Fysisk och/eller Psykisk styrka

Jens

Gäst
VARFÖR "FLOPPAR" EN KLÄTTRARE ALDRIG AV MED DEN NEDRE HANDEN?


Varenda gång man faller beror det antingen på att man inte når nästa grepp, den övre handen floppar av eller så slinter man av med fötterna. DIN NEDRE HAND ÄR DÄREMOT ALLTID I KONTROLL. När belastade du senast den nedre handen för mycket - så att den rycktes av. Hur mycket reservkraft kan du frigöra?


Tänk dig att du hänger i en liten list på en campus board. Det känns som om du håller på att gliiida av vilken sekund som helst. Om du nu försöker gå till en list, låt oss säga 20 cm upp, är det stor sannolikhet att den nedre handen kommer att floppa av eftersom fingrarna inte kommer att kunna mobilisera tillräckligt mycket kontaktstyrka. Denna känsla blir ofta så stark så att du tycker det är meningslöst att ens försöka. Olika personer, med identisk styrka, värderar denna situation olika. Det stora flertalet skulle kanske tycka att det var meningsfullt att försöka gå till en list 5 cm upp. Ett mindre antal skulle försöka nå listen 10 cm upp osv. Innan man har floppat av med den nedre handen har man inte vågat att belasta den tillräckligt. HUR STOR ÄR DIN SÄKERHETSMARGINAL?


En anledning till att man inte floppar av med den nedre handen beror naturligtvis på att det gör ont, särskilt om det sker utomhus. Den andra anledningen är den obehag känsla som frambringas om man plötsligt tappar kontrollen. Att försöka träna bort detta är mycket svårt och kräver att du har någon som peppar dig att försöka rycka av handen och när det sker överöser dig med beröm. Kontentan av detta är att det vittnar om god, modig, teknik att floppa av med den nedre handen. Hela resonemanget kan överföras till fotteknik och du har alltså bra, och modig, fotteknik om du, då och då, slinter av med foten.
 

oscar.engdahl@swipnet.se (oscar engdahl)

Gäst
Teorier om teknik

Intressant teori Jens, det du skriver kan säkert vara sant hos vissa personer och under vissa förhållanden. Rent generellt vill jag nog hävda att om man har god teknik känner man när handen eller för den delen foten är på väg av ett grepp eller ett steg. Att handen och fotens ploppande i det fallet skulle tyda på god teknik är nog osannolikt.


Däremot vill jag nog hävda att ditt resonemang är nyttigt ur en annan synvinkel och det är den att för att veta vad man kan stå på och hålla i måste man veta sina begränsningar och utan att pressa gränserna kommer vi aldrig framåt. Floppar aldrig handen vet vi inte vad vi kan hålla i. Floppande ger erfarenheter som i sionom tid ger god teknik när klättraren vet vad han/ hon kan hålla i/stå på i olika situationer.


Att rycka någon nedre hand av campusen låter lite vanskligt och skall nog endast prövas av rejält vältränade människor pga den eventuellt höga skaderisken.



Det gör ont och smärta är en varningssignal


MVH/Oscar
 

niklas@grahn.pp.se (Pranaman)

Gäst
Svammel

De där är bara bullshit Jens, fast det är klart, om man är väldigt imponerad av Chris Sharma (som knappt är torr bakom öronen)så kan man nog gå omkring och tro att det som du beskriver är bra teknik.
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.