Tältlina?

Har diskuterats förr i denna tråd

http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=68076&highlight=lina&page=3

och lite i denna

http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=63768&highlight=t%E4ltlina

Hillberg säljer en dyr 2 mm lina av polyester/spectra(dyneema) och så finns diverse tunna linor i ren dyneema medan Helsport brukar ha lite grövre ren polypropylenlina med reflextråd invävda på sina tält.

Min fråga: känner någon till en ca 2 mm lina i dyneema/polypropylen(eller motsvarande) - gärna med reflextråd invävd? Alternativt en billigare variant motsvarande Hillebergs lina?
 

Dessa linor är svarta i färgen. Jag har själv ett Bergans tält med mörka linor, och efter att ha snubblat över dessa otaliga gånger både i dagsljus och skymning överväger jag starkt att byta ut dem till en mer synlig färg. Mitt tips är alltså att välja färger som syns tydligt på tältlinorna;)
 
Tack för alla svar!

Ok, i tur och ordning.

Smux - linorna du länkar är i ren dyneema och ren polypropylen. Problemet med ren dyneema är att linan blir svårare att knyta och dyrare. Problemet med ren polypropylen är att den blir lite klen när dimensionerna blir mindre och att töjningen är mycket större. Därför vore en kombination det bästa - även om det finns ett flertal linor som funkar.

Gällande svarta linor håller jag med smux (det är också diskuterat förut). Reflexspray skulle kunna lösa problemet men det känns lite dyrt och ovärt när det finns lina med reflextråd invävt. Sedan slits tältlinor en del genom sträckare och jag undrar hur det är med nedbrytningen av reflexsprayrester som hamnar i naturen.

Shelbylänken var intressant men hittar ingen materialspecifikation på linan? Risk att det är nylon eftersom det verkar vara klätterrelaterat plus att linan verkar vara lite platt (bredden större än diametern).
 
Exped har också reflexlinor till tält. Har sett det på outnorth.

Jag kollade detta tidigare då jag var inne på samma spår.. Men det slutade med en 30m 2mm repsnöre på rulle som jag köpte i watskibutiken på östermalm i sthlm. Den var neongul typ. Dock var den slut när jag skulle köpa mer så det fick bli en klarblå variant istället. Rödrosa finns också.
 
MSR och Keltys linor verkar vara gjorda i nylon - som har den nackdelen att det suger en del vatten.

Watskis repsnöre - som görs av Marlow (marlowropes.com) - är i varje fall prisvärt och gjort i polyester.

DX lina verkar vara en ren PP-lina med självlysande tråd istället för reflextråd. Tänker att det nog är tveksamt om den skulle fungera i praktiken på vinterturer med få soltimmar. Skulle tro det är bättre med reflextråd.

Exped och gossamergear har linor i dyneema kärna med polyesterhölje med reflextråd.

http://gossamergear.com/ezc-2-line.html

http://www.exped.com/exped/web/exped_homepage_na.nsf/0/3C6C372FAAA78130C125767E00705EA1?opendocument

Hillbergs lin är utan hölje och det påstås vara bättre vid små dimensioner och någon har skrivit det i en annan tråd också. Någon som vet hur det egentligen ligger till? Håller den ena bättre än den andra i praktiken?

Det verkar iaf vara svårt att hitta en PP/dyneema lina...
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
danisko Val av tältlina Bo och sova 2
sundstorm "Bricka" för att justera tältlina? Bo och sova 11

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.