Kissnödighet vid nedkylning

Efter att ha tillbringat 4 nätter i tält i temperaturer runt -25 så märkte jag att jag vaknade mkt lättare av att jag behövde gå ut o väcka riporna, när jag blivit lite kall. så fort jag kom tillbaka ner i sovsäcken blev jag genast mkt varmare och somnade utan besvär.
hemm i sängen vaknar jag aaaaldrig av att jag måste på muggen.

någon som har en förklaring till det här? finns det någon fysiologisk förklaring eller var det bara mina hjärnspöken som tvingade ut mig?

/bengt
 
När du blir kall drar yttre blodkärlen ihop sig och blodvolymen minskar. Överbliven vätska hamnar i kissblåsan. Iallfall är det vad jag har fått höra.
 
Hej,

Fenomenet kallas kölddiures och är, som Vandrare beskrivit ovan, högst logiskt. Precis som han skriver ovan handlar det om att kärlen i huden och perifert drar ihop sig så att kroppsvätskorna (ffa blodet) samlas centralt i kroppen, dvs i bålen och hjärnan. Filtrationstrycket i njuren höjs då och man får en ökad produktion av urin. Exakt samma sak som du beskriver händer när man badar länge.

/Gustaf
 
Kölddiures

beror på att centrala blodtrycket ökar när blodkärlen i huden stryps. Det går då signaler till njuren att producera mera urin. Det kan röra sig om ca 0,5 L på 30 minuter. För att minska väskeförluster kan det vara lika viktigt att klä på sig vid raster som att klä av sig vid kraftig aktivitet för att minska svettförluster.

Jag har skrivit en artikel om vätskebalans i frilufssammanhang som finns på http://www.paddlingsnyaadress.com/MAP/index.htm

Thure
 
Och själv undrar jag, när det ändå är kompetent folk på tråden, vad är mekanismerna för motsatsen?
Dvs det gamla scouttricket, att doppa någon sovande persons hand i ljummet vatten så att den väter sin sovsäck???
Heheeee.

Funkar det verkligen? Jag vill minnas att vi försökte på något seglarläger med högst besvikande resultat. Jag kan i alla fall inte komma på någon (vettig) anledning till varför det skulle kunna funka.
/Gustaf
 
Ingen mer än jag då, som känner att kissnödigheten anfaller påtagligt när man tvättar händerna i varmvatten? Hopps...
 
Nä.
Men det måste finnas någon mekanism som triggar signaler på detta vis?

Jo det finns det nog, fast jag tror nog att sådana mekanismer ligger på ett annat, lite högre, plan. Kanske associerar hjärnan det skvalande ljudet av vatten mot händerna med att kissa och så upptäcker du att du i själva verket går omkring och är lite smått kissnödig. Det är med andra ord knappast lika logiskt fysiologiskt som i exemplet med nedkylning. Att den sovande hjärnan gör samma koppling känns mer osannolikt.
/Gustaf
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.