Clogga??

Jag klättrar inte själv, men har på sistone blivit lite nyfiken. Har därför läst en del inlägg här på forumet, och då dykt på termen "clogga". Vad betyder det?
 
Repklämma

Clog (undrar om den finns kvar, men namnet har blivit vedertaget för alla liknande pryttlar) är en repklämma som sitter förankrad i selen och ofta i en slinga runt bröstkorgen, den löper uppför repet men låser nedåt. Verbet clogga kommer sig av denna manick och betyder helt enkelt att klättra med en sådan på ett fast topprep. Det kan man alltså göra själv utan att ha någon som säkrar. Bra att ha om man bor i ett klättrarfattigt område eller då man själv har skolkat från skolan/jobbet och alla andra har Luther hängande över axlarna.
Det stora obehaget med denna manick är att om man klättrar i ett överhäng har den en tendens att vilja dra en ut från berget. Man bör även öva in ett sätt att fly cloggen och övergå till en firningsmojäng utan att man för den skull blir urkopplad hela systemet.
Kolla in den här länken för ytterligare info http://www.utsidan.se/klattring/utrustning/Clogging/index.htm
 

Guest

Gäst
Clogga är när man klättrar ensam med en "clog", eller repklämma som hjälp. Det fungerar så att man fäster repet högst upp ungefär som vid topprepning, med den skillnaden att man cloggar på enkelt rep. Fäst alltså ena änden på repet högst upp. Man kopplar fast sig med repklämman på repet och klättrar. Repklämman löper uppåt och låser nedåt.
/Mattias

Jaha, du hann 1 minut före!
 
Big wall

I Big Wall- och artificiell klättring används den ofta för att ta sig upp (och ner med andra verktyg) för klippan då man redan har lett replängden en gång och fäst upp fasta rep. Man kan även fira utrustning med den och använda vid räddningsaktioner av skadad eller medvetslösa personer mm.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.