Vildsvinshot mot hundar väcker krav på kontroll!

På vilket sätt skulle mer varg vara lösningen?

Det finns en del missförstånd vad gäller vildsvinens farlighet för hundar såväl för människor. Vildsvin attackerar inte såvida de inte blir rejält trängda, alternativt är skadade, eller är förföljda av hunden. Oskadade vildsvin söker inte (!) upp vare sig hund eller människa. Ett skadat, trafikskadat eller skottskadat, är en annan femma, den grisen väljer inte helt sällan att prova attack. Sugga som nyss grisat kan försvara sina sina ungar om man skulle komma förnära, men såfort kultingarna är stora nog att springa från platsen får den risken betecknas som mkt liten. Vildsvinets syfte med attacken är att avskräcka hunden eller människan och dödsfall tillföljd av vildsvinsattacker på hundar är, relativt hur flitigt den jagas med hund, ytterst ovanligt. Skador (ibland nog så fula) på hundar som jagar vildsvin är däremot lite vanligare. Attacker på hundar som inte jagar vildsvin är överhuvudtaget överaskande ovanliga, t o m för hundar som jagar annat vilt som hare o rådjur mm, hundar som inte jagar löper näppeligen någon risk alls. Trots 40-50 000 vildsvin i sverige har jag knappt hört talas om någon "icke-vildsvinsjagande" hund som skadats av vildsvin. Jämför det med insidenterna som våra stackars ca 140 till antalet vargar förknippas med.

Vargen fungerar däremot lite annorlunda. Varg söker i en helt annan utsträckning upp hundar som annonserar sin närvaro (vittring, skall eller synhåll). Varg o hund är i grund o botten samma art, hundar uppfattas som inkräktare och konkurrenter och bekämpas därför med vargens tillbuds stående medel, i påtaglig utsträckning med dödlig utgång. Detta gäller i synnerhet fast revirhävdande vargar, kringströvande vargar utgör sannolikt en något mindre risk för hundar den stöter på. Möjlighet för jägare att freda sina hundar mot attackerande vildsvin är oinskränkt, tillskillnad mot vargattacker.

Att tro att vargen skulle decimera vildsvinsstammen till en nivå där den totala risken för hundar i sådant vargrevir minskar, förefaller därför bortom allt rimligt förnuft osannolikt, isynnerhet som vildsvinet har ett biotopval och beväpning som gör att den troligen kan skydda sig mot vargen relativt hyggligt. Hur det är med det vet dock inte ännu.

Därmed säger jag inte att vi inte ska ha varg i sverige, DET hänger på en mängd andra faktorer, det kan vi resonera om i andra trådar kanske? (Kuriosa: Personligen hoppas jag vi kan hitta en fungerande lösning för att ha varg i vår svenska fauna, men det finns en del frågetecken och knutar som behöver lösas först isåfall, o innan vi kan göra det måste vi komma förbi ställningskriget och diskutera fakta istället). ;-)
/Jörgen (som hoppas på månljus i kväll så att vakjakt på vildsvin blir möjlig ;o)
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Norrbottningen Staten tar fortsatt strid mot Talma sameby Jakt 0
F.Johansson Skaldjur bytes mot viltkött Jakt 0
Tamaska Upprop mot vargjakt Jakt 1
_Erik_ Skydda tamdjur mot varg Jakt 36
KLAGER Skyddsjakt på hundar? Jakt 53

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.