Expeditioner og äventyr i Skandinavien och globalt.

Natur- och friluftslivslärare som för tiden har emigrerat över gränsen till Norge. Tycker det är roligt att ta bilder och laga film. Drar gärna på små och stora expeditioner både hemma i Skandinavien och till mer exotiska destinationer ute i världen.

Användarnamn: cjxplore

Intressen: Alpinism, Klättring, Friluftsmat, Dykning, Expeditioner, Fiske, Vandring, Turskidåkning, Litteratur, Mountainbike, Paddling, Foto, Segling, Utförsåkning, Resor

Mer på profilsidan


2023:
December

2022:
December
2022-12-11

Isklättring på Biri i Norge

Hej!

Isen börjar äntligen att lägga sig igen och själv tog jag fram yxorna mina för första gången i år förra helgen. Jag klättrade då flera forsar i området runt Oppdal (i närheten av Dovrefjell söder om Trondheim). Fick inte filmat så mycket denna gången då fokuset var helt och hållet på att försöka hitta tillbaka till riktig teknik.. I tillägg var det riktigt kallt, runt 20 minus grader. Men förra vintern lagade jag en liten film när jag klättrade is i Biri (mellan Hamar och Lillehammer, inte så långt från Sälen). Se länk för film:

Isklättring på Biri

Mvh / CJX

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2022-12-13 16:59   OBD
Tack för filmen! Det var kul att titta på fastän jag själv aldrig har provat på isklättring. (Och kommer aldrig att göra)
Jag förmodar att det vid kallt väder krävs riktigt varma kängor och handskar. Undrar också hur säkra de där isskruvarna är. Men det beror väl främst på isens kvalitet antar jag. Vid långa klättringar krävs väl en eller flera avsatser där man kan stanna och vila både fötter, händer, armar och ben. Ja hela kroppen.
 
Svar 2022-12-14 15:55   Curt Joel Gillberg
Tack. Ja, du behöver varma och stadiga kängor. Hanskar är det lite personliga preferanser som avgör. Du klättrar som regel bättre med tunnare, men det är klart att om du förlorar känslan helt så funkar det inte. Isskruvarna är trygga, men det är viktigt att läsa av isen och att sätta dom riktigt. Isklättring är skojigt, inte så svårt som det kanske ser ut, men samtidigt viktigt att hela tiden tänka på säkerhet. Det är många vassa saker i ett ogästvänligt miljö..
 

Läs mer i bloggen

2023-12-09

Expedition Helt på Gränsen

Följ med på en gränsöverskridande expedition för egen maskin längs hela den svenska landgränsen! Från Idefjorden i söder till Treriksröset i norr och sedan söderut på älven till Haparanda och Bottenviken.

Genom en serie av YouTube-filmer har jag försökt väva samman vårt äventyr med de historiska händelserna från gränsområdena. Det är ingen glamorös resa, bara en ärlig skildring av vår expedition, där vi låtit historien guida våra steg och paddletag. Inga överdrivna effekter eller häftiga actionsekvenser, bara äkta ögonblick från resan "Helt på Gränsen."

2022-12-07

Expedition Klarälven

Hej!

I sommras gjorde jag ett ärligt försök på att paddla Klarälven från källan vid Rogen till mynningen vid Vänern. Jag har satt samman några kortfilmer som jag lägger ut på youtube i löpet av den nästa tiden. 


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.