Resetips tradmultipitch alperna

Jag och en kompis håller på att övermannas av längtan till lite längre granitturer. Nissedal ska vi återbesöka helt klart, men alperna har ju en o annan kvalité också. Skulle va kul att komma till alperna med klätterracket istället för skidorna som omväxling.

Alperna alltså:

Som en start för planerandet tänke jag fråga den samlade expertisen om lite goda råd. Vi skulle vilja ha lite tips och råd vad gäller lämplig tid för att åka (juni, juli, augusti?) och förslag på bra områden/utgångspunkter. Vi har pratat om Chamonix (nära till hands), men såvitt jag förstått kan det vara ganska trångt med folk på sina ställen där? Förslag på bra alternativ som är smidigt oss mottages mer än tacksamt. Vår nivå ligger idag på välsäkrade tradturer upp till svensk grad 6-/6 (6a-6b?) cirkus sisådär. Vi tänkte lägga en vecka på detta nöje.

Ingen av oss snackar italienska eller franska för övrigt, om det har betydelse för eventuella råd o tips om platser (teckenspråk, ett leende o lite god vilja löser iofs det mesta som inte förberedelser löser i övrigt).

Jag tackar församlingen på förhand!
/Jörgen
 
Hallo... Är det just granit ni är ute efter? I så fall kanske jag inte kan hjälpa dig, men om ni kan nöja er med kalksten så kan jag rekomendera Dachstein i Österrike.
Stället där vi bodde drevs av en gammal alpinisträv som drack lite för mycket på kvällarna, men det var nära berget och det finns mängder av turer att göra upp till ca 25 repor. Kan det vara av intresse så tjoa till så kan ni få lite mer info.
 
Tack för tipset Mike C! ka hålla det i minnet. Jag antar att det var helbultat då? (trad på kalksten är väl inte så vanligt gissar jag?)

Nejdå, egentligen är vi inte alls diskriminerande när det gäller granit eller kalksten, sport eller trad. Möjligen skulle vi föredra trad o granit på just denna resan, eftersom vi lurar på en medelhavsresa till hösten för sport o kalksten.

Jag funderade lite över föraren "Crag clims in Chamnonix", har inte tittat i den, på addnature stod det att det var sportklättring. Är det mest helbultade turer i den föraren, eller är tradturer beskrivna oxo?
/Jörgen
 
Mycket att välja på

Alpernas stora granitområden utanför Mont Blancområdet är ju Saalbitchen och Bergell i Schweiz.
Även Ecrinmassivet i Frankrike en bit söder om Mont Blanc är trevligt.
Tradturer (=ej borrbultade) på kalk finns det hur mycket som helst av i Dolomiterna.
 
Får man kapa tråden?

Jag är också mycket intresserad av multipitchklättring.. men i de lägre graderna. Så om det är okej med trådskaparen, och ni som vet, så tas tips på bra områden/leder i segmentet 4-5+ tacksamt emot.

Ang Chamonix.. vi gjorde 4 dagar med klättring på klipporna där. Varav en del var multipich. Dock alltid bultat. Har inte boken själv så jag minns inte vad områdena heter, men det var en klippa vid Argentiere, med en led Via blanche (tror jag det var). Var 5 som hårdast tror jag, ca 90m. Bultat helt okej, men det är fransk bultning där man bultar mer för att överleva än för att det ska vara behagligt.

//Tobias
 
Inga problem Tobias, "dina" grader är även mina(upp till 6-/6 innebär att 4-5 är mkt intressant även för mig), så det är ingen trådkapning.

Ös på med tips bara. Bergell o Saalbitchen lät ju högintressant. Tackar.
/Jörgen
 
Christian: Finns det någon bra förare för Champox-området som en blott engelspråkig (tja, hackig skoltyska kanske möjligen oxo) bleksvensk reder ut?
/Jörgen
 
Christian: Finns det någon bra förare för Champox-området som en blott engelspråkig (tja, hackig skoltyska kanske möjligen oxo) bleksvensk reder ut?
/Jörgen

Ingen aning då jag i princip inte har någon erfarenhet av Champox området sett till tradmultipitch på klippa? Jag gillar att vara för mig själv och klättra (dvs vara ensam på lederna och bergen) och därav så håller jag mig borta därifrån!?

Tradgranit finns ju så det räcker flera liv kring trakterna av nationalparken Gran Paradiso...?
 
Jag antar att det var helbultat då? (trad på kalksten är väl inte så vanligt gissar jag?)
Nej då, inga av multipitch lederna vi klättrade var helbultade, dock kunde någon enstaka replängd vara bultad. Oftast kunde man hitta nån bult här och där men mest tradsäkrad. Dock var det oftast bultade stand på de leder vi gjorde vilket tilltalade oss eftersom vi inte var så snabba. Föraren är riktigt bra med olika färgsymbolder för vad det var för typ av stand så man kunde välja leder där man gör stand på egna säkringar om man ville.
 
Tack för alla tips! Keep them coming! :)

Något jag slagits av när jag börjat luska på multipitch i alperna är hur knepigt det är att hitta förare? Satt igår och knappade in lite sökord på t e x gran paradiso och Champox (ska prova ikväll igen, finns nog något oprovat ord kvar men..) .

Som jag skrev i mitt första inlägg har jag uppfattat signaler här från forumet att chamonix visst är fint, men risken att få trängas med andra kan vara en anings överhängande. Samtidigt, om man inte hittar förare på hemmaplan oc knappt luskar ut var i området man ska ta vägen, ja då är det inte så märkligt att så många hamnar i Chamonix på sin semestervecka. Det går att hitta nätförare över delar av området och någon förare finns t o m att köpa från svenska butiker.

Någon som känner till någon bra hemsida/länksamling/butik som samlat på sig förare över alperna. Just i denna stund tänker jag på klippklättring/multipitch, men alpint och is är av intresse det oxo. Alpint hittar jag lite mer förare på över nätet, men det kunde varit bättre även där.

Beklagar om jag är lite grön på klättringen i alperna och att jag kanske ställer dumma frågor, men nånstans man ju börja om man ska skaffa sig koll. Tålamod.. ;-)
/J
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.