Blötläggning av torkad mat

Hej,

jag har letat i gamla trådar men inte hittat ett svar på min fråga (äger inte en mattorkningsbok heller): Hur länge behöver torkad mat blötläggas före användning?

Jag har torkat tonfisk, lök, champinjoner, zucchini och ska snart torka paprika. Tonfisken är riktigt finfördelad, löken i riktigt små bitar, champinjonerna och zucchinin är i tunna skivor.

Ifall blötläggningen tar länge, hur har ni löst blötläggningsproblemet i fjällen när man är på vandring? En kompis sade att man kan blötlägga ingredienserna i minigrip-påsar, men jag är inte säker om det är en bra idé att tränga in vätskefyllda påsar i en proppfull ryggsäck.

Tips tas gärna emot!

Mvh
Linda
 
Det beror på...

Olika saker behöver blötläggas olika länge.

Standardknepet är att ha en plastburk med tätt lock som man blötlägger maten i.
 
nermander; sa:
Det beror på...

Olika saker behöver blötläggas olika länge.

Ja det anade jag. Därför satt jag listan med vilka ingredienser jag har torkat och i hur stora bitar de är för att kanske få lite tips om hur länge det tar för just de här ingredienserna att suga i sig det vatten de behöver.

Frågan är väl främst att skall man sätta sakerna i blöt på morgonen eller vid lunch om man har tänkt laga middag på dem...

Men lite plastburkar skall jag köpa!
 
Jag blötlägger allt på samma gång, brukar sätta på morgonen det jag ska ha till lunch och vid lunch det jag ska ha till middag. Jag blöter mitt i en 1-liters Nalgeneflaska. http://www.getout.se/v2/item.asp?sid=&item=1526
Se gärna till att burken har skruvlock så det inte åker upp så lätt.

Vissa saker åker inte ner i flaskan. Ägg behöver inte blötläggas, lövbiff går inte ner.
Man behöver inte blötlägga, men då måste man koka längre. Lövbiff kokar jag upp och sedan får det stå och dra ca en timme.

/Ulf
 
Wolf25; sa:
Jag blötlägger allt på samma gång, brukar sätta på morgonen det jag ska ha till lunch och vid lunch det jag ska ha till middag. Jag blöter mitt i en 1-liters Nalgeneflaska. http://www.getout.se/v2/item.asp?sid=&item=1526
Se gärna till att burken har skruvlock så det inte åker upp så lätt.
/Ulf

Tack Ulf! Det var just sådan information som jag ville ha! Lunchen kommer dock att bestå främst av Varma koppen och smörgås, men till middag skall vi väl laga något lite bättre.

Jag handlade idag två halvlitersflaskor från Etola ("stället där man får allt av plast och gummi"), vet inte vad er svenska motsvarighet kunde vara.

Ännu några dagar kvar före det bär av... :)
 
Vissa saker åker inte ner i flaskan. Ägg behöver inte blötläggas, lövbiff går inte ner.

Torkar du lövbiffen hel? Är det inte behändigare att torka den strimlad?

Och hur torkar du äggen? Det enda jag gjort i torkad form med ägg är att jag gjort eget äggpulver (vispa ihop ägget och sprid i en långpanna och torka).
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
vincentt Torkad frukt, bär, etc... som inte ser ut som "torkat". Friluftsmat 4
Leya Köpa torkad mat i lösvikt Friluftsmat 8
Brankenfnatt Recept på torkad middagsmat Friluftsmat 4
Askel Hållbarhet på torkad, vakuumförpackad och sedan fryst Friluftsmat 6
Caminista Proteinrik torkad mat? Friluftsmat 32
Arnout Återfukta torkad mat. Tips? Friluftsmat 8
Lasse Be Torkad mat och vikt Friluftsmat 3
Polarnatt Uppblötning av torkad mat Friluftsmat 12
RBG Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 17
sofiah torkad Quorn? Friluftsmat 8
Kroppefjäll Torkad mat från 1985 Friluftsmat 40
Lennyosd Torkad köttfärs Friluftsmat 30
pajaro Torkad mat? Friluftsmat 29
hannulan Näringsinnehåll i torkad mat Friluftsmat 2
millimeter Torkad svamp Friluftsmat 40
Humran Utvärdering av torkad mat Friluftsmat 0
peter1959 Torkad kycklingfilebitar ? Friluftsmat 18
mipert Torkad maskrosrot kostar 560 kronor / kg Friluftsmat 4
päeng torkad renbog Friluftsmat 6
Kamvandrare me´skavssår Recept på suovas - rökt, saltad renstek...och torkad Friluftsmat 0
apanna Torkad mat till barn Friluftsmat 4
Boel Olin Torkad quorn i bitar? Friluftsmat 10
Mi Torkad mat på postorder Friluftsmat 0
PaulPersson Förvaring av torkad mat under vandringen Friluftsmat 6
T.Setterborg "torkad" mat...? Friluftsmat 15
puttepatrik77 torkad mat, Friluftsmat 11
jjjjy66 Hållbarhet på torkad köttfärs? Friluftsmat 4
jharmala Russin eller torkad frukt som vandrargodis? Friluftsmat 36
lejon Efterlysning-recept på torkad köttfärs! Friluftsmat 7
-Patric- torkad kölling Friluftsmat 7
humbug Fett i torkad mat? Friluftsmat 7
O torkad fisk Friluftsmat 3
Kvantmekanikern Billigt och bra alternativ till torkad mat? Friluftsmat 3
Jätte Micke Torkad mat, hur? :-) Friluftsmat 27
pebu Receptförslag torkad mat Friluftsmat 5
Nyman Var hittar man torkad frukt/grönsaker/kött Friluftsmat 4
jessie torkad frukt Friluftsmat 2
MadMonthicebeer Intresse för "premium" frystorkad mat Friluftsmat 13
vandrafjäll När det krävs över 4000kcal/dag. Är det möjligt? Friluftsmat 70
Snödrivan Näring i mat efter torkning osv Friluftsmat 22
fonkymon Konserver/mat till stugvandring Friluftsmat 12
Storsorgen Plenny Pot XL Friluftsmat 0
Livetiskuggan Frysa mat Friluftsmat 7
Bra Mat För Magen Friluftsmat 17
Fjorr Packa om frystorkad mat till mindre plastpåsar? Friluftsmat 28
HjälpAttVäljaStormkök [Hjälp] Tips på stormkök för 1-2 personer? Friluftsmat 36
Silver Fang Vad för mat till stormkök Friluftsmat 10
nature_epicurean Laktosfri mat på vandring Friluftsmat 7
Kimkim Väska för mat/kök? Friluftsmat 9
avslutmedlemskap0904 Mat i mattermos Friluftsmat 18

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.