mer kablar

ekantekan

Gäst
Ang kablar som brister


jag har varit med om att kablarna har rykt på både Riva II och RivaIII. Aldrig på Riva I, däremot har vajern dragits loss pga att muttern är svår att dra åt hårt nog på I:an. Pitbull 1:ans kabel går av lite för lätt. Dessutom har samtliga ovannämnda bindningar ryckts loss ur skidan (var de felmonterade allihop eller är 3-4 skruvar för lite med höga pjäxor, mycket muskler och misslyckade framåtvolter/helis?) vid olika tillfällen.


Om man ska hålla på och hoppa och dumma sig kan man lika gärna köra alpint och spara kroppen. Vill du köra puder behöver du inte höga plastpjäxor- lägre pjäxor gör dessutom vägen uppför lite roligare. Ända gången man kan motivera höga pjäxor är vid bristande skare, eller i skiduthyrningen -så att vem som helst kan göra telemarkssvängar efter en timme i backen.
Fler och fler nyblivna telisåkare lär sig aldrig åka med korrekt telemarksteknik vilket medför att de aldrig kommer klara en brant puckelpist eller bristande skare trots sina höga röda fina T1Race.


Nu blev det här ett politiskt inlägg trots allt- jag har tyckt mig märka en negativ inställning på forumet till de som tycker att man ska lära sig en korrekt teknik innan man springer iväg och köper höga plastpjäxor och alpina timglasskidor- är jag och Nada Lada de enda som tycker det är synd att folk inte lär sig en korrekt teknik från början.


et
 

Per

Gäst
Teknik är grunden

En liten kommentar till Ekantekans "politiska inlägg"


Visst ska man ge 17 i höga pjuck som nybörjare om man vill nå en riktig teknik, men vill man fort kunna ta sig ner för backarna är det självklart att man plockar ner de höga stabila grejorna från butikshyllan.


Efter att ha åkt själv i 12 år, de första 5 med låga läder och dubbelspann, kan jag konstatera att många som är nybörjare har en tendens att sätta sig i baksätet. Dvs bakåtlutade och lätt hängandes i skaftet susa ner för backen. Inget fel i det, det viktigaste är ju att man har kul!
Men för att kunna utvecklas som skidåkare är det ju inte så dumt om man tillförskaffar sig en korrekt grunsposition på sidan.
 
läder först, plast sen !

Hejsan !
Jag har själv kört med låga läderpjäxor flera år och skaffade Scarpa T2 först förra vintern och anser att jag tränat upp mig bra med låga läder först. Jag tror nog det är en bra strategi. Uppförskomforten tycker jag är bra med T2:an.
MVH, Mats
 
korrekt grundposition ?

Hejsan !
Beträffande korrekt grundposition på skidan så gillar jag själv bakåtlutad surfstil (se tidigare inlägg). Tycker själv alla stilar är rätt när det gäller telisar.Jag gillar att variera stilen med framåtvikt ibland och så. Det tycker jag är tjusningen med telemark, att man kan variera åktekniken och stilen så mycket, beroemde på underlag, och lutning etc.
Om det är brant och jag vill åka fort brukar jag krypa ihop och luta mig mer framåt, medan om det är flackt och lättåkt så brukar jag luta mig mer bakåt. Jag har åkt sen 1995 ifall nån tycker dylik info är intressant.


MVH Mats
 

Per

Gäst
Grundposition

En grundposition i telemark kan variera en hel del beroende på om man åker pist eller offpist. I pist kan man säga att den är identisk med en alpin grundposition. Dvs tyngpunkten centralt under foten med en strävan framåt, nästan en känsla av att ramla på näsanför att kunna trycka ner främre brättet ordentligt för att inleda svängen, och få den skärande.


"Felet", (spelar det någon roll hur man åker egentligen?), många nybörjare gör är att man utnyttjar bakkapporna lite väl mycket. Leder till dåligt eller obefintligt skär samt dålig kontroll när det börjar luta lite, ungefär som att sitta i baksätet när man kör bil. Man har problem att hantera gas, broms, koppling och ratten.


Hamnar man utanför pisten så har man (läs jag) en tyngdpunkt som är lite förflyttad bakåt. Dock, och det är viktigt, så utnyttjas inte pjäxans bakkappor. Jag brukar lägga tyngden på det bakre, inre benet i puderåkning.


Om jag har rätt eller inte ifråga om mina teorier om åkning, som är mer eller mindre hemsnickreade i kombination med uppsnappade kommentarer från förståsigpåare låter jag vara osagt. Men jag har kul och jag tar mig ner där jag vill.


Per
 

Mysticman

Gäst
Testa om du åker rätt!

För alla som inte vet om det är plastskorna eller åkningen som tar er ner för backen, ett litet test:


Koppla loss låset på skaftet!


Om du har bra kontroll märker du ingen skillnad, åker du med bakkapporna kommer du defenitivt att bli vingligare!


PS. Jag åker med "T2R", T2 med T1 spänne över fotleden. Inte för att öka stadgan, utan för att min fotform kräver detta. (Ännu ett personligt inlägg.)


Det är snö i Sälen!!! Jag har åkt. Hurra för kung Bore!
 

mountainman@spray.se (Mountain Man)

Gäst
Plastpjäxor till folket!

Visst finns det en klar pedagogisk finess med att börja med låga skinnpjäxor.Men jag brukar faktiskt rekommendera även nybörjare att gå direkt på höga plastskor... (Vi pratar utförsåkning i liftbetjänad terräng och toppturer, inte turåkning!)


Många av de nybörjare som jag träffat på med höga pjäxor har häpnadsväckande snabbt lärt sig hantera telemarksskidorna på ett effektivt sätt. Det är klart att risken finns att man som nybörjare "utnyttjar" det extra stöd som de höga plastskorna ger på ett "otillåtet" sätt, men jag tycker ändå att fördelarna klart överväger nackdelarna. Och vem skulle truga på att få köpa ett par låga skinnskor till sin alpina utrustning bara för att lära sig stå rätt?


Det är också en fråga om matchning skidor/skidskor. De flesta av dagens "telecarvers" är mycket lättåkta både för nybörjare och experter såvida man har höga plastskor. Med en låg skinnpjäxa blir skidororna svårhanterliga. Tendens blir att skidorna styr åkaren istället för tvärtom. Och det är definitivt inget bra sätt att lära sig på.


Jag har själv tuffat på i närmare tio års tid med låga skinnskor och smalare skidor. Och faktum är att jag många gånger känner att den teknik som jag övat in under lång tid sitter så långt in i ryggmärgen att jag har svårt att utnyttja dagens telemarksutrustning maximalt.


Sammanfattningsvis skulle jag vilja påstå att ett par lättåkta skidor typ Elan Stinger eller Fischer Revolution och ett par höga skor typ Scarpa T1, Garmont Gara eller Crispi CX2 är en utmärkt nybörjarutrustning som dessutom hänger med även när åkningen blir mer avancerad. Denna utrustning är dessutom fullt användbar även vid toppturer för alla som prioriterar åkningen utför. :)


MVH/MM
 

ekantekan

Gäst
Och vem skulle truga på att få köpa ett par låga skinnskor till sin alpina utrustning bara för att l

Mountainman, menar du på allvar att stå rätt på skidan är av underordnad betydelse?


Själv tycker jag att ALLT handlar om att stå rätt på skidan


et
 

mountainman@spray.se (Mountain Man)

Gäst
Missförstå mig rätt :)

Att stå "rätt" på skidorna är en grundförutsättning för att huvudtaget kunna lära sig åka. Utifrån denna grundposition styr man sedan skidan genom att förflytta tryck och tyngdpunkt... Det jag ifrågasätter är vitsen med att börja med en utrustning som försvårar åkningen. Egentligen borde det kanske vara så att man börjar med höga plastpjäxor, och när man lärt sig grunderna övergår till den tekniskt svårare åkningen med låga skinnskor! Jag vill inte säga att det är fel att börja med låga skinnskor, men jag tycker det är onödigt!


Min jämförelse med alpin utrustning gör jag för att påpeka hur utvecklingen inom den alpina sporten gått under de senaste årtioendena. Och det har ju visat sig att det går alldeles utmärkt att bli en duktig alpin åkare utan att börja med låga skinnskor. Varför skall då telemarksåkare börja med denna utrustning?


Jag åker en hel del längdskidor och har tidigare tävlat i skidorientering. Om man vill lära sig skidåkning från grunden tycker jag längdåkning är rätt väg att gå. Här gäller det verkligen att stå rätt på skidan... Det bästa vore om alla lärde sig åka längdåkning innan man stoppade ner fötterna i alpina/telemarksskor. De nybörjare som kör med tyngden på bakkapporna är gissningsvís de som aldrig stått på skidor tidigare.


Men... detta är ju bara mina högst personliga synpunkter. Det skulle vara verkligt intressant att höra vad någon nybörjare som startat sin teliskarriär med höga plastskor har att säga!


MVH/MM
 

ekantekan

Gäst
ta dig en titt

Det är väl bara att konstatera att majoriteten av alla "telisåkare" som inte riktigt klarar av att åka i lite trixigare snö har "lärt sig"åka på höga pjäxor, vilket i sin tur medfört att de helt enkelt inte har den teknik som krävs. Alla kommer vi någon gång till en punkt där det inte är utrustningen utan tekniken som sätter stopp för vår utveckling.


Jag önskar att det räckte med ett par T1R, Xscreams och ett par Chilis monterade på 20mm plattor men det krävs tyvärr mer än så.


et
 

mountainman@spray.se (Mountain Man)

Gäst
Svar på tal!

Du påstår alltså på fullt allvar att om man lär sig åka telisar med höga pjäxor så kan man aldrig bli riktigt duktig! Plocka fram några livs levande exempel på detta så skall jag ta mina tidigare synpunkter under övervägande!


Jag skulle istället vilja påstå att det är betydligt svårare att lära sig åka tex: kartongsnö med klassiska skidor och skinnpjäxor än med moderna skidor och höga plastskor. Så det så!


MVH/MM


PS! Jag har Garamont Super G och Riva 2, annars var det rätt. Och visst är det tekniken som begränsar min åkning och inte utrustningen. Det har du alldeles rätt i. Det är just det som gör det hela så roligt.:) DS.
 

urban.norstrom@boliden.se (Urban)

Gäst
Kul i backen!

Vilket j_la trams ni håller på med! Det är väl skit samma vad man har på fötterna och under dessa. Det är ju kul i backen man vill ha. Jag är själv inne på mitt tredje telisår och har T2:eek:r med morotto excess (Elan stinger) med riva chili och detta är min första utrustning. Jag åker utan hinder i blötsnö, kartong, puder och stenhård backe. Försäsongen på dundret är väldigt uppfostrande och det var där jag testade telis första gången på stenhård konstsnö i svart backe! Jag fick sluta åka vid tvåtiden när jag hade ramlat nog många gånger på min högra höft. Den var knallblå hela vägen ner på halva låret. Usch vilken pina! Men telisåkare blev jag i alla fall. Jag hade hyrt T2:eek:r och Rossignol Black widow och det är väl dem som gjorde att det var så pass kul som det ändå var. T2:eek:rna var bekväma, varma och bra att åka med varför i hela friden skulle jag köpa läder?? Morotto Excess fick jag till billigt pris på north star trading (enda skidparet som fanns kvar) bra skida, bra pris varför skulle jag köpa nått annat? Eller det kanske är så att när man skall ta bilkörkort skall man alltid använda bakhjulsdrivna bilar så att man "lär sig köra bil" på svåra underlag innan man går på en framhjulsdriven kärra!? Eller att alla brädåkare skall först lära sig åka på den där första typen av bräda där man knappt satt fast och än mindre hade stålkanter att använda när det var lite hårdare dvs inte mjuk puder.


Köp det modernaste som finns och far ut i backarna och ha kul. Är man bara lycklig kan det inte vara fel!!!


/"Nybörjare" i plast.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
hbg Lära mer Telemark 5
sjö_örret Mer Alagna Telemark 1
föhl Mer pjäxor: Lätt och styv? Telemark 1
Mer om stighudar Telemark 1
Niklas Lär dig mer om snö och laviner! Telemark 0
vikars Spruckna kablar på Riva3 Telemark 1
Andos Rottefella Chili- kostnad på nya kablar? Telemark 5

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.