Allt fungerar inte lika bra som det uppges göra.

Som exempel knepet med att doppa tändstickor i stearin för att få dem att tåla vatten. Det är nämligen ganska vanligt att det sugs upp vatten genom den änden som inte är stearinbelagd som inifrån löser upp tändsatsen.

Vad kan vi lära oss av detta? Jo, dels att den som sriver böcker och så inte alltid har provat på allt han skriver om, dels att det inte bara är vettigt att lära sig använda sin utrustning utan att man också bör testa om den verkligen fungerar som avsett.

Några som har andra exempel på ibland lärs ut på ett eller annat sätt men som inte fungerar i verkligheten?
 
Myten om att bära vatten i kondom och strumpa

För det är en myt att det skall gå att få hela kondomen full med vatten utan krantrycket.....Det blir en halv kåsa, ca 2 dl om ni jobbar på i vattnet, där ni kan fylla flaskan bara genom att hålla ner den.
En ren weetexduk däremot fungerar fint som vattenuppsugare och därmed utdelare...En längre, ca 1 m, vindrutespolarslang gör att man kan få regnvatten från skrevor....ner i muggen eller flaskan.

Vatten är viktigast.

Go tur

Johan K

PS Mad är nog så viktigt....och gott
 
KLAGER; sa:
Tändare är inte felfria, stiftet både slits och kan gå av, fjädern kan också brytas.

Givetvis föstår jag det. Och tändstickor kan ta slut, och KOMMER att göra det innan motsvarande volym tändare har gjort det. (jag tycker att volymen är relevant här i 'överlevnadsforumet', eftersom det väl är sådana situationer och sådan utrustning vi diskuterar)
Varken tändsticksasken (med eller utan stearin) eller tändaren kommer dock att göra det innan 'situationen' är över.

/Per
 
alternativ

Sätt tändsticksasken i en plastpåse och knyt till,garanterat säkert. Annars finns ju till exempel Jukkas stickan om man vill vara riktigt säker på att få eld.......
 
Elddon

Att smälta stearin på spisen och doppa hela innerasken i brukar räcka om stearinet är tillräckligt varmt. Givetvis måste tändsticksaksken förvaras i en plastpåse så att plånet finns kvar och är torrt när det gäller.
Det är därför som piloterna får den lilla runda oranga plasttändsticksburken, Fjällräven har sålt dem.
Engångständaren är underbar men stålet kan bli igensatt av hudfett, paraffin och kola eller vått och då blir det ingen eld. Följaktligen måste även reservtändaren förvaras i en säkerhetspåse. Bensintändarna som Kurt var inne på brukar vara torra på bensin när det gäller....då spelar reservfjäder och stift ingen roll....
Jokkasstickan i all ära men en magnsiumblock med en gniststicka på är ett vida säkrare elddon, men visst fungerar flinta och stål. Själv har jag en plasttändsticksburk och tändare och........

God överlevnad

Johan K
[Ändrat av johankse 2001-11-22 kl 17:21]
 
förvaring

lökartips: ta den lilla svarta burken man får när man köper film. Och langa ner stickorna och plånet där. Håller tätt och är stöttålig.
 
Vill man skaffa en Jukkassticka så köp gärna den största modellen. Den minsta modellen (om den fortfarande finns?) är ganska opraktisk och det har hänt att den brutits mitt av.

mattias
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.