*HJÄLP -det börjar närma sig anmarch, STIGHUDAR PÅ!*

Men fortfarande brottas vi över planeringsbordet huruvidare vi skall styra skidspetsarna mot Abisko eller Sarek... April gäller!

Abiskoplaner:
Anmars längs Kungsleden (ev. skotertaxi) till det fina bergsområdet öster om Alisjävrisjön (Njuikkustak och Kåtotjåkka) där vi någonstans utanför Kungsledens fasliga värld, eventuellt på hög höjd skyddade av omgivande toppar, slår basläger för en veckas umgänge, god mat, toppbestigningar med telisar och härlig utförsåkning på schemat.

Sarekplaner:
Anmarch 17.00 från Stockholm för att sedan gå från Ritsem till det inbjudande berget AKKA vilket vi förväntas angöra runt 15.00 dagen efter Stockholm (tåg)...
Beroende på tillgängligheten av toppar kanske vi rundar berget i jakt på mer realistiska toppbestigningar... eller (???), så gör vi dagsturer in mot Sarekområdet (vindskydd med!) för att uppleva dess unika miljö!

Förutsättningar:
Ingen som helst klättring eller insäkringsutrustning tänker vi ta med oss (givetvis vanliga ting som spade, lavinsändare etecetera). Eventuellt kompletterar vi skidutrsutningen med rep och sele!


Emotser vänligen förslag samt synpunkter på ovan två ypperliga semesterförslag i påskatider. All information är god!
Hur lämpligt är Akka för toppbestigningar utan rep, stegjärn etecetera?
Vi kommer att vara två... eller fyra personer.

MVH
Jmlove
 
Har varit uppe kring Kåto tidigare innan skoterförbudet kom i kraft.
Mycket fint område, har gjort något åk där.
Det fina just nu är att ni slipper skoterburna fiskare,
har tagit med en länk så att du kan se gränsområdet.

http://www.bd.lst.se/livsmiljo/naturvard/skoter/kebne.gif

Tror att lavinfaran kan vara lite större i år då vi hade en "vårflod" i början av januari, p.g.a. det
varma vädret.

Under vårens renkalvningar är det relativt mycket renar här samt några samer.
 
Akka

jmlove; sa:
Hur lämpligt är Akka för toppbestigningar utan rep, stegjärn etecetera?

Mycket lämpligt! De flesta (alla?) toppar i massivet kan nås utan klättring. Stegjärn behövs bara om det är riktigt isigt, och det är det sällan vid påsk. Jag kan rekommendera sydsidan. Därifrån kan man nå de flesta topparna lätt, och få fin utförsåkning ner (om snöförhållandena är bra).

Under Sveriges 2000-toppar på min alpina sida finns lite info och några bilder från Akka.

Peter
 
Tack för infon...

1) Hur är snötillgången i detta nu... förutsättningarna läggs väl precis för påskens skidföre!?

I fjol var det ju inte perfekta förhållanden precis vid Abisko, Tjåmahus och dalarna söderut. Detta medförde en del osäkerhet vid planering av toppturer för att finna den fina nedförsåkningen...

2) Är det generellt mer snö i Sarek?

Peter (otroligt maffiga bilder du har på din hemsida, man blir ju klart sugen på Akka, men så var ju vädret fint också...):

Akka verkar vara relativt tillgängligt från Ritsem.
3) Finns det möjlighet att åka typ Skotertaxi.. till stugan som ligger på andra sidan av "Sourvasjön"?

4) Hur lång tid tar det (saknar sjön på min karta...) vid normala förhållanden". Känns som det bör räcka med en dags anmarch till foten av Norrlands Drottning?

5) Vilken tid; slutet av mars-april, april, april-maj skulle du rekommenera?

...helt säkert att vi klarar oss utan enklare klätterutrustning... som vanligt är det ju sunt förnuft som gäller kontra erfarenhet etcetera :)

MVH
Jmlove
 
Ovärdersberget

Tyvärr är Akka lite kännt för att dra till sig allt dåligt väder. Anledningen verkar vara att hon står lite i ensamt majestät och därför är första höga anhalt för fuktiga vindar, oavsett vilket håll de kommer ifrån. Det är alltså inte alls ovanligt med nederbörd på Akka.

Så till det positiva, Akka är lättillgängligt. JA, det går att få "skotertaxi" över Akkajaure men inte längre än så eftersom det är en nationalpark (skotern får inte lämna sjön). Berget kan också bjuda på en hel del fin skidåkning, och att nå toppen enklaste vägen är ingen konst, om vädret tillåter. Tänkt dock på att stigningen är den högsta i Sverige, närmare 1500 m ner till sjön.

Lycka till med Akka.
 
Snö väntas

Vad jag hörde sist så var det inte så mycket snö kring Abisko by, men det går ju aldrig att säga hur det ser ut någon mil söderut. Var uppe till Stordalen (1 mil från Abisko) för 2 veckor sedan för lite jakt. Då var det mer snö än förra året iallafall.

Såg i väderprognosen för helgen att det väntas mellan 50-100 mm nederbörd i de västra fjällen, vilket kan motsvara 50-100 cm snö. HOPPAS!

MVH Pack
 
En till!

Någon som har koll på information om Ritsem?
Hur man bokar "taxi" för att tillse bästa möjliga överfärd till AKKA.. etcetera

MVH
Jmlove
 
Ring stationen

Tja, ring Ritsem fjällstation! Det är iofs ingen egentligen fjällstation, men de ligger ju vid väg och har till skillnad från fjällstugorna el, telefon, etc. Så det är väl bara att slå en signal.
 
Beslutsångest

Hmmm... hi it's me again!

Skiter i det här med Sarek, blir till att ta en rejäl vintertur där nästa säsong istället!

Åker på högalpin bivackkurs istället!!! Tjoho!!!
På så sätt får jag en möjlighet att lära mig mer om alpina toppturer, rätt säkerhetsutrustning etcetera.
Föregående turer har vi kört efter devisen learn by doing... men den håller väl aldrig i evighet med upprätthållen tur!?

Hola
Jmlove
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.