäker kan man ju

Hejs
Jag var deltagare på turen som Patric beskriver och håller med honom.
Innan alla deltagare på den turen sammanstrålade var vi några som bodde på den förnämliga campingen som ligger en bit från Skutvik http://www.ness-camping.no
Där kan man börja med att känna sig för.Är det så att man gör bedömningen att man nöjer sig med att paddla i campingens närområde kommer man i alla fall att få en fantastisk naturupplevelse.Tex var havsörnarna betydligt fler än myggorna.
Från Skutvik går färja över till Lofoten om man vill ta sig dit.
Mvh Thorleif
 
organiserad tur Lofoten

Hej!

kolla på http://www.askr.no

Är visserligen en tävling, men man kan följa med utan att tävla, och då finns ledare som vet var man kan tälta, följebåtar och trevliga paddelkompisar på köpet! När jag och min syster var där (2002) fanns två olika svårighetsgrader (dvs längd på dagsetapperna) för dem som paddlade "ramble", vet inte om det är exakt samma upplägg nu, men kolla in hemsidan!

Boel
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.