Sächsische Schweiz en helg i november

Jag ska dit med en vän och kommer förmodligen bo i Bad Schandau. Vi tänker vandra och gärna se några klippor för klättring. Någon som varit där och kan rekommendera turer. Eller råd om att undvika för inte för mkt djup skog vore trevligt. Tänker mig dagsturer på 20-30 km. Blir nog sträckor utmed Elbe.
Vi flyger till Berlin och hyr bil.
 
Hej!

Vad roligt att ni ska vandra i ett av Tysklands vackraste områden.

Vill inte missa och tipsa om bra kartmaterial. Finns säkert att köpa i Bad Schandau i någon bokhandel eller liknande.

http://www.boehmwanderkarten.de/kv/is_kvds.html#schrammsteine

Fördelen med Böhm-kartor är att i denna är alla gamla stigar med även de som man inte får gå längre. http://www.4funweb.de/ssw/kernzone.htm

Samt sådana som bergsklättrare använder sig av för att komma till klipporna. En del av lederna ligger ju i kärnzonen av naturreservatet resp. vid gränsen till Tjeckien och då ska man akta sig för nationalparkspolisen ... Har ni tur kan ni se någon mufflonfår.

Här kommer en länk om Klettersteige (klätterstigar):

http://www.sandsteinwandern.de/wandern/?page_id=1909

Jag kan absolut rekommendera de här tre om man inte är höjdrädd. Själv gick jag bara Haentzschelstiege.

http://www.sandsteinwandern.de/wandern/matrix/ruebezahl.htm

http://www.sandsteinwandern.de/wandern/matrix/haentzschel.htm

http://www.sandsteinwandern.de/wandern/matrix/zwilling.htm

Annars kan det vara värd att besöka sådana klassiker som Bastei och Königsstein. Jag tror i november är det rätt lugnt med turister.

Fler vandringstips hittar du här (tyvärr bara på tyska):

http://www.wandern-saechsische-schweiz.de/Wanderempfehlung.htm

Hälsningar
Matthias
 
Vi var där 2007. Det finns ganska många förhållningsregler att hålla sig till för klättringen. Kilar och kammar i metall kan du lämna hemma. Knyt istället en massa repöglor på olika sätt och försök hitta någon som kan visa tekniken. Det är skrämmande men intressant att klättra på knutar.
 
Håller med att det är ett fantastiskt område. För många år sedan bilade vi när till Österrike och gorde en avstickare dit, det blev då nog bara en kortare dagstur rund Bastei men redan då tänkte jag att jag ville komma tillbaka och vandra...det har inte blivit av än.
Hälsningar Veni
 
Tack för era svar. Jag har och försöker läsa in mig på olika turer. Har också Rothers förare från 2011.
En följdfråga till Matthias är om Böhmkartan i 1:30.000, är det en slags ihop slagning av de finare kartorna du rekommewnderar? Och finns det någon bra topografisk karta. Jag är gammal fjällvandrare och känner mig mest hemma med höjdkurvor. En viktig sak är om butiker, särskilt bokhandlare i Bad Schandau har öppet fredag em då vi anländer?

Det blir ingen klättring nu utan vi vill mest orientera oss (vi är alpinister).

Hälsningar och tack, Torgil
 
Förutom i någon bokhandel kan man säkert köpa kartor även på turistbyrån. Öppettider finns här:

http://bad-schandau.de/wp/?page_id=1578

Det finns några topografiska kartor, för vandrings- och cykelturer:

http://www.saechsische-schweiz.de/?sid=XOpROCMke9shno3VIJhejabaxmuknvfg&navid=106

Böhm-kartor finns i skalan 1:30 000 till 1:10 000 har jag för mig. De innehåller många informationer och detaljer, både för vandrare och klättrare. En del höjdlinjer har du också. Till en början kan det vara lite för mycket information man får. Men som sagt här hittar du egentligen "allt", gamla stigar som inte finns med i de moderna turistkartor. Vill bara tillägga en sak att vandringen på "Verbotene Wege" eller "Förbjudna ledar" som man delvis kan hitta i Böhm-karten sker på egen risk. Inte för att det är farligt att gå här utan man kan få betala böter. Man ska hålla sig på de stora markerade turistvägar. Som "luktafotogen" skrev finns det många förhållningsregler, inte bara för klättringen. Dock väntar fantastisk natur i detta unika område.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.