Dags för skidköp!

Tjena!

Har den goda lyckan att få spendera de sista månaderna av vintern på station i krokarna runt sarek och padjelanta. Självklart ska skidor med, kikat lite på turskidor men med min budget är jag lite osäker på vad som funkar. Vore väldigt tacksam för lite inputs i skidhandlardjungeln! :)

Letar efter turskidor, bindning och pjäxa främst för turskidåkning med pulka eller ryggsäck. Lättare topptur kan bli aktuellt och vill därför gärna ha något som funkar för lite svängar. Blir veckoturer på vinterled men också en hel del ospårat. Inte särskilt aktuellt att ha det i motionsspår men om de funkar i ett spår vore det trevligt!

Ständiga frågan, bc eller nn 75-bindning? 75 känns bättre på många sätt(styvare, färre rörliga delar) Men känns som att det är svårt att få tag på bra pjäxor till ett bra pris(under 1500) hos de vanliga svenska e-handlarna jag kikat hos.

Letade efter lite paket för enkelhetens skull och fann på XXL åsnen amundsen med en smalare rossignol-pjäxa(finns även med alpina traverse för 700 kr extra) och bc-bindning för 3300. Helt klart hetast just nu. Fördel är fellelås som verkar smart efter mina erfarenheter, samt hellång stålkant och uttalad expeditionsskida. Vad är vallningsficka?

http://www.xxl.se/Root/Vintersport/...pakke-Amundsen,-BC-X2,-BC-Auto/p/bp/1089585_B


Även kikat lite på Alpina woody step http://www.outnorth.se/alpina/woody-step-180.php
Även där stålkant och dessutom vallningsfri, utan fellelås. Med alpinapjäxa och bc-bindning får jag det till ungefär samma pris.

Fler tips?

Vilken längd till mig som är 183 cm och 75 kg(+packning)?

Tacksam för all hjälp!

G
 
Jag röstar helt klart på Åsnes Amundsen av de skidor du länkar till. 200cm anger Åsnes egen guide till 75-87kg vilket borde vara lagom för dig (klicka på "skivelger").
http://www.asnes.com/produkt/amundsen/

Bindning rekommenderar jag klart BC bindningar (välj manuella då auto har en tendens att krångla), då dessa ävan funkar i preparerade spår pga att bindningen inte sticker utanför skidans bredd. Pålitliga bindningar och pjäxor, mindre risk att sulan kan spricka framtill som på NN75mm. Pjäxor + BC bindningar passar även fint till långfärdsskridskorna om det är av intresse.
 
Pjäxor

kan vara värt att lägga pengar på. För mina fötter (breda och höga) funkar Alfa bra. I fjällen Alfa Skarvet. Jag är förtjust i Fischers skidor med crownbelag och har alla tre varianterna E89, E99 och E109. E109 är bäst för svängar i orörd snö.

Thure
 
Har inga synpunkter på skidvalet. De är nog bra. Första skidorna blir ju alltid lite prova-och-se-vad-som-passar-mig. Däremot rekommenderar jag BC-bindningar (enkla, rackelfria och tåliga) samt att köpa så bra pjäxor du har råd med. Skidor vill man kanske på sikt ha olika. Vallningsbara när det är bra och förutsägbar snö och vallningsfritt när det är vår och barr, pinnar etc i snön som gärna fastnar i klistret... Men pjäxorna kan man köra med samma. Mina var rätt dyra (Crispi stetind) men jag har inte ångrat mig en endaste sekund. Tvärtom, de håller och blir bara skönare och skönare. Kommer mest troligt byta och utöka min skidgarderob framöver men pjäxorna blir kvar.
 
Letar också turskidor

Hej alla, hoppas det inte gör något att jag hoppar in i tråden lite istället för att skapa en ny tråd om samma sak.
Är också ute och letar efter ett par turskidor, samma längd som trådskaparen (183) men väger dess mer, 95 kilo.
Har kollat in Fischer E99 Crown och fastnat för dom med det här paketet http://www.skistart.com/swe/vinter/alpint-fjall-telemark/turpaket/fischer-e99-turpaket.html men det ligger tyvärr lite högt i pris.
Ett annat alternativ jag kollat på är Alpina Red Bird med paketet http://www.outnorth.se/alpina/ski-touring-kit-red-bird-bc1550-45-red-200.php?group=prod_prod_grp-s1%2F2514 som har en lite trevligare prislapp.
Jag åker väldigt blandad körning/terräng men mest ospårat (om man räknar bort spåren efter kompisarna framför)
Hoppas någon kan ge några synpunkter
Mvh
Edvin
 
Tack för alla bra svar!

Efter thures inlägg har jag börjat fundera mer på om det är en skida för lite mera svängar som jag vill ha. Fått nys om ett par begagnade nansen med scarpa t4-pjäxor och nn 75 mm-bindningar som jag hoppas passae.
Men letar ändå lite andra alternativ..
Den ultimata skidan skulle vara Fischer E109 vallafri men känner att priset springer iväg lite. Är det någon som vet en liknande skida som är lite billigare?
Har kollat på Madshus bc 55 mgv+(68-55-52) Bra bredd i midjan men inte lika insvängd som fischern eller nansen. Alpina odysseu känns lite väl fläskig...
På xxl finns paket med madshus bc50 och atomic mountian bc grip under 2000. Är det någon som erfarenhet av dessa?

Hittade en hygglig guide för er andra som också står i valet och kvalet.(engelska dock)
http://wintertrekking.com/back-country-skiing/skis/

Tack för all hjälp!
 
Har börjat kika lite på turskidor och var iväg till Alewalds idag så de hade längdkväll. Tyvärr gällde det bara längd och inte turskidor så de hade inget hemma.

Men är nyfiken på denna skida Ingstad FL Wax.
http://www.alewalds.se/vintersport/turskidakning/turskidor/ingstad-fl-wax.html

Som längst 210 cm. Verkar även vara svårt att hitta skidor längre än 210 cm utifrån vad jag hittat.
Är det en nog lång skida för mig? Mäter in på 198 cm på 90kg.
 
NN75mm läderpjäxor brukar finnas till bra pris på tex blocket sök efter långfärdsskridskor gärna nån storlek större så att extra raggsockor får plats.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
em.thelander Råd o tips inför skidköp Turskidåkning 7
Robox Val inför skidköp? Turskidåkning 5
per brand skidköp???? Turskidåkning 4
brunolundh Skidköp Turskidåkning 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.