Vapenskåp

Tja
Är på jakt efter bössa, men som bekant så måste man då även ha ett vapenskåp att stoppa pangen i. Sååå, var får jag tag i ett billigt (men godkänt) vapenskåp?
Jonas
 
Det hittar du på blocket...

För att köpa ett "godkänt" skåp kollar du på Svenska Jägareförbundets hemsida om vad som gäller. Det står där nånstans vet jag.
 
Mezzner; sa:
Det hittar du på blocket...

För att köpa ett "godkänt" skåp kollar du på Svenska Jägareförbundets hemsida om vad som gäller. Det står där nånstans vet jag.

Blocket kan ju vara bra om skåpet finns i närheten och du har ett bra släp samt kompisar som vill bära.
Skåp är TUNGA. Köp på en vapenaffär eller direkt av tillverkaren så skickar dom hem skåpet till dig istället! Ett bra skåp behöver inte kosta mer än 4-5000kr. Köp inte ett litet skåp för du kommer att ångra dig! Köp med kodlås så slipper du förvara även nycklen till skåpet reglementsmässigt!

Båda nedanstående företag levererar hem till dörren.

http://www.oscars.se/

http://www.scandinaviansafe.se/vapenskap.htm
[Ändrat av _Erik_ 2003-11-29 kl 22:00]
 
Har man bara bil (med dragkrok eller flak) så fixar man alltid själva transporten. Det tunga är ju troligen när man ska ha in skåpet i huset.
Där får man som regel ingen hjälp om man inte handlat upp transporten med just detta som villkor, och eftersom det går åt betydligt mer än en man till det (om det nu inte är ett lätt skåp) så kostar ju den transporten mer än skåpet...

Själv har jag burit in ett skåp som väger 355 kg tillsammans med en kompis. På plant golv kan man ju alltid rulla på rör eller rundstav. Det jobbiga var trapporna...

Skåpet ifråga hade ett nyanskaffningsvärde på ca 15- 20 000, men kostade nu 2 500... Överblivna skåp av denna kaliber är alltså inte så lätta att avyttra.
 
Inte nog med att jag fick bära skåpet själv; kompisen satt alltså i det!!!

Nja, min uppkoppling är lite dålig, så det fastnade ett komma i kabeln (som du nog misstänkte)...

Kompisen väger inte så mycket, men är stark ändå.
Och tack och lov så gick dörren att ta loss från skåpet. Dörren vägde f ö ungefär som min kompis.
 
Förutom att vapenskåpet skall vara godkänt enligt de nya reglerna så rekomenderar jag dig att inte köpa ett av de minsta skåpen, bössorna slår i och blir skadade.. Se till att komma upp i mellanstorlek och med en vikt av + 150kg så slipper du ankra i vägg och golv(det har jag gjort ändå)..
 
Man vill ju gärna bulta skåpet även om det råkar väga över de magiska 150 kilogrammen, om inte annat för att eliminera risken att skåpet välter för att dörren är öppen (har aldrig hänt mig, men jag har hört att det kan förekomma). Ett favorittips från känd vapensmed är att fästa en plåt (c:a 5mm) på baksidan av skåpet på så sätt att den sticker ut duktigt åt sidorna, gärna i skåpets fulla höjd och halvannan meter åt sidorna. på så vis blir skåpet tyngre, och en plåga för potentiella tjuvar att släpa iväg med.

Det är ju tydligen tyvärr så att de vapenskåp som öppnas oftast inte öppnas på plats, utan skåpen forslas till lämplig plats - och det är klart, inte är det så svårt att med en vanlig säckkärra ta med sig ett 150 kg skåp, det gjorde jag själv när jag tog in mitt vapenskåp (som för övrigt är bultat i både vägg och golv, trots att det inte behövs)

//Jeobald
 
Begagnat

Det brukar inte rekommenderas att man köper begagnade vapenskåp eftersom man då inte har kontroll på antal nycklar i omlopp. Nu är det väl upp till vars och ens tankar hur man värderar säker förvaring, men själv vill jag minimera risken att mina vapen stjäls och används till olagligheter.

Jag köpte ett nytt skåp med elektroniskt kombinationslås. Låset kan jag verkligen rekommendera ifall du har en tusenlapp över. Man slipper problem med nycklar som skall gömmas och som kan hittas av smarta inbrottstjuvar.


mvh
Håkan Å
 
Om man köper ett riktigt skåp innebär det oftast att man har goda möjligheter att byta nycklar. Det kostar då någon hundring och innebär att man har en helt unik och ny låsning av skåpet. Rent generellt kan man väl annars säga att man inte har någon direkt anledning att uppge sin identitet till säljaren. Då kan den som har eventuella gamla nycklar inte utnyttja dessa vi ev inbrott. Dock är det rätt knepigt att vara så hemlig, man har ju telefonnummer, bilnummer etc som ställer till det om man inte har en bulvan...

Nya nycklar rekommenderas alltså!

(ibland ska istället hela låset bytas vilket är dyrare)
 
Suveränt

Håller med dig Håkan elektroniska lås är suveräna. Man slipper fundera över förvaringen av nyckel som faktiskt kan ifrågasättas om något skulle inträffa.
Sen tycker jag nog att skåp som väger strax över 150 kg ska bultas fast. Hur mycket klarar ni att släpa iväg på en "pirra"? Jag vet att jag klarar mer än 150 iallafall och har man bestämt sig för att lyfta iväg ett vapenskåp så har man nog ordnat med dylik transport. Så tänk er för.
 
SkŒp och sŠker fšrvaring

Storleken har betydelse! Skaffa det stšrsta du kan tŠnka dig. Du kommer nŠmligen att fšrvara mer Šn din vapengarderob sŒsmŒningom. Stora skŒp Šr billiga begagnade (t o m gratis), dvs nytt lŒs Šr ingen stšrre grej! Stora skŒp Šr tunga och volymšsa.
Jag brukar fšrorda UL men nŠr det gŠller skŒp maxa!

Go tur

Johan K
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Pelle22 Vapenskåp Jakt 11
Forslund007 Litet vapenskåp Jakt 7

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.