Muddus brinner..

... Pressmeddelande

Allmänheten uppmanas undvika Skaite p.g.a brand i Muddus

Det brinner i Muddus nationalpark. Länsstyrelsen följer utvecklingen och släckningsarbete pågår.
Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att inte besöka Skaite p.g.a svår rökututveckling.
 
Men varför släcka?

Se bara till att det inte sprider sig utanför området. Men inom Muddus bör man väl låta det brinna?
 
Det råder tydligen delade meningar om de ska släcka eller inte, första budet från LST till mina kollegor på SR Norrbotten var att det skulle få brinna. Men nu är det tydligen oklart. Ber att få återkomma när jag vet mer :)
[Ändrat av öringen 2006-08-14 kl 11:14]
 
TT:
En brand härjar i Muddus nationalpark i Norrbotten. Länsstyrelsen har gått ut med en varning till allmänheten att inte besöka turistmålet Skaite på grund av kraftig rökutveckling i området. Länsstyrelsen, som är ägare till marken, följer utvecklingen och släckningsarbete pågår med vattenbombning av flyg. Ett antal turister har blivit evakuerade från parken.
- Det är ett område på cirka 50 till 100 hektar skog som brinner sedan i lördags eftermiddag. Vi tror att det är ett åsknedslag som har orsakat branden. Vi tycker det är bra att det brinner i området, det är inte farligt för naturen, men vill inte heller att den ska sprida sig till andra markägare i närheten, säger Jan-Olov Westerberg, miljöchef på länsstyrelsen i Norrbotten, till TT.
 
tigertamjaren; sa:
Bör fler skyddsvärda naturområden brännas ner?

Alla naturskogar har ju traditionellt brunnit regelbundet. Det finns väl ett 50-tal arter (både växter och insekter) som är helt beroende av brand. Många andra arter är gynnade av brand. Problemet är ju att hålla bränder begränsade så att de inte sprider sig utanför området . När man gör kontrollerade hyggesbränningar så gör man det ofta på uddar, så att vatten avgränsar. Är det större bränder så kan ju också röken skapa problem, den senaste tiden har ju t ex södra Finland haft problem med rök från ryska skogsbränder.
 
tigertamjaren; sa:
Bör fler skyddsvärda naturområden brännas ner?
Ja utan tvekan i boreala skogar. Men man bör se det i ett landskapsperspektiv. Man bör inte bränna ner många brandpåverkade skogar samtidigt, utan en naturlig brandregim bör eftersträvas. Dvs allt mellan ca vart 50-70 år som mest till aldrig (i brandrefugier som våta gransumpskogar), beroende på ASIO-modellen (Aldrig, Sällan, Ibland och Ofta). Här finns en tänkbar modell för hur det ska gå till i naturvård och skogsskötsel:

Naturlig branddynamik kan styra naturvård och skogsskötsel i boreal skog av Angelstam, Rulker och Rosenberg:
http://www.skogforsk.se/templates/SF_DocumentDownload____3440.aspx#search="brand %
 
tigertamjaren; sa:
Då är det alltså inte otvetydigt bra att det brinner i Muddus ändå? ;)
Vad är huvudsyftet med reservatet/parken? Jag skulle nog säga att det är otvetydigt bra med brand i just Muddus, som har ett sådant syfte. Tyvärr finns det nästan inga boreala skogsreservat i Sverige med det primära syftet att vara till för friluftslivet. Det är en stor brist på sådana.

Följande text kommer från Naturvårdsverkets webbtext om Muddus på http://www.naturvardsverket.se/dokument/natur/natpark/parkbesk/muddus.htm

Muddus nationalpark är unik genom att en så stor areal orörd skog och myr skyddats. Nästan halva parken består av myrmarker. Terrängen är flack med endast enstaka bergshöjder. Bränder härjar med jämna mellanrum och sätter sin prägel på skogen. Många förkolnade stubbar vittnar om vad som hänt. Trots att Muddus har varit otillgängligt så har det funnits nybyggare här. Den senaste bosättningen övergavs 1909. I söder finns flera djupa klyftdalar, exempelvis Måskoskårså som är en mäktig upplevelse. Den är 50-70 m djup och 2,5 km lång. Myrlandet kring sjön Muddusjaure har ett rikt fågelliv och här har inrättats ett fågelskyddsområde. Även i övrigt har Muddus ett rikt djurliv. Växtligheten är också intressant, bl.a. med några sällsynta orkidéer.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
brigas Muddus. Låptå och Låptågielas Naturområden 2
insco Muddus, Sjaunja Naturområden 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.