Tältspänning i regn och sol

Noterade i somras att vårt tält (Hillberg Keron 4 GT årsmodell 2004) som vi hade på samma plats i flera dagar var olika spänt i regn respektive sol. När det var soligt var tältet otroligt hårt spänt och det var svårt att få upp dragkedjan på den icke förlängda sidan. Men när det var regnigt så hängde tyget mellan bågarna nästan så att ytter- och innertält rörde vid varandra.

Är det någon annan som upplevt detta? Måste man gå och spänna tältet beroende på väder om man har tältet på samma plats en längre tid?
 
Visst varierar tygets spänning.

Det som du upplevede beror på att nylon, som Hilleberg använder till alla sina tält, utvidgar sig när det blir fuktigt. Det finns tyvärr ingen väl runt detta, utan vill man ha den optimala spänningen i ytterväven hela tiden är det bara att ge sig ut och fixa och dona när vädret ändrar sig.

Vissa tälttillverkare har val andra material, bland annat polyester, för att minimera detta problem. Fördelen med nylon är dock att det är starkt och lätt, så ett annat material skulle leda till ett tyngre (eller inte lika starkt) tält.

/ Stefan
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.