Häng med på mina äventyr i bergen, på cykeln och upptäck världen.

Attityd är allt!

www.cronhamn.net

Användarnamn: Gustav Cronhamn

Intressen: Alpinism, Klättring, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Resor

Mer på profilsidan


"Salam" från underbara Iran!

Äntligen i Iran - ett land som hos många väcker känslor och funderingar. Gustav lyckades passera gränsen förvånansvärt smidigt och fick inte mer än tre nya stämplar i passet. Sedan dess har han inte upphört att ständigt förvånas.

När Gustav nådde gränsen vid turkiska Gürbulak hade han ingen som helst aning om vad som kunde förväntas av det land han var på väg att borda. Utrikesdepartementets uppgifter skiljde sig markant från de rekommendationer Sveriges ambassad i Teheran muntligt utfärdat över telefon. Gustav hade från många håll fått intrycket att Iran skulle vara ett farligt och ogästvänligt land att resa i. Nu, väl i Iran, har Gustavs tidigare bild av landet förändrats totalt. Skillnaderna mellan Iran och Turkiet är tydligen inte som dag och natt!

Gårdagens etapp med 11,7 cyklade mil gick väldigt lätt och mest i nedförsbacke. Efter ett par kilometer träffade Gustav på sin första "cyklistkollega". Han och engelsmannen (som cyklat ända från Frankrike) stannade till några minuter och utbytte erfarenheter innan de båda trampade vidare åt olika håll. Längs resten av vägen blev Gustav stannad flera gånger av trevliga iranier som ville bjuda honom på allt möjligt.

När han igår kväll kom fram till byn han tänkt övernatta i fanns inga hotell att checka in på. Han fick istället bo hemma hos en familj på en gammal restaurang. Gubben i huset var ivrig att visa Gustav duschen. Kanske försökte han på ett artigt sätt hinta att Gustav efter så många svettiga dagar i öknen inte luktar jordgubbe? Sängen han fick låna bestod av en träplatta med en tunn matta på, och killarna han bodde med fick ligga på golvet.

Dagens sträcka har varit rätt jobbig och till stor del gått i uppförsbacke. I en av de längre backarna hade Gustav turen att få sällskap av en gammal farbror. Hittills har inget mer än UD fått honom att betvivla att detta kommer bli en fantastiskt trevlig och minnesvärd cykeltur i mellanöstern. Om allt går som planerat beräknas Gustav rulla in i Teheran den andra eller tredje oktober. Vägen dit är en enda lång uppförsbacke, så Gustav har en svettig vecka att se fram emot!

Ni kan som vanligt följa Gustavs SPOT. Klicka HÄR

Gustav hälsar "salam" från UNDERBARA Iran!



Mvh,
Julius Kramer
Expeditionskoordinator 



Ett par bilder från Iran. Klicka på varje bild för att förstora den.
Till vänster ser du engelsmannen som cyklat från Frankrike.

          By i bergen           Ett berg          Märkliga vägskyltarTrevlig cyklist från England

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?

Läs mer i bloggen

Sjukt taggad!

I våras möttes jag av det tragiska beskedet att min vän och guide i Nepal Ankaji Sherpa förolyckats i lavinen på Mount Everest, som kostade 16 människor livet. Ankaji var en mycket varm och glädjefylld person, som fick alla att trivas.

Göran Kropp

För 10 år sedan, den 30 september 2002 kraschade Göran Kropp under en ''rutin klättring'' i USA. Våran största högalpina klättrare tystades, men jag har aldrig glömt hans äventyr! Det kommer alltid finnas äventyrare som klättrar svårare, snabbare m.m. men det kommer alltid finnas ett orginal.

Det finns ingen som kommer kunna klättra högre än Göran utan syrgas. Hans äventyr har inspirerat mig till mycket och han är den största förebilden inom svensk höghöjdsklättring. Jag är riktigt imponerad över hans äventyr och kommer aldrig glömma när jag såg hans dokumentär om Everest expeditionen som 11-åring.

Tack, Göran!

vad göra nu?

När man kommer hem efter en tur, kort som liten så är det som om man aldrig är mätt. Man börjar redan första dagarna att fundera på vad ska jag göra härnäst?
När man är mitt i det så tycker man alltid att det ska bli lite skönt att komma hem till vardagen, men när man kommit in i vardagen så längtar man alltid ut igen. Det beror inte på att man inte är nöjd med sin tillvaro utan att man alltid vill att något händer runt omkring än.

Nu har jag två säsonger med fotbollsträning för ungdomar att tatag i. Men vad blir nästa tur? Jag har grubblat lite på en långtur i bara Sarek (drygt 100 dagar) eller kanske en 8000-meters expedition. Fast jag vet inte riktigt vad jag är mest sugen på.

Fast vi lär höras här om mina tankar. Vi syns!


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.