Scarpa klätterskor i sverige?

Jag skulle vilja prova scarpa spectro och scarpa techno. Framförallt den senare verkar väldigt fin om man vill ha en allround sko men med betoning på granit o sprickor. Bägge verkar dock välgjorda, allrounda och hamnat i absoluta toppskiktet i de flesta tester.

...Men var tusan kan man testa dom? Har letat som tusan, men trots toppbetygen verkar ingen ta in dom i sverige?

...fasen att det ska va så förtvivlat svårt att få tag i en riktigt bra allround klippsko.... bara en massa bouldertofflor o toedownskor... otroligt att det kan finnas en sån stor marknad för såna skor i sverige?? Köpte i ren frustration ett par miura förra året, men dom trivs jag inte inge vidare med. Lite lömska vid kantning, obekväma och kass i alla sprickor utom i tunna fingersprickor som man bara jammar med yttersta tåspetsen på skon. Har nu återvänt till ett par gamla triopskor som är långt ifrån perfekta, men som åtminståne går att jamma lite större fotjam i och att sulan inte viker och liksom korvar sig vid kantning som miurans sula har en tendens att göra på min fot.

Några skor som fått bra allround- eller tradbetyg på siståne, som ansetts bra på såväl sva - sprickor och kanter, i utländska tester:

scarpa spectro
scarpa techno
fiveten piton
fiveten anasazi verde laceup

Därutöver vet jag några skor till som brukar nämnas, t e x gamla hederliga mythos (allrounda men kanske inte bland de bästa på just ngt heller).

Utav de jag nämnt här har jag bara hittat anasaziverde laceup i sverige.

Hjälp mottages tacksamt. :)
/Jörgen
 
Känner igen det där med bara en massa sportskor på den svenska marknaden.
Har provat Fiveten Anazazi Verde och tycker så här:
Grym prestanda på sprick, list och sva. Gummit är riktigt bra och det är bra feeling på lister. Troligen rent tekniskt den bästa skon jag haft, men den har en mycket hög, agressivt vinklad bakkappa som efter ett tag börjar skära in i hälsenan rätt rejält. Sedan är jag skeptisk mot syntetlädret som väldigt fort börjar lukta apa och kräver regelbunden sanering.
Tycker fö som du att Miuran inte är så bra i sprickor.

/K
 
Vilken modell som passar bäst beror väl till stor del på dina fötter? Svårt att egentligen få ut så mycket angående tester från tidningar.....

Här kommer några kommentarer och säkert så kan någon annan med andra fötter säga något helt annat...?

  • La Sportiva Barracuda
    Ett alternativ till Miura. Dessa är bredare framtill och mindre assymetriska, vilket gör dem väldigt bekväma om man har problem med att tårna krullar ihop sig i hos Miura. Dessa tycker mina fötter betydligt bättre om och skon är en kombination av en ''insert'' med snörning. Man kan gå ned väldigt mycket på storleken då de töjer sig.
  • Five Ten Anazi Velcro
    Återigen som ovan då dessa är bredare framtill gentemot snörningsvarianten. En sko som jag gillar för längre turer då det är enkelt att ta på sig och av vid standplatser. Fungerar utmärkt på granit och en trevlig allroundsko enligt personlig smak. Skon töjer sig väldigt lite men har tendenser att töja sig i sidled så att fötter börjar att vrida sig när man står på små lister, etc... Då saknar man snörning ibland.
  • Scarpa Vision
    Ett annat alternativ (mindre assymetriska) till Spectro som flera bekanta klättrar och trivs bra.
  • Andrea Boldrini Tiger
    Här har jag hittat en sko som sitter som gjutet på fötterna och är ännu supernöjd med dem, dvs mina fötter trivs som fisken i vattnet i dem. En variant till Barracuda ovan men töjer sig dock mindre.

Pröva lugnt!
 
De två förstnämnda kan man prova i sverige. (fast är inte anazazi velcro även lite mjukare än laceupen?) scarpa vision, yepp, den kan vara intressant, men återigen, hopplös att få prova i sverige (..eller?). Andrea bouldrini har jag inte hittat i sverige, någon som vet?
I värsta fall får jag chansa att köpa på chans från utriket, verkar vara fler än jag som leter bra allrounda skor, så helt jäkla hopplöst att sälja dom om storleken eller modellen inte passar kanske det inte är... men det är ju ändå tusan att det ska behöva vara nödvändigt! :-(
 
Glömde:

  • Scarpa Techno
    Den är en ny modell för detta året, och har bara tittat och klämt på dem. Men är nog en sko i samma stuk som Vision modellen, dvs mindre assymetrisk vid jämförelse av Spectro. Kan nog vara ett trevlig par för längre turer där man eftersöker mer bekväma skor?

Ps. Har du svängarna förbi här så finns de flesta av Scarpas modeller att pröva....
 
Christian: Läs vilka skor jag listade i mitt inledande inlägg. ;)

Techno fick mkt bra kritik i rock and ice gear reveiw nyligen. Ser ut som en mkt trevlig sko.

...men tyvärr-tyvärr-tyvärr, det kommer dröja innan jag har vägarna förbi...

Man ser en del scarpaskor i intressanta modeller, liksom av andra märken vid klipporna i sverige, men de är nästan undantagslöst köpta i samband med resor nere i europa eller i staterna. Mkt mkt märkligt att inte generalagenterna snappar upp detta? Som det är nu är svenska marknaden övermättad på basmodeller å ena sidan, och bouldertofflor/överhängsskor å andra sidan. Frågan är om det är okunskap från generalagenterna eller om detta verkligen avspeglar efterfrågan? Jag kan bara inte tänka mig att det senare kan vara fallet..
 
Frågan är om det är okunskap från generalagenterna eller om detta verkligen avspeglar efterfrågan? Jag kan bara inte tänka mig att det senare kan vara fallet..

Kan ju även vara ett tecken på okunskap av vad som egentligen finns att tillgå? Svårt med en efterfrågan på utrustning som man bara ser på papper eller internetsidor!?
 
På en av stockholms utebutiker fick jag en gång i tiden höra att just klätterskorna gav väldigt dålig marginal till butiken. Det är många storlekar och modeller att hålla i lagret för att få sälja ett par skor. Antar att det är därför man är ovillig att ha för många modeller.
 
Möjligt att det är dåliga marginaler på klätterskor, men någon brist på modeller är det ju knappast, det finns massor med klätterskomodeller i sverige! Det är fullständigt nedlusat med bouldertofflor, bananskor för överhängsklättring och rena nybörjar skor, det finns t o m en hel del långtursskor med dämpad sula och allt. Det är ju liksom inte där skon klämmer så att säga.

Men det som merparten av alla som klättrar ute ärbetjänta av, som jag tror iallfall, är varken klumpiga nybörjarskor eller mellanting mellan jogginskor o nybörjarskor, det är knappast bouldertofflor eller banan-shapade skor för överhängande och takklättring! Det jag efterlyser är de mer neutrala men välgjorda tekniska skorna med tåbox som är tajt men håller tårna raka. Gummit ska vara uppdraget upp över tårna så att man kan jamma o tåhooka om det krävs, men ganska tunnt så det inte sabbar känsligheten för mkt. (möjligt att fiveten piton faller bort för svenska förhållanden av det skälet, har fått den synpunkten) . Skoprofilen ska vara rak eller möjligen lätt toedown. Sånna skor finns det det en hel del modeller av och lovprisas lite överrallt av klättrare och tidskrifter runt om i världen, men av ngn anledning väljer svenska importörer bort just dom modellerna till förmån till basmodeller eller hårt specialiserade modeller för bouldring (låt vara för det, det har ju en hel del intresserade) och framförallt krokiga överhängsskor i drivor (som har betydligt färre användare!) Det senare fascinerar mig, det kan jag inte begripa.

Jag sätter hopp till anasazi verde, för det verkar vara bästa tipset om jg ska prova ut skorna innan köp. Annars får det bli lite mailrådgivning med någon utrikisk butik för att få råd om storleksval och köpa på chans och hoppas de går att kränga vidare om de inte passar... känns som en riskfylld chansning, men vad fasen ska man göra?
 
En kompis till mig kom med ett par nya skor till klippan igår, det var Evolv Pontas inköpte här i Stockholm. De är inte bananformade och gummit går upp över tån för tå jams. Sulan kändes ganska hård dock, men de mjuknar nog lite med tiden. Om man kan bortse ifrån reklamsnacket om att de skapades för Chris Sharma's överhäng bla bla så tycker jag är de kan vara värda o pröva hur de sitter på fötterna. Kändes som en bra allround sko enligt mig.
Själv är jag helt såld på Acopa Chameleon som allround sko, inga andra skor har passat mina fötter så bra, men inga hjälper det dig då jag tror inte att Acopa säljs någonstans i Sverige. De har dessutom inte mycket gummi som skyddar vid tå jams.
 
Möjligt att det är dåliga marginaler på klätterskor, men någon brist på modeller är det ju knappast, det finns massor med klätterskomodeller i sverige! Det är fullständigt nedlusat med bouldertofflor, bananskor för överhängsklättring och rena nybörjar skor, det finns t o m en hel del långtursskor med dämpad sula och allt. Det är ju liksom inte där skon klämmer så att säga.

Men det som merparten av alla som klättrar ute ärbetjänta av, som jag tror iallfall, är varken klumpiga nybörjarskor eller mellanting mellan jogginskor o nybörjarskor, det är knappast bouldertofflor eller banan-shapade skor för överhängande och takklättring!

Kan det möjligen vara så att merparten av de som klättrar är rena plastklättrare?
 
Kan det möjligen vara så att merparten av de som klättrar är rena plastklättrare?

I ren Scherlockholms anda så kanske ni har kommit någonting på spåret...... ;)

@Sladdis: Bara för att förstöra din dag så kunde jag inte låta bli att pröva Techno modellen igår i butiken när jag gjorde ett klätterpass vid klättergymmet. Måste faktiskt erkänna att de känns trevliga på fötterna. och kan nog vara någonting för klättring ute bland klipporna....
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Adam K Ersättare för Scarpa dominators Klättring allmänt 3
Saye Scarpa Vision, slutsålt? Klättring allmänt 0
kritar Vart tog Scarpa skorna i Gåseborg vägen ?? Klättring allmänt 4
Grodan1 Hala klätterskor Klättring allmänt 7
Swerun Livslängd på ett klättersele och klätterskor? Klättring allmänt 3
dmchris Klätterskor med tunnaste gummit? Klättring allmänt 0
duracellkanin Aggressiva Klätterskor Klättring allmänt 9
Hematomet Livslängd klätterskor Klättring allmänt 5
Shama Klätterskor Klättring allmänt 14
Bolg Klätterskor upphittade vid Häggsta Klättring allmänt 1
Climba Klätterskor? Klättring allmänt 7
Iggle Klätterskor med rak tåbox? Klättring allmänt 10
Morgan_R Klätterskor för dom med längre andra tå Klättring allmänt 7
jerklaren Klätterskor för breda fötter Klättring allmänt 3
ofranzen Hur små klätterskor för barn finns det? Klättring allmänt 7
Dordonii Behöver hjälp med klätterskor [Five Ten Coyote VCS] Klättring allmänt 3
a.lex Klätterskor Klättring allmänt 8
Raketglass Klätterskor upphittade vid Örnberget Klättring allmänt 0
e8mikael Någon som saknar ett par klätterskor? Klättring allmänt 0
aftonspecialist KLÄTTERSKOR FUNNA I HÄGGSTA, stockholm Klättring allmänt 0
Jennsa Stinkande klätterskor, hur göra? Klättring allmänt 13
diHib Reparera klätterskor? Klättring allmänt 6
magwo Förstora/förlänga för små klätterskor? Klättring allmänt 4
Sanna H Billiga klätterskor!! Klättring allmänt 3
Thavox För trånga klätterskor Klättring allmänt 9
Mike C Klätterskor med hård sula? Klättring allmänt 7
fling Vad göra med en säljannons för klätterskor? Klättring allmänt 2
Maurits Klätterskor upphittade på Tjörn Klättring allmänt 0
Sim Mina Klätterskor? Klättring allmänt 0
Kvamme Hjälp! klätterskor, passform? Klättring allmänt 12
Linus_S Omsulning Klätterskor Klättring allmänt 1
Klippan Klätterskor för tjejer? Klättring allmänt 7
acis köpa klätterskor runt örebro, Karlstad? Klättring allmänt 11
nax Klätterskor Klättring allmänt 9
mo9jan Tester av klätterskor? Klättring allmänt 11
Massse köpa klätterskor från utlandet online Klättring allmänt 3
pecall Klätternostalgi: 20 frågor om gamla klätterskor Klättring allmänt 23
Ubbe75 Omsulning klätterskor? Klättring allmänt 3
Utsikten_Ed Klätterskor..... Klättring allmänt 15
gustafbohman glömda klätterskor vid skeviks grottor Klättring allmänt 0
Avslutat100 Sköna klätterskor efterlyses! Klättring allmänt 4
Mr.Brett Omsulning av klätterskor i Sthlm Klättring allmänt 2
fson Vilka klätterskor? Klättring allmänt 5
christofferv slitna klätterskor Klättring allmänt 7
L.S Omsulning klätterskor Klättring allmänt 6
7B7CC Klätterskor - omsulning Klättring allmänt 4
Reef Klätterskor Klättring allmänt 4
trebgod Borttappade klätterskor Klättring allmänt 0
d99majo Klätterskor Klättring allmänt 8
matmat Hyra klätterskor i GBG? Klättring allmänt 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.