Sit-on-top

Hej !

Vi funderar på att skaffa sit-on-top kajaker för att både leka i surf/vågor (har ingen tidigare erfarenhet av sånt) och för kanske lite "vanlig" paddling också(sjö/flod/hav) som vi däremot har en del erfarenhet av.

Vill mest veta hur sit-on-top är att paddla i olika förhållanden, tips på modeller med för- o nackdelar för olika slags användning etc...

Att det blir väldigt lite packning, väldigt blött o annat som skiljer från vanliga kajaker räknar vi redan med förstås.....men de ska främst användas på sydligare breddgrader (= väldigt varma vatten, väldigt lite packning och väldigt stora vågor (ibland).

Hittar ingen endaste tråd alls tidigare vid sök på sit-on-top, nåt jag missat eller ....

alltså, nån som provat ??

Per
 
Många varianter

Hejsan,

Sit-on-top-kajaker verkar inte vara så populära i Sverige. Däremot är sit-on-top poulärt i flera surfländer. Om man trillar av är det bara att krypa upp på kajaken igen och börja paddla, man behöver inte tömma den på vatten.

Du skriver att du vill ha kajaken till surf. Vilken typ av surf?

En del av turistorternas "plask&lek"-kajaker kan passa för enklare surf. Det finns många andra sorter också:

En variant av sit-on-top är de långa, racingliknande kajaker som finns i exempelvis Australien, Sydafrika och USA. De här kajakerna är bra för surf i långa dyningsvågor. De är däremot inte så bra i branta, brytande vågor där korta kajaker är bättre eftersom de är enklare att manövrera på vågen.

Det finns sit-on-top som liknar surfbrädor. Används enbart på branta, brytande vågor. För att man inte ska trilla av finns säkerhetsbälte med losskopplingsanordning.

Här kan du se fler varianter av sit-on-top för surf:

http://www.sit-on-topkayaking.com/Articles/SurfSail/SurfKayaks.html

Som sagt, allt beror på vilken typ av surfpaddling du är ute efter.

Surfhälsningar,
Anders
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.