7000 europeiska vandrare till Skåne

Av: ulindh

Svenska Turistföreningen (STF) tillsammans med Skåne kommer att stå som värd för Europas största vandringsevenemang - Eurorando. Det är European Ramblers’ Association (ERA) med drygt 2,6 miljoner organiserade medlemmar, som ligger bakom detta sociala evenemang. Det startades 2001 och genomförs vart femte år. Den 10-17 september 2016 väntas mellan 5000 och 7000 deltagare från hela Europa komma till Skåne.

- Det är väldigt kul att vi tillsammans med Skåne fick detta evenemang. STF jobbar ständigt med att stötta utvecklingen av vandringslederna i Sverige och har precis gjort en stor framtidsundersökning som visade att vandring är en av de stora resetrenderna. Men vandring förknippas ofta till fjällen, nu kan vi visa hela Europa att det finns fantastisk vandring även i södra Sverige, säger Sylvia Nylin, vice generalsekreterare STF.
 
Att ERA valde Skåne bland de sökande destinationerna är bland annat för den varierande terrängen, det rika kulturutbudet samt förmågan att organisera och planera ett evenemang i denna klass. Helsingborg kommer att vara navet i evenemanget, dels på grund av det strategiska läget och de goda övernattningsmöjligheter men även på grund av närheten till Kullaleden som har fått internationell status genom sin certifiering Leading Quality Trail.

Foto: Bengt Flemark
 
Redan året innan Eurorando går av stapeln kommer Skåne att stå i fokus bland Europas vandrare, då det arrangeras Eurorando walks runt om i Europa genom ERAs medlemsorganisationer. Förra gången vandrade 64 500 personer mot Andalucien där Eurorando hölls 2011.
 
- Nu startar förberedelsearbetet med att välja ut cirka 50 etapper på bland annat Skåneleden för besökarna att uppleva. Förhoppningen är att de som kommer hit för detta evenemang skall återvända hit igen, säger Oddvar Fiskesjö, chef Miljöstrategiska enheten Region Skåne.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer

Efter långa diskussioner kring ämnet avgifter och allemansrätt kommer här en sammanfattning av tråden och även en omröstning. Vad tycker du i frågan?

Att bygga broar

Common Values United jobbar för att öppna upp den svenska naturen för "barn från tredje kulturen". 7 kommentarer
Tävla om ett exemplar av ”Barnens fjällbok – En handbok för unga fjällvandrare”.
Glaciärvandring, klättring och balansgång längs en smal kam. Att ta sig till Sveriges två högsta toppar är inget för den höjdrädda. 4 kommentarer
Föreningen Hej främling och STF arrangerade förra helgen en fjällvandring för att ge fler möjlighet att må bra och hitta nya vänner.

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.