breda plankor

Hejsvejs!
Jag går och överväger att skaffa nya skidor. Funderar på om lite bredare skidor kan va nåt. Atomic 9.22 har många hyllat, har dock hört att de lätt "tjyvsläpper" lite i hård pist (offpist gäller, men jag vill att de inte gör bort sig i pist ändå). K2´s bredare modeller verkar oxo spännande. Nu undrar jag dock följande:
Någon som har erfarenheter av Rossignol bandit XX? Klarar man av den bredden (107/74/97)med ett par Scarpa T2?
Är 184cm för kort för mig? Jag är 183 cm lång, väger 76-78 (beroende på om jag väger mig före eller efter jul). Åker idag på ett par 188cm K2 three.
Någon som har något annat intressant förslag på skidor?
Jag åker definitivt mest offpist, men vill inte bli alltför frånåkt av mina alpinåkande vänner i pisten ändå!
Jörgen
 
T2 underskattade!

Hej Sladden!

Efter att själv ha testat ett par T2or (nya modellen, blå) med mina X-Scream är jag övertygad om att de duger alldeles förträffligt till ett par Bandit XX. Du får inte samma exakta kraftöverföring som med ett par styvare skor typ T1, med det kan i många fall övervägas av känslan och flexibiliteten du får med T2.

När det gäller längden är det svårare. Vill du ha ett par kvicka skidor är kortare normalt att föredra. Föredrar du högre hastigheter och offpist är längre att rekommendera. Går du toppturer är ett par kortare att föredra eftersom de är lättare att hantera uppför.

Så...vill du ha en kvick skida. Välj 184 cm. Vill du åka STORT och SNABBT, gå upp i längd till minst 190 cm.

MVH/MM
 
Går nog fint.

T2 funkar nog bra till lite bredare skidor grejen är att jag i alla fall inte kan åka lika aggresivt som med mina T1or. Ska du skaffa bra telis skidor tycker jag du ska titta på K2s modeller: Supersinxen är en av de bästa allmtn skidor jag upplevt. Flyter gudomligt i fluffet och carvar stenhårt i pisten. Undrar hur de lyckats få fram en sån skida. World pist är Nummer ett för toppturen och lössnö då den är riktigt lätt för sin bredd (75 mm i midja) och är än bättre i pudret. Funkar till min förvåning riktigt bra i pisten också då den har skärning så det räcker. Ut och åk det är riktigt fint nu.
Såg föresten att descender.se hade utförsäljning på K2.

Keep on riding!
 
Fetare och LÄNGRE

Hej!

Jag är nyligen lycklig ägare till ett par Salomon AK-rocket 2 meter långa. 118/86/110

Många kanske tycker det är en onödigt fet skida men jag har tidigare kört på ett par Tua 110/76/105 som jag var otroligt missnöjd med, mest för att nosen dök i tid och otid. Mest var det för att de var för korta och inte ville åka fort med mig i pudret ...

Det som är härligt med mina nya AK är att det är en sån underbar telisskida, eftersom den är så mjuk men ändå lång blir den perfekt för belastningen i en telissväng. Jag har aldrig kört med en "bakskida" som följt så fint i puder förut. Jag skulle aldrig drömma om att köra dem alpint, det är de för mjuka till.

Sanningen är ju naturligtvis den att en längre, mjukare skida kräver mindre av sin åkare och det är nog därför jag gillar dem. Min telisteknik kommer aldrig att hitta till skidskolan, men f-n vad kul jag har i lössnön med mina nya telisar!!

I pisten... mja, det GÅR ju att få upp dem på kant, om man jobbar lite... Nej skämt åsido, de är mjuka men vridstyva och det går att lägga riktigt feta carvsvängar med dem (radie 24 m), men det kräver lite träning. Sen är man naturligtvis tuffast på afterskin ;-)

Jag har väldigt roligt med mina nya skidor och jag tycker inte att man skall vara rädd för att köpa "bredare" skidor, dagens "fatskis" är faktiskt väldigt allround...

/Niklas
 
Ojdå, AK rocket i 2 m! Värst hittils! Tja, då ska väl inte de skidor jag funderar på vara nåt att tveka över. Sedan har jag för egen del en lite knepig ekvaktion att få ihop. Innan jag blev telisfrälst åkte jag alpint och åkte på skidresor med UCPA. Snabbaste gruppen där åker oxo mest offpist (vanligen). Offpist hänger jag nog med med telisarna (tror jag), problemet för mig är att tempot i pist nog kan bli lite i värsta laget. Alltså vill jag ha en skida som är bra både offpist (eftersom det är det jag tycker är roligt) och pist (eftersom det underlättar för mig att hänga med gruppen som i slutänden åker mest offpist!) Paradoxalt va? Dessutom går jag på lite toppturer då och då, alltså får skidan inte väga alltför mycket. M a o: jag vill ha allt!
Jörgen
 
PocketRocket

Den bæsta allroundskida som jag har testat ær Salomon
PocketRocket som redan har børjat dyka upp i butikerna men som
egentligen kommer till høsten. Feta(bredare æn AK Rocket)=flyter
på bra i offpist, styva under foten och mjuka i i brættet=bra
kantgrepp i pisten men ændå lætta att få in i svæng, superlåg
vikt=bra før toppturer. Kan rekommendera dom 185 cm långa!

Micke
 
Fatski

Det du talar om är vad vi brukar kalla Fatski.

Jag har tillbringat 5v i Chamonix denna vinter, fördrivit dagarna med att bla. stressa på lite telis åkande vänner till mig :)

Jag kom ner med ett par Salomon X-Scream Series.
Jag åkte hem med ett par Dynastar BIG.

Mina VÄLDIGT aktiva telis polare åkte nästan alla på antingen Bandit XX eller Salomon X-scream.
Dock vet jag att flera av dem skulle välja tex. Dynastar BIG eller powertrac om det skulle byta.

Atomic Beta car 9.22 skall funka fint, dock skulle jag (Efter att åkt alpint en hel dag med eländet) ALDRIG montera en relis bindning på Atomics 10.ex.
Det är helt enkelt en styv, livlös och skit tråkig skida.

Är du intresserad av telis... Testa mina vänners sajt.

fkt.foobar.tm

Mvh
T-Style

thjartstrom@hotmail.com
 
AK Rocket laminerar.

Jag häller helt med att det är en SNYGG skida. Dock har den så dålig kvalitet att Salomon själva valt att dra tillbaka modellen.

I Chamonix denna vinter (2001) gick det i slutet inte ens att testa den på testcentrat eftersom de inte hade kvar en hel modell.

Trist att Salomon INTE har en model i år som duger offpist. Allt dom har är för smalt, för mjuk eller laminerar (Går sönder helt enkelt).

/T-Style
 
skidor

Tjena, jag har en polare som har ett par K2 enemy som han är mycket nöjd med, kanske det kan vara något? Jag vet inte de exakta måtten men dom är extremt feta dock rätt så korta, att dom är så feta är dock ett problem eftersom det inte finns några stighudar som passar vilket iof sig inte spelar någon roll om du bara ska åka i pisten.
 
Ojojoj, nu börjar det bli jobbigt! ;-)
Nu rekomenderar ni fläsklaggar som jag hittils (utan att prova iofs) betraktat som kuriosa och alltför specialiserade för mig som är relativt vanlig dödlig semesteråkare. Å så var det här med mina stackars T2or...Ja e fortfarande skeptisk.....
Fast det är ju onekligen intressant att ni betraktar även riktigt grovfeta skidor som bra i pisten.
Hm, tror inte för ett ögonblick att rådgivarna inte är kompetenta nog, tvärtom kanske ligger närmre tillhands.
Hm, vet inte om jag litar på er någe mer! ;o)
Skulle nog vilja prova ett sånt där monster innan tusenlapparna lämnar banken!
Även om man blir coolast på afterskin.......
 
Powertrac!!!

Tja ba!

Jag testade lite olika skidor tillsammans med T2:an i Chamonix för några veckor sedan. Efter att ha provat Salomon X-Scream och Völkl Vertigo G31 fastnade jag för den grymma skidan Dynastar Powertrac (107-70-92).
Jag är ett par cm kortare än du och väger lite mindre (72 kg) och körde på 186 långa. Det funkade hur bra som helst utanför pisten i både puder och plusgradig blötsnö. Väl i pisten (där man passar sig för att åka mer än transporten till liften) kändes skidorna som om dom gick på räls. Jag kan även rekomendera laggen om man känner för att ladda i bigjumpet!
 
Elan couloir

Kan rekomendera dessa. Bäst i offpisten men är även fartstabila så att jag får säga stop i pisterna.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
uljo2 Skor (breda) Telemark 1
Norström Fler frågor om breda skidor. Telemark 6
Langenbrunner Breda lagg?? Telemark 0
Breda Alpinskidor Telemark 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.