Häng med på mina äventyr i bergen, på cykeln och upptäck världen.

Attityd är allt!

www.cronhamn.net

Användarnamn: Gustav Cronhamn

Intressen: Alpinism, Klättring, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Resor

Mer på profilsidan


"Lugnet efter stormen" - relaxvandring återstår!

Klättringen på Island Peak börade tidigt igår morse nepalesisk tid. Toppturen var lite svårare än förra veckans tur på Mera Peak och inleddes med en brant uppförslutande backe. Efter en sträcka med klurig "scrambling" (lättare klättring) kom Gustav och gänget från Adventure Lovers in på ett brantare snöfält som snart ledde upp till en 150 meter hög snövägg. Där var det dags att koppla in sig och använda de fasta repen.

Efter en ansträngande klättring stod de på bergets toppkam. Därifrån väntade en kamvandring liknande den mellan Kebnekaises syd- och nordtopp, men med en utsikt som slår Sveriges tak med hästlängder. Väl uppe på den 6189 meter höga toppen av Island Peak stod Gustav inför en spektakulär utsikt över bland annat Lhotse, Makalu, Ama Dablam och Cho Oyu.

Att få stå inför den utsikten på 6189 meter över havet blev för Gustav en påminnelse om att det här äventyret börjar lida mot sitt slut. Han har under de senaste månaderna skaffat sig större erfarenheter av riktigt hög höjd och många minnen för livet. Dessutom har han haft en grymt rolig resa! Det är för Gustav en lyckad expedition!

Fortsättningsvis väntar en veckas "relaxvandring" - först upp till Mount Everests basläger (BC), och därefter ner till Lukla.


Ett par bilder från de senaste dagarna:

Gustav klättrar över Amphu Lapsa-passet, strax söder om Island Peak.


Summit Island Peak
En nöjd Gustav på toppen av Island peak - 6189 meter över havet


Kolla in var Gustav är - klicka HÄR!


Äventyrliga höstlovshälsningar från de lite bergigare delarna av Spanien!



Mvh,
Julius Kramer
Expeditionskoordinator


Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2011-10-29 22:17   fowwe
Väldigt inspirerande! Miljön i dessa trakter är ju minst sagt vild och imponerande. Det verkar för övrigt som om en betydande del av dem som "turistar" i bergen inte kommer upp på denna topp, bland annat pga för lite tid för acklimatisering. Men Gustav har ju haft tid på sig. Kul att det blev succé!
 
Svar 2011-10-29 22:26   Gustav Cronhamn
Vad roligt att du läser bloggen! Visst är det vanligast att bara vandra i dalarna, å andra sidan är Island Peak en av de mer exploaterade topparna i området. Den är så förhållandevis tekniskt lätt att bestiga så att man som friluftsvan och fysiskt stark vandrare utan större problem kan ta sig upp. Men som du säger kräver en sådan bestigning lite acklimatisering. Gustav har kunnat knata upp på topparna i Himalaya utan att behöva lägga ner extra tid på detta då han nyligen varit uppe på hög höjd i Iran. Jag kan säga att jag själv längtar till Himalaya :) Tills vidare får jag nöja mig med att se bilder och höra historier!

Ha det fint!

Mvh,
Julius K
 
2011-10-29 23:37   (avslutat medlemskap)
Grattis snygga bilder ni lyckats få ned
 
2011-10-30 20:56   brigas
Vilken fin bild av klättringen över passet.
Häftig resa,verkligen
 
2011-10-31 09:44   adventuremicke
Stort Grattis Gustav!!!
Våra guider har berättat att du var stark.

Välkommen åter till en större och högre utmaning med oss.

Michael
Adventure Lovers
 

Läs mer i bloggen

Sjukt taggad!

I våras möttes jag av det tragiska beskedet att min vän och guide i Nepal Ankaji Sherpa förolyckats i lavinen på Mount Everest, som kostade 16 människor livet. Ankaji var en mycket varm och glädjefylld person, som fick alla att trivas.

Göran Kropp

För 10 år sedan, den 30 september 2002 kraschade Göran Kropp under en ''rutin klättring'' i USA. Våran största högalpina klättrare tystades, men jag har aldrig glömt hans äventyr! Det kommer alltid finnas äventyrare som klättrar svårare, snabbare m.m. men det kommer alltid finnas ett orginal.

Det finns ingen som kommer kunna klättra högre än Göran utan syrgas. Hans äventyr har inspirerat mig till mycket och han är den största förebilden inom svensk höghöjdsklättring. Jag är riktigt imponerad över hans äventyr och kommer aldrig glömma när jag såg hans dokumentär om Everest expeditionen som 11-åring.

Tack, Göran!

vad göra nu?

När man kommer hem efter en tur, kort som liten så är det som om man aldrig är mätt. Man börjar redan första dagarna att fundera på vad ska jag göra härnäst?
När man är mitt i det så tycker man alltid att det ska bli lite skönt att komma hem till vardagen, men när man kommit in i vardagen så längtar man alltid ut igen. Det beror inte på att man inte är nöjd med sin tillvaro utan att man alltid vill att något händer runt omkring än.

Nu har jag två säsonger med fotbollsträning för ungdomar att tatag i. Men vad blir nästa tur? Jag har grubblat lite på en långtur i bara Sarek (drygt 100 dagar) eller kanske en 8000-meters expedition. Fast jag vet inte riktigt vad jag är mest sugen på.

Fast vi lär höras här om mina tankar. Vi syns!


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.