Hemgjort torrfoder..

Är det nån som vet, eller kan hänvisa till litteratur, där det går att läsa om "näringsämnesförluster" i just torkad mat. Läste ett recept där man torkade köttfärssås i ugn vid 50 degr. Kan det verkligen va att rekommendera? Blir det inte näringsfattigt?
 
Det som händer vid torkning är att vattnet försvinner. Vilka andra näringsämnen skulle försvinna vid torkning?

En del vitaminer och sånt kan förstöras av värmen om man torkar fel, det är därför man INTE ska göra som vissa gör (torka 3 timmar extra så det är riktigt torrt).

Torkning handlar inte alltid om att ta bort ALLT vatten (vilket frystorkning däremot gör) utan om att ta bort så pass mycket vatten att mikroorganismer och annat otrevligt inte överlever.

Vissa typer av frukter torkar man först några timmar på relativt hög värme (65-70 grader) så att ytan torkar, sen sänker man till 40-45 grader så att de inte "kokar" för att sen mot slutet höja igen för att få bort den sista fukten.

Kan vara intressant att veta också att de enzymer som gör att frukter och grönsaker mognar inte dör av torkning, så vissa saker måste förvällas (för att ta kål på enzymerna) annars kommer de att bli övermogna om de förvaras för länge.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Mullemek Torrfoder - ätbart? Friluftsmat 2
salgo601 Torrfoder där man kan elda upp påsen Friluftsmat 10

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.