Snabba K2:or för havslopp?

Är det någon som har tips på några snabba K2:eek:r som passar att köra havslopp med?

Franska tillverkaren Polyform har modellen "Adonf":
http://www.polyform.fr/page.php?classe=kayak&name=adonf
(http://www.polyform.fr/)

Den portugiska tillverkaren SIPRE (http://www.kayaksipre.com) har modellerna "Pontiac II" (Längd=680 cm, bredd=49 cm) och "Katabatic II"(Längd=683 cm, bredd=49 cm):
http://www.kayaksipre.com/PontiacIICarac.htm

http://www.kayaksipre.com/KatabaticIIFoto.htm
http://www.kayaksipre.com/KatabaticIICara.htm

Problemet är att Polyform och SIPRE:s kanoter inte säljs i Sverige.

De kanoter som finns i Sverige som jag känner till är Nelo Waterman och Neumann Orca. Waterman ska enligt uppgift vara ganska trögpaddlad. Orcan lär surfa dåligt och saknar vattentäta skott.

Någon som känner till andra kanoter som ligger i paritet med Polyform och SIPRE:s modeller ovan?
 
Sipre skall vara riktigt bra

Jag har själv tänkt ta hem en sipre Katabatic 2 till våren. Har haft kontakt med deras representant några gånger men det blev inget av förra sommaren
 
Våra svenska tävlingsregler för havslopp säger att en K-2 måste vara minst 50 cm bred i vattenlinjen och ha 150 kg flytkraft vattenfylld. De havsracers som finns kan ej användas i tävlingar som SKF sanktionerat. Arrangören kan få tillstånd att frångå reglerna, men tror att det är föga troligt att så sker.
Hoppas att SKF ser över reglerna och öppnar upp för lite extremare farkoster.
I dagsläget är den extremaste K-2:an som helt uppfyller reglerna en VKV Anita. Neumann Orca mfl måste helt fyllas med flytkroppar och annat för att uppfylla kraven.
Intresset för havsracers förblir nog lågt så länge de ej kan användas i skandinaviska tävlingar.
 
Produsenten Ruahine på New Zealand har en K2-modell som heter Adventure Duet. Butikken "Ut i Naturen" i Norge kommer trolig til å ta denne inn i 2005. Kajakken er 7 meter lang og har en vannlinjebredde på 55 cm, d.v.s. at den ligger innenfor de svenske reglene for K2-havkajakker. Mer informasjon om Adventure Duet finnes på http://www.sportzhub.com/ruahine/kayaks.htm
og http://www.adventureracingnz.com/KayakGuide/Default.aspx

Hvis Ut i Naturen tar inn Adventure Duet i 2005, kommer jeg til å teste den, og vil da kunne si mer om fartspotensialet og øvrige egenskaper. Hvis den viser seg å være rask nok, er også mulig at den vil bli brukt i Stockholm Kanotmaraton 2005.

Jan Erik Boge
 
Re: Sipre skall vara riktigt bra

Siven; sa:
Jag har själv tänkt ta hem en sipre Katabatic 2 till våren.

Kul om du lyckas få hem en Katabatic. Hoppas det inte blir några problem med språkförbistring och ev kulturkrockar. På SIPRE:s hemsida är det bara portugisiska som gäller...
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.