Kombinerad tur-/telemarkskida?

Hej,

går det att hitta en fungerande kompromiss mellan tur- och telemarkskida? Dvs. en vallningsbar skida med spann, som även fungerar för telesvängar. Är tänkt att användas under långturer, då man alltså inte kan släpa med sig två par skidor.

MVH
 
Nej, det finns inga bra kompromisser, tyvärr. Bästa jag har sett var en bred, carvad fischerskida med fjäll på undersidan. Ska du ut och gå tur med stora insinslag av toppturer är det bättre att satsa på en lätt randonéskida (typ Hagan tour eller Tua Hydrogen), råttfällebindning (kabel är drygt att gå med), stighudar och låga plastpjäxor.

Ska du bara gå tur och ta nått enstaka åk då och då (verkar så på ditt inlägg) passar nog något annat bättre, kolla Fishers och Åsnes sortiment, dom har flera skidor som är halvkassa på bägge gejorna (tur och utför), Nansen t.ex.

Men detta är min personliga åsikt, räkna med att fler svar följer....
[Ändrat av Vandrare 2003-09-25 kl 20:14]
 
Sorry

Håller med Björn. Det finns inte.

Jag går med mina skapligt feta carving-telisar. Blir ständigt passerad av pensionärer med pulka och bambustavar.

Hudar glider aldrig som belag.

Skidor med spann ger aldrig bra svängar.

Vi sörjer gemensamt.

/föhl
 
Salomon XA Blade, fungerar dessa????

Det här är en mycket intressant fråga. Jag skaffade ett par turskidor först och tänkte att det räcker nog. Sitter nu med alltför många olika sorters skidor. Kompromissen är svår (omöjlig?) Salomon har en multisport skida, XA blade. Den är kort (143) och bred och har en BC bindning och fjäll under. Kostar hutlösa 3000. Är det någon som provat denna skida. Är det bara en leksak eller fungerar den????
 
Re: Salomon XA Blade, fungerar dessa???? NEJ!!!

Anders.Appelqvist; sa:
Det här är en mycket intressant fråga. Jag skaffade ett par turskidor först och tänkte att det räcker nog. Sitter nu med alltför många olika sorters skidor. Kompromissen är svår (omöjlig?) Salomon har en multisport skida, XA blade. Den är kort (143) och bred och har en BC bindning och fjäll under. Kostar hutlösa 3000. Är det någon som provat denna skida. Är det bara en leksak eller fungerar den????

Den där skidan (XA blade) är en riktigt usel skida, eller ska man säga en missformad snösko. Duger inte till något! Kolla in i stället Fischer X-bound, vallningsfri topptursskida. Eller så väntar du till nästa nr av Utemagasinet, där testar dom massor av telis skidor.

//Micke
 
Det är bara till att hålla

med de som redan har skrivit svar på din fråga.
Det finns (inte vad jag sett eller hört) någon sådan bra skida (förutom vitalblixten då kanske).

Tycker personligen att man ska undvika att valla sina telemarksskidor och i stället använda stighudar för att minska "klägget" under laggen.
Du kanske skulle pröva att skära stigudarna smalare för att kunna skejta, något jag aldrig prövat så det är ingen garanti.

Jag åker förövrigt på ett par atomic tm 24 från 01
 
Tack för svaren. OK, man kanske skall satsa på två par skidor på långturen; riktiga turskidor på fötterna och riktiga tele- eller randonnéskidor i pulkan (och naturligtvis på fötterna på toppturerna). Vad är er rekommendation när det gäller en renodlad tur- resp. toppskida?

MVH
 
Det finns visst!

Men som med alla kompromisser så får man inte de bästa egenskaperna utan en kombination!

Om jag förstår ditt inlägg så funderar du på långtur med inslag av viss åkning utför. Det funkar att åka utför med den utrustning jag föreslår, även i pist. Lugn, lugn, jag vet att det är inte lika bra som specialiserade utförsskidor men i slutet av -80 början av -90 fanns nästan inget annat, tills vi kom på att man kunde ta en mjukare slalomskida (även fabrikanterna kom på detta tex Rossignol Black Widow som var samma skida som SL utan ett titanallager).

Problemet(?) är att man måste göra precis rätt! Dvs utrustningen är inte så förlåtande på hårt underlag, och bär inte lika bra i djup snö. Dessutom är ju telemark en kompromiss från början, eller hur? Inte så stabilt som slalom och men stabilare än längdskidor. Telemarkssvängen är ju också framför allt en lössnösväng där "utfallssteget" är ger stabilitet i längdriktningen eftersom man har lös häl.

Köp en stabil NNN Back Country sko och tex Madshus Glittertind (Weight: 2000gr/190cm, Side Cut 68-55-62mm, Length 180, 190-205cm/5cm)

Fördelen med Madshus över tex fischer/atomic är att man använder bättre belag, i det här fallet P-Tex 2000E, och har ett lägre och längre spann. En sån spannkurva är bättre anpassad till kall/mjuk snö än hård/kort som passar bättre för klisterföre dvs skare.

Hoppas du får dig en trevlig tur på fjället!

Om någon vill diskutera teknik eller matrialteori så är ni välkommna!
Hälsn Anders
 
s-bound kanske kan vara något..?

Tjaba!
Eftersom turskidåkning går bäst med en sorts skida, och topptursåkning går bäst med en annan, så får man kompromissa litet. Jag kör på fjolårets variant av Fischers Rebound Crown. Den har enkelspann och fjäll. Fungerar bra att gå på tur med. Den är kort för att vara en turskida (+-5 cm av din kroppslängd) och det, plus att den är lite carvad, gör att den funkar fint utför också. Ska man mest gå på tur, men vill kunna köra lite telis nerdör tycker jag den är bra. Det beror lite på vilken bindning man sätter under fossingarna också.
Tycker den går förvånandsvärt bra utför, trots fjällen!
Det finns en likadan, Outtabound Crown, som har lite bredare midja (bättre bärighet, kanske bra ifall man är tyngre än jag), och en vallningsmodell med samma skärning som Outtabonden.
Kolla in: http://www.fischerski.com/en/nordic/index.php

Pris på cirkus 2500-3000.-

Hoppas du hittar nåt!
Sara
 
Re: s-bound kanske kan vara något..?

Sara!
Jag är lite sugen på ficher s-bound och eftersom du åker på ett par tänkte jag att jag kunde höra lite med dig?
Hur funkar de på platten? Hur mycket jobbigare är det med ett par s-bound jämfört med ett par "vanliga" turskidor? Att de är korta är ju ett plus när man åker i skogen, men samtidigt måste man ju förlora i glid.
Vad har du för bindning +skor?

Åker nu på ett par (för)korta Ficher Country utan stålkant och har en del problem med att ta mig nedför :)
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.