BOJKOTTA NORGE II

Läste en notis idag om att Norge skulle utöka jakten på järv. Till och med i Jotunheimens nationalpark skulle jakt med skoter tillåtas! Vad sysslar de med där på andra sidan Kölen???

Peter
 
Makalöst

Var läste du detta?

Det låter alarmerande då järven idag är i samma situation som varrgen...
 
Det står bland annat att læsa hær:
http://www.bt.no/vis.html?id=131083
Men det rør sig bara om tre djur, men problematiken ær den samma som i vargfallet att jærven tar fårbøndernas får. Men man frågar sig ju också vad nyttan før fårbønderna ær att skjuta tre jærvar av 270. Det enda som sker ær ju att man komma støra djurlivet i jotunheimen med snøskotrar till helgen och inte så mycket mer. Det norska naturdirektoratets "naturførvaltning" har jag ænnu inte førstått mig på...
 
Lite statistik

Läste att den norska vargjakten beräknas kosta fyra miljoner NOK. Har tyvärr inte hittat någon aktuell norsk statistik för rovdjursfrågan.

Stället hittade jag 1999:s statistikpå viltsskadecenter. Totalt betalade de ut 7 Mkr för viltskador.
Jag har plockat ut lite delsummor:
Av dessa betaldes ut totalt ca 924 000 i ersättning på skador på fredat vilt. Av specificerade vargskador betalades ut 91 000. För förebyggande av vargskador betaldes ut 30 000

Det åren dödades även 12 hundar + 1 skadad, detta ersattes med 139 000.

Sätter man detta i porportion till vissa valutaförändringra och ändringar i utbetalningsbelopp så tycker ändå jakten verkar totalt orimlig.
Hade det inte varit bättre att ge den fyra miljoner kronorna till de drabbade bönderna?

Statistiken finns på http://www.viltskadecenter.com
 
På lænken nedan finns den senaste artikeln om ulvjakten på aftenposten och nedanfør lænkar till alla artiklar som aftenposten har haft i æmnet. Dær står det bla om att ulvjakten kostar 4 miljoner kroner.
http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/d199578.htm
Enligt den artiklen så anser naturdirektoratet att ulvejakten ær billig i jæmførelse med att betala ut ersættning till bønder.

Jag har æven læst en artikel på bergens tidene http://www.bt.no om att det sammanlagt førra året togs 13000 får i norge av rovdjur och att ulven stog før 800 och jærven 2000, men jag kan inte hitta den igen men om någan annan lyckas så får dom gærna sæga till :)
 
Nu fan får det vara nog!

Vi har planerat att passera Norge under en tur i sommar, och sedan gå in i Sverige igen.
Aldrig att jag kommer att spendera ens en krona i Norge!

Pack

P.S. Ni norrmän som läser detta inlägg se till att ni byter ut de ansvariga politikerna. Kom bara inte med några inlägg om vad rovdjuren kostar staten.
 
Järvmassaker!

Hörde på naturmorgon att man i Norge "lagligen" hade dödat 52 järvar i år. Det är ca 25 % av hela den norska stammen! Hur tänker dessa norrmän?

Peter
 
OK! Det blir en bojkott.

Jag och min sambo har planerat för en Norgesemester i sommar. Efter vargjakten blev vi ytterst tveksamma men nu när åxå järven ska slaktas ställer vi in.

Tänk dock på att inte dra alla norrmän över en kam!

hadeochlevväl
/Tord B.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.