Läckande kajaksport-lucka.

Har ett problem med min bakre packlucka. Det droppar nämligen in vatten. Tätade den i höstas med sikaflex och trodde det blev tätt. Men icke... Vad kan man mer göra?


<a href="http://img152.echo.cx/my.php?image=imgp01399kc.jpg" target="_blank"><img src="http://img152.echo.cx/img152/9228/imgp01399kc.th.jpg" border="0" alt="Free Image Hosting at http://www.ImageShack.us" /></a>

<a href="http://img112.echo.cx/my.php?image=imgp01406qm.jpg" target="_blank"><img src="http://img112.echo.cx/img112/9135/imgp01406qm.th.jpg" border="0" alt="Free Image Hosting at http://www.ImageShack.us" /></a>
[Ändrat av wilhelm-tell 2005-06-10 kl 16:31]
 
Angrip symptomen...

Ibland är det svårt att hitta och åtgärda läckage, det är ju sällan själva gummiluckorna som läcker utan skarven mellan fläns-skrov, skott-skrov-sittbrunn etc.
Medan du letar kan du minska obehaget genom att borra ett litet hål (1,5-2 mm) ungefär mitt på varje skott mot sittbrunnen så att undertyck kan utjämnas.

Luttrade paddlare brukar göra så på alla nya kajaker, även den tätaste lucka kan ju hamna lite snett eller att tätningen störs av ett snöre el dyl.

/Lasse
 
Svett och polyuretan

En läckande luck-karm kan nästan aldrig tätas med lite duttande med kitt, utan det blir till att kavla upp ärmarna och göra jobbet ordentligt:

1. Lossa luck-karmen helt från däcket, använd en tunn kniv och/eller ett stämjärn för att försiktigt bända/skära loss den ur det gamla kittet. Även ett bågfilsblad kan vara användbart.

2. Rengör däck och karm noga, ta bort allt gammalt kitt. Använd stämjärnet och/eller en skarp kniv. Avsluta med medelgrovt sandpapper.

3. Tvätta däck och karm med aceton.

4. Lägg på nytt kitt (polyuretan eller polysulfid, absolut inte något med silikon), jämnt och flödigt.

5. Skruva dit karmen.

6. Jämna eventuellt ut det utpressade kittet med ett vätat finger eller en pinne. Du kan även vänta till det härdat och därefter skära bort överskott.


Jag har också en kajak med Kajaksportluckor, den läcker inte en droppe trots att jag inte har några tryckutjämningshål, av den sort som Lasse B föreslår. Men visst hjälper sådana hål, om luckans tätning är tveksam. North Shores kajaker hade åtminstone tidigare sådana hål redan från fabriken, och jag var en gång dum nog att sätta igen hålet. Genast fick jag vid roll in vatten i den tidigare täta förluckan!

hälsningar
Jens
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.