Artiklar > 9 tips för att klara första tältturen på ...

9 tips för att klara första tältturen på vintern

Har du tagit en del dags- eller stugturer och nu planerar dina första nätter i tält på vintern? Undrar du hur du ska klara tältlivet i kylan? Med några tips kan övergången till längre turer bli lättare.

Dubbla liggunderlag
Du har säkert tänkt på att ta med en varm sovsäck, alternativt två om du inte kan låna och inte vill köpa innan du vet att du gillar tältliv i kylan. En sak många glömmer är att liggunderlaget har stor betydelse för hur varm natten blir. Köp ett tjockt eller använd två.Håll dig i sovsäcken
Det är ingen vits att sitta på liggunderlaget och frysa i tältet. Sovsäcken är antagligen ditt varmaste klädesplagg. Kryp ned i den så fort som möjligt och håll dig där fram till du ska packa i hop lägret. När du lagar mat har du en värmekälla, det blir då lättare att hålla värmen. Om du ändå väljer att ligga nedbäddad under matlagningen måste du vara försiktig så sovsäcken inte kommer för nära brännaren.

Dunjacka
Är du orolig för om du kommer ned i den tjocka sovsäcken tillräckligt snabbt efter att du hittat en lägerplats? En dunjacka är lätt, tar lite plats, men gör stor skillnad på komforten på kalla turer om du är frusen.

Starta vid stugor
Om du är mitt i Sarek och upptäcker att sovsäcken inte är tillräckligt varm eller får andra problem kan du få slita många dagar framåt. Det är bättre att lära känna sin egen och utrustningens begränsningar bland stugor på Kungsleden. Då kan du gå in om du får problem, eller bara vill ha en paus från kylan.

Varför ge sig ut på lång tur och sova mitt ute på fjället om du funderar på hur du klarar första natten i tält på vintern? Slå upp tältet några kilometer från stugan du bor i på sportlovet. På morgonen kan du åka dit, dricka varm choklad och ta en varm dusch.

Följ med på väderleksrapporten
Måste du ge dig ut på din första tälttur om det är hård vind eller kallt? Vänta till du kan förvänta bra väder eller ha en  stuga som reservplan.

Använd pulka för att kunna ta med mer
Ska du ta med vinterutrustning och mat för flera dagar blir ryggsäcken tung. En pulka ger dig möjlighet att ta med mer så du slipper låta dunjacka, extra liggunderlag, tillräckligt med bränsle och mat var hemma. Pulkan gör också att du blir mindre svettig på ryggen, därmed mindre fukt som ska ned i sovsäcken.Förvara blöta kläder i sovsäcken
Om kläderna har blivit fuktiga under dagen kommer de frysa till is under natten. Det kan både vara obehagligt och svårt att sätta på sig. Förvaras de i sovsäcken över natten är de förhoppningsvis inte frusna på morgonen. Vill du inte ha sällskap av dem i sovsäcken kanske det räcker att lägga dem mellan sovsäck och liggunderlag, men då riskerar de att hamna på tältgolvet under natten.

Pjäxor
Pjäxorna blir fuktiga om du inte har plastpåsar utanför den innersta sockan. De blir precis som kläderna hårda. Är det inte alltför kallt kan de förvaras mellan sovsäckarna, eventuellt tinas i närheten av brännaren på morgonen. Ibland duger inte det och man kan behöva hålla dem varma i sovsäcken.

Spara inte på varma kläder
Funderar du på om du behöver en dunjacka, dunsockor och extra varm tröja? Ta med för säkerhets skull om du är orolig för att frysa. Spara inte på vikt, gå hellre kortare.


Staffans blogg


Logga in för att kommentera
 Glömt namn/lösen?
2017-01-30 13:28   Yve
Tack för bra tips! Provade att tälta en natt i oktober med några minusgrader, tyckte att det funkade bra och gav mersmak för att prova en vinternatt. Jag tänkte dock följa rådet att inte prova i oväder första gången. Som extra säkerhetsåtgärd tänker jag också tälta i skogbrynet uppe vid vedboden ca 50 m från mitt hus. Känns som en lagom sträcka att gå hem om jag kommer på att jag avskyr vintertältning mitt i natten. =)
 
2017-01-30 15:30   arvidl
Bra skrivet. Kanske bra att tillägga att torka grejer i sovsäcken funkar bättre med syntetsäckar och kortare turer. Har man dunsäck och ska vara ute många vinternätter kanske det är viktigare att hålla dunet torrt
 
2017-01-30 22:34   fowwe
Bra grundläggande råd det här. Att följa med i väderrapporten är dessvärre bara möjligt om det är mobiltäckning (eller man har radio). Men väderlekstjänsterna har inte alltid koll, "storm" kan komma plötsligt och lokalt. Man måste kunna klara ut det i så fall. Jag tycker absolut att man ska förbereda sig genom att läsa mycket om vinterturer, och helst köpa en eller två kompetenta böcker i ämnet.
 
2017-01-31 09:19   Jeankenneth
Att torka kläder i sovsäcken riskerar att blöta ner säcken vilket gör att man kommer att frysa. Bättre att torka de genom att ha de på sig på dagen. Bäst är att undvika att bli alltför svettig genom att ha på sig lagom med kläder och hålla ett lugnt tempo.
 
» Visa även betygsättningar utan kommentar

Logga in


Glömt namn/lösenord? Logga in med Facebook