Utrustning för vår resa

Hej!

Jag har bilsemestrat en hel del och bland annat varit tre vändor i Norge. Bra val för övrigt, det är löjligt vackert. Vilken del av Norge ska ni till?

Grejerna ni köpt duger utmärkt och om, mot förmodan, The Perfect Storm kommer så har ni ju bilen som reserv. Ingen oro för tältet med andra ord. När det gäller värmen så rekommenderar jag underställ när ni sover, men det kanske ni tänkt på.Tunga prylar? Tja...allt är relativt. För några år sedan vägde allt mer än vad det gör nu, och ändå överlevde folk campingturer. Stolar, bord och sånt kan ju ligg kvar i bilen om ni väljer att gå någon kilometer.

När det gäller mat. Vi har testat tre metoder för mathållning:

- Kylväska med el har vi bara använt vid stationär camping, då med vår Camplet tältvagn vilket ger lite andra förutsättningar. Kylan i vår Claes Olssonbox har varit ok trots varmväder. Förutsätter camping. Min uppfattning är att dessa boxar ofta är dåligt isolerade och tappar kylan snabbt om de inte har strömmen kopplad.

- Vanlig kylväska kräver klampar, vilket kan vara lite meckigt. Ibland fryser man klamparna själv i en allmän frys (ta gärna med dubbla uppsättningar). Ibland sköter campingbutiken detta. Notera dock att det kräver tillgång till frys för att systemet ska funka, vilket gör det trassligare med fricampande. Räkna med att byta klampar en gång per dygn om det är hyggligt väder. Lite trassligt men jag föredrar faktiskt det framför elvarianten. Ofta är elplatserna bland husvagnarna på campingen, och de vanliga 'elfria' tältplatserna ligger oftast vackrast. Väljer ni detta alternativ, tänk på att det är väldigt stor skillnad på kylväskor. Tjocka väggar och tyngd ska man leta efter, det tyder på bra isolering. Jag har en 28-liters från Igloo som är märkbart bättre än andra.

- Utan kylbox. Skulle jag välja om jag var er. Visst, standarden på mat sjunker en aning men inte krisartat. Minst meckigt och minst jagande efter el eller frysar. Kika gärna på hur man torkar köttfärs, inte alls så trassligt som man kan föreställa sig. Håller veckovis utan kyla (vi hade egentorkad köttfärs under en tvåmånaderstur). Annars är konserver inte så dumt. Gulaschsoppa från Felix är vinnaren i mitt konservskafferi. Även köttsoppa från Bong är gott men man hittar väl egna favoriter. Makaroner, ris, pulvermos, mjölkpulver, grönsaker, frukt; allt håller utan kyla. Bregott och hårdost funkar hyggligt men kan bli lite sunkigt efter några dagar. Ost finns ju annars på tub. Göl har salami (den italienska tror jag) som ej behöver ligga kyld.

Några synpunkter från mig.

Ha de!

//Anders, som för en gångs skull hyrt hus i sommar.
 
Trangia: ett billigt med teflon bara på stekpannan funkar för de flesta, gasolbrännare går att köpa till extra.

Kylväska: frys ner vatten, mjölk eller saft så har ni både kyla och vätska. Bäckar och hav kan också kyla mat.

knorr spagetteria billig torr mat.

Mat kan lagas färdig hemma och sen frysas för längre hållbarhet.

Billiga cellplastunderlag som extra underlag förbättrar komforten.
 
Tänk på att det är förvånandsvärt svårt att hitta vildcampingplats i civilserade trakter, det räcker inte att det ser fint ut på kartan. Skaffa dessutom en karta som har vägbommar inritade (t.ex. papirkart på ut.no)!
 
I Norge finns inte allemansrätten som i Sverige (Sverige är väldigt unik i det avseendet). Att stanna på någon ställe efter vägen och vildcampa och övernatta är alltså olagligt tekniskt sett eftersom det är någons mark man använder och det kan bli konsekvenser av det om det upptäcks. Detta gäller också efter vägarna och att sova över i bilen i en vägficka eller vägstump (skogs/markväg) in någonstans efter vägen är inte tillåtet heller.

Något att ha i bakhuvudet!. Med andra ord gör vild-tältandet väldigt snyggt och diskret och få undan fordonet ordentligt eller så får man leta upp markägaren och be om lov, före - kanske mot mindre avgift

Kort sagt är man i praktiken hänvisade till kommersiella campingplatser med tältplatser eller stuga (och det finns ganska många sådana så det är inget stort problem att hitta efter vägen även vid ganska oplanerad färd - dock är det bra att börja leta platser vid 4-6 tiden på kvällen då det kan bli ganska fullt) - i många fall är det faktiskt värt det, du har plats att ställa bilen/fordonet och det erbjuds oftast anständigt användbara tältplatser - vilket annars kan bli väldigt irritationsmoment att hitta, särskilt om man måste smyga med både var man parkerar bilen och tältplats om man vildcampar... - Norge är inte speciellt platt om man säger så och man sover inte bra i ett tält som lutar..

När det gäller kyl/frysbox så är det bara att glömma de typer som är av Termolelement/Peltiärtyp som tömmer ett bilbatteri på mindre än 10 timmar, utan man skall ha dem som har kompressor i sig och kan klara sig 3-5 dygn på ett 100 Ah-batter även med 0 grader C i boxen vid +25 grader C utomhus

Typ http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=497768 men en sådan kostar 4000-5000kr - men då får du en av de få kylboxarna med kompressor och fortfarande har bärhantag och som kommer att fungera i > 10 år - konstant inkopplad och igång året om om du vill och kan gå till -18 grader C om man vill och i mina ögon gör alla andra elektriska kylboxar med termoelement i marknaden till ren skräp medans den här känns fortfarande värd pengarna både samma år när man köper denna och även 6 år senare. Oroa dig inte över ljudet från kompressorn - den hör du inte när du sover utomhus i tält - det är så mycket andra omgivningsljud som hörs mer.

Kör man bilen varje dag med minst någon timmer körtid (och batteriet är fräscht och inte 10 år gammalt) så kan man utan större risk ha denna kylbox inkopplad konstant på bilbatteriet dygnet om (den har batterivaktsläge hög och låg så att den inte tömmer batteriet helt), även om separat fritidsbatteri på ca 80-100 Ah och laddas över natten var 3 dygn med en lite större helautomatisk laddare (typ 8 Ampere) vid någon campingplats med elström fortfarande rekommenderas. Kompressorn i denna är av speciell typ som tål att köras även på skumpig väg i bil eller eller att användas på båtar med hård sjö
 
Senast ändrad:
I Norge finns inte allemansrätten som i Sverige (Sverige är väldigt unik i det avseendet). Att stanna på någon ställe efter vägen och vildcampa och övernatta är alltså olagligt tekniskt sett eftersom det är någons mark man använder och det kan bli konsekvenser av det om det upptäcks. Detta gäller också efter vägarna och att sova över i bilen i en vägficka eller vägstump in någonstans efter vägen är inte tillåtet heller.

Nja det är bättre än så, det finns en hel del möjligheter att "vildcampa", http://www.visitnorway.se/planera-resan/restips/allemansratten/, där står det vad som är ok, inte ok och sen kan man göra en bedömning.

"Man får tälta, eller sova under stjärnorna, var som helst på landet, i skogar och bergen, med undantag för odlade markområden och rastplatser längs vägarna. Det måste vara minst 150 meter till närmaste bebodda hus eller stuga."



Skickat från min D5803 via Tapatalk
 
Det är inte alls omöjligt att vildcampa med bil lagligt i Norge med det kräver en del planering. Man måste i princip köra över nån fjällplatå, men där är det å andra sidan lätt att hitta (kall och blåsig) tältplats. Utöver det går det fint att tälta i diverse friluftsområden nära städerna, men de besöker man inte lika naturligt på bilsemester och det går ofta inte att parkera brevid tältet. Kör man de nationella turistvägarna (http://www.nasjonaleturistveger.no/) så finns det många tältmöjligheter som man ser från vägen, men allra finast blir det om man kan tänka sig att gå några kilometer från bilen.

Ta med kontanter för "bompeng"/parkeringsavgift.
 
Hm, om ni ska åka omkring i bil - så gör en PK5:a inte mycket väsen av sig i packningen.
Och den kan driva både ett vettigt gasolkök och en riktig Dometic absorbtionskylbox för alla tre 'bränslena': 230Vac, 12Vdc och gasol... Som den här på Blocket just nu t.ex.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
gustavengvall Utrustning Abisko-Nikkaluokta Utrustning allmänt 7
nvavargen reparations utrustning Utrustning allmänt 5
Imelarsson Utrustning till Norge Utrustning allmänt 3
stitches Tillverkare av kläder och utrustning inom Sverige/EU Utrustning allmänt 38
Schiller Utrustning för " större" personer Utrustning allmänt 19
Schneeberger Hur har ni moddad er utrustning? Utrustning allmänt 12
Lone Wolf Köpråd: Komplett utrustning för ensamvandraren. Utrustning allmänt 39
Silver Fang Tips på kläder och utrustning för dagsvandring och fiske Utrustning allmänt 0
robert.karlstrom.77 Utrustning för expedition Utrustning allmänt 20
Dosferra Lite frågor om utrustning Utrustning allmänt 26
mied93 Utrustning för vinterturer Utrustning allmänt 5
landizz Hjälp med utrustning för nybörjare Utrustning allmänt 11
saraabeiramar Utrustning fjällvandring: utvärdering, del 2 Utrustning allmänt 27
Hattmakaren Utrustning fjällvandring: utvärdering Utrustning allmänt 26
museo12 Utrustning för att bestiga Kebenekaise västra leden Utrustning allmänt 11
salvion Några frågor om utrustning Utrustning allmänt 6
Beatrice87 Hur man fyndar utrustning! Utrustning allmänt 6
Laida Någon som kan hyra/låna ut vandring och camping utrustning? Utrustning allmänt 2
naturälskaren Råd till full utrustning för vandring? Utrustning allmänt 21
pettisson Kan man låna utrustning i Sverige idag? Utrustning allmänt 6
medic vikt på utrustning? Utrustning allmänt 91
Gäddfärs Utrustning fiske och friluftsliv Utrustning allmänt 2
Caminista Ultralätt utrustning för ensamvandring? Utrustning allmänt 12
Tobias.H En veckas tur i juli - Plagg/Utrustning? Utrustning allmänt 46
nermander Steampunk-utrustning? Utrustning allmänt 13
Madison FJÄLLRÄVEN ABISKO eller FJÄLLRÄVEN KAJKA Utrustning allmänt 14
Gäddfärs Utrustning fjällvandring Utrustning allmänt 6
Patrik_L Billig, lätt och funktionell utrustning för att prova på vandring? Utrustning allmänt 38
fritzov Tips för utrustning till nybörjarvandrare. Utrustning allmänt 29
osiriz Hjälp en nybörjare med tips på utrustning Utrustning allmänt 6
naturlovisa All tänkbar utrustning för vandring/utevistelser Utrustning allmänt 11
seobserver Index om aktuell utrustning? Utrustning allmänt 10
lottizen Bil-tältande-utrustning Utrustning allmänt 26
maaltoh Vilken del av din frilufts-utrustning är din absoluta favorit!? Utrustning allmänt 85
svebban uppdateringstips på befintlig utrustning Utrustning allmänt 5
Davva2 Utrustning för sommarvandring i Transylvanien Utrustning allmänt 34
C.E Favorit bland din utrustning Utrustning allmänt 23
Kanii Var hittar man grövre utrustning? Utrustning allmänt 13
Kalle Mandelstam Utrustning i New York? Var och Vad? Utrustning allmänt 6
robinlu Uppdatera utrustning! Utrustning allmänt 4
hypnosaa Hjälp med utrustning för tältcamping med barn Utrustning allmänt 21
fjorden Utrustning Inför Europaturné Utrustning allmänt 5
såg utrustning o utrustning Utrustning allmänt 5
såg hållbar utrustning. Utrustning allmänt 12
zzeezz Utrustning Island Peak hösten 2011 Utrustning allmänt 6
SUPERENDURO Vilken Tillverkare av Utrustning för äventyr & friluftsliv tycker du är bäst. Utrustning allmänt 52
såg hur mycke ska en bra utrustning kosta? Utrustning allmänt 17
såg utrustning Utrustning allmänt 1
såg om utrustning Utrustning allmänt 5
vandrarenemil utrustning fjällen Utrustning allmänt 17

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.