• Vi har ju bytt forum och det finns säkert en del att förbättra. Har du problem? Titta först i forumet Felrapporter om felet redan är känt. Om inte så kan du starta en ny tråd där. Har du förslag på förbättringar eller andra synpunkter så passar ett inlägg i Funktionsförslag bättre.

Kursus i havkajak for nybegyndere i Skåne

Hej

Vi er to personer, som overvejer at investere i havkajaker. Men inden vi køber et par havkajaker, vil vi meget gerne på et weekendkursus for nybegyndere for at se, om det er noget for os.

Findes der et godt sted i Skåne, hvor man kan komme på et nybegynder kursus? Det må meget gerne være i nærheden af Simrishamn.

På forhånd mange tak for hjælpen.

Bedste hilsner fra
Eva Maria
 
Clifford

Hej Eva Maria,
jag gick kajakkurs hos Clifford i Jonstorp förra året och det kan jag verkligen rekommendera.
Det var två dagar och vi tältade på stranden. Annars finns det vandrarhem med. Ligger strax innan Mölle / Kullaberg.

http://www.clifford-kajak.com/
 
Hej Eva Maria,
jag gick kajakkurs hos Clifford i Jonstorp förra året och det kan jag verkligen rekommendera.
Det var två dagar och vi tältade på stranden. Annars finns det vandrarhem med. Ligger strax innan Mölle / Kullaberg.

http://www.clifford-kajak.com/
Jag har ingen erfarenhet av Clifford-kajak, så jag har inte för avsikt att direkt kritisera deras kurser. Dock vill jag bara uppmana er att ta alla experters råd med en nypa salt. Lyssna och lär av experters åsikter, men tro inte att det är den ända sanningen. När du gått en kurs, läs lite om paddling själv och var alltid beredd att ompröva dina egna uppfattningar.

Varför skriver jag detta. Jag är själv aktiv som kajakinstruktör, och är alltid nyfiken på hur andra delar med sig av sin kunskap, därför tittade jag in på Clifford-kajaks hemsida, och jag blev förvånad att finna så mycket "sanningar". Man kan ha olika uppfattningar om hur man paddlar, och paddlar säkert. Men jag har själv omprövat mina uppfattningar flera gånger och har upptäckt att man lär så länge man paddlar. Clifford-kajak har på sin hemsida slagit fast bland annat att:

"Eskimåsvängar och liknande metoder som i upprört vatten är osäkra, hälsofarliga och olämpliga tillämpas inte på våra kurser."
och
"En trång sittbrunnsöppning kan försätta dig i livsfara om du inte behärskar eskimåsvängen till fulländning."
och
"En roderlös kajak kommer alltid till korta och blir svårhanterlig när det blåser och sjön blir orolig. Man kan aldrig ersätta ett roder med fenor eller skäddor, fasta eller ställbara."

Jag har paddlat länge men skulle inte skriva under på något av ovanstående citat. Men jag drar mig för att hävda att de är rent felaktiga, speciellt inför nybörjare. Dessa åsikter är tänkvärda och något man kan resonera om. Som instruktör och som pedagog (i det privata) försöker jag alltid föra fram för och nackdelar med olika metoder och låta "eleverna" fundera och skapa sin egen uppfattning. Jag är medveten om att mina egna värderingar säkert lyser igenom och påverkar de personer jag instruerar, men jag kan i alla fall ha som målsättning att försöka vara objektiv.

Återigen, jag tror säkert Clifford-kajak ger bra kurser, men man kan vara medveten om att inom kajakpaddling liksom inom många områden, härskar många sanningar som är mera sanna än andra ;-) om ni förstår vad jag menar.

Lycka till med er paddling nere i skåne!
Niklas
 
Hej
Findes der et godt sted i Skåne, hvor man kan komme på et nybegynder kursus? Det må meget gerne være i nærheden af Simrishamn.
Eva Maria
Några som arrangerar kurser:
(inom ungefär 15 mils radie från Simrishamn)

http://www.helsingborgskanotisterna.com
http://www.kajakevent.se/
http://www.mkk.m.se
http://www.kajaksyd.com/
http://www.kforesund.se/
http://www.kajak.dk
http://www.kajakhotellet.dk/

Av ovanstående alternativ hade jag själv nog valt
Kajaksyd för en veckoslutskurs. I Blekinge har de
lite mer skärgård att erbjuda.
 
Senast ändrad:
Intressant...

Clifford Kajak later intressant, ska nog ta och titta pa deras hemsida:D Det verkar som dom har svar pa en hel del som jag inte tidigare visste:p
 
Tragiskt

Har studerat deras hemsida nu och maste sag att det ar tragiskt att man blandar in forsaljningsknep med sakerhets tankande...
 

Liknande trådar

Logga in

Tips!