Standplats?

Hej! Hur bygger man en sk standplats? När jag topprepsklättrar brukar jag knyta in 2 träd med ett statiskt rep och köra topprepet genom en skruvkarbin. Hur gör man när man leder fler än en replängd?
 
Kurs

Innan du ger dig ut och leder bör du nog gå en auktoriserad kurs i klippklättring, alternativt sticka ut med någon erfaren klättrare.
Det är mycket att tänka på när man skall leda och bygga stand på egna grejor och det är viktigt att man får in det riktiga säkerhetstänkandet från början, annars kan det lätt gå illa.
Ett tips är också Per Callenbergs bok "stora klippklätter boken" den tar upp det mesta gällande grundläggande klippklättring.
 
standplats

En standplats ser ut som följande; en säkring för drag uppot och två säkringar för drag neråt. detta är en "grundstandplats" och säkringarna kan vara träd, stenar men oftast friends eller kilar. standplatser är ofta markerade på förarna och finns på ett ställe där man gärna kan stå (eller sitta) någorlunda bekvämt. Ibland får man dock göra en sk hängande standplats.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
wallyvirginia Bästa standplats-rigg vid traditionell äventyrsklättring? Klättring allmänt 28

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.