Om att förbereda och träna upp mig till tidigare goda fysik & mentalitet. Läsåret 09/10 pluggar jag Fjällsäkerhet och ledarskap vid Älvdalens utbildningscenter

Varit naturintresserad sedan barnsben. Nu flitig arrangör av egna turer och mycket aktiv filuftsare. Bästa vän och trogen följeslagare är blandrashunden Kaspar. Erfarenhet från svenska/norska fjällen sommar och vinter. Talar norska.
ny profilbild från 080825.

Användarnamn: POA9

Intressen: Friluftsmat, Expeditioner, Vandring, Långfärdscykling, Turskidåkning, Navigering, Paddling, Foto, Segling, Utförsåkning, Aktiv fotograf.

Mer på profilsidan


Fun for the whole family!

 Kul för hela familjen.
(Engelska rubriken lånad från en bondfilm).

Lördag kväll 2009-04-25

En länge önskad sammankomst med enkla medel genomförd hemmavid. När allt var förberett började vi med en promenad runt Hultasjön. Det dröjde inte länge innan jag bokstavligt talat höll på att snubbla över denna praktfulla hasselsnok som låg vid stigen. Jag är känd för att för vara uppmärksam och höll ändå på att trampa på den vilket säger en del om hur väl kamouflerad den är mot omgivningen.



Ormen blev inte särskilt rädd och inte jag heller, snarare ödmjukt nyfiken. Den ringlade sakta till sidan och jag stannade för att fotografera. Jag blev förundrad över dess storlek. Att spekulera i längden lämnar jag öppet för andra men observera huvudet i pilens riktning. Bara några dagar tidigare fick jag chans att närmre undersöka en trafikdödad hasselsnok. Jag tog den i handen och strök längs fjällen. Vilken känsla!

Freja & Kaspar


Tillbaka vid utgångspunkten släppte vi hundarna lösa för lek. All annan aktivitet avstannade för att förnöjt beundra deras lek och energi. Från land, i vattnet, upp igen, ut på bryggan och in igen och så från början en gång till. Gång på gång.

Under tiden som elden blev till glöd började vi lite trevande spela kubb. Gick så där i början. Vi bröt för mat och grillade korv på galler över en fin glödbädd. Jag hade med torr ved hemifrån så vi fick verkligen fin glöd snabbt och korven fick fin färg.

Vildmarksmänniska som jag är, överraskade jag alla genom att lägga duk på bordet, använda tallrik och äta med kniv och gaffel. Alla hade lyckats glömma ketchup men grillad korv, potatissallad och grönsallad funkade fint i alla fall. Det var en underbar kväll som endast ibland stördes av iskalla vindpustar som påminde oss om att det fortfarande var april.

Efter maten blev det genombrott i spelandet och vi slog ner den ena kubben efter den andra i rask följd. Många var tillfällena då vi gratulerade varandra för att komma såååååå nära en kubb. Mitt lag vann inte. Men som pappa brukar säga,
- Man spelar inte för att vinna utan för att ha roligt.
Och när vi under årens lopp lärt oss frasen blev det,
- Man spelar inte för att vinna utan för att ...

Faktum är, att det är alldeles sant. Det heter ju sällskapsspel och då finns det inga dåliga förlorare, bara bättre motspelare.

Logga in för att kommentera
Bli medlem
Glömt namn/lösen?
2009-04-26 07:54   brigas
Är det vitsippor som blommar?
Landet är verkligen avlångt
 
2009-04-26 09:23   Håkan Friberg
Du har stor familj...
Hur har det förresten gått i dina försök att aktivera utsidingar i dina trakter? Jag har sett en del trådar i ämnet.
Håkan
 
2009-04-26 10:10   POA9
Britt; visst är det vitsippor som blommar. Det har de gjort ett tag redan!
Håkan; visst har jag stor familj, även om jag inte är släkt med alla! Jag har ju som mål att få igång utsidingar i regionen. Det började starkt för att raskt minska allt eftersom evenmangen blev mer långvariga. Men det är redan flera turer på gång!
 
2009-04-26 22:57   Öhrnell
Vilken härlig tur! Och vad glad du är som inte har dåliga förlorare i familjen! Vitsipporna har numera slagit ut även i Sundsvall, så så himla långt efter är vi inte, även om en del snö ligger kvar.
Hur går det med planerna på fjälltur? Det blev ju inget ifjol. Är det månne andra mål som hägrar i år?
 
2009-04-28 10:58   Islusen
Vad mysigt det ser ut! Hundbilden är helt underbar, hoppas att jag kan hitta nån lekfull hundkompis till min också...
 

Läs mer i bloggen

På Karolinermark

Gästarrangemang vid Storulvån v 7 2010.

Fjällsäkerhetsutbildningen pågår för fullt sedan ht -09. Äventyren har varit många, ja så många att jag inte orkat prioritera bloggen sedan dess. Nu visar jag lite bilder från senaste turen i Jämtlandsfjällen varvat med en saxad text om Karolinernas dödsmarsch från samma område.

Karolinermarschen

 

Efter att hållit Trondheim belägrat utan framgång och med Karl XII skjuten drog sig generallöjtnant Carl Gustaf Armfeldt söderut med den slitna hären mot Haltdalen, Norge.

Bjärehalvön är fantastisk.

I "grym" form!

Nu vässar jag formen inför höstens KY-utbildning i Älvdalen. I helgen var jag ute på fotvandring på kryss över Bjärehalvön längs Skåneleden.

Fredag; Förslöv-Båstad över Hallandsåsen längs ”postrånarvägen”
Lördag;Båstad-Ängelbäcksstrand via vackra Greviebackar med övernattning på stranden.
Söndag följde jag kusten norrut till Torekov varifrån jag sedan tog bussen tillbaka.

RÖD-mycket aktiv, sportig.

Äntligen ändrat epitet från blå till RÖD samt uppdaterat profil-informationen. Med två turer på sex respektive fem dagar inom loppet av fyra veckor och fler på gång är jag starkare än på länge.

Arbetsnamnet på denna senaste turen är "mitt-i-veckan-vandring". En altenativ rubrik kan vara "från katastrof till succe" men trevligast låter kanske "Värmerekord på Aprilvandring" Läste på en löpsedel under hemresan att vi är "all time high" och ligger en halv grad över gamla rekordet sedan mätningarna började.

Fakta för övrigt är att jag vandrade mellan hemmet i Sjöhultet till Kaspars gamla familj i Billinge. Turen gick vi Klippan och upp på Söderåsen via Klövahallar, där jag följde skåneleden till Röstånga.


Tuffa "biologer"                                                            Dag 3, tisdag kl 15.03

Vid dammen i Klåveröd håller Lundastudenterna Alejandra, Luna & Marta på med biologiforskning, Pigmentering av plankton i olika stadier, eller menade dom djup? Levels i alla fall, min engelska var lite ringrostig! Kul hade dom och jag också, ända till Kaspar välte omkull en glasburk för studenterna...


Kaspar letar skorstenar.                                             Dag 3, tisdag kl 20.14

Klåveröd är ett fantastiskt naturområde där jag varit tidigare med barnen (bonusbarn). Senast letade vi efter skorstenar i skorstensdalen, se blogg "Nästan som LEGO" från oktober. Denna gången hittade jag faktiskt en skorsten. När du ser den behöver du i alla fall inte tvivla på om du kommit rätt, den är gigantisk och väl värd ett besök. Jag var så begaistrad av hela miljön att att vi stannade där för natten. Förklaringen bakom naturfenomenet är att lösare bergart vittrat och kvar blir en "skorsten" av hårdare berg.


Odensjön.                                                                  Dag 4 onsdag kl 13.38

En annan fantaskisk plats är Odensjön, En km NV om Röstånga. En gammal vattenfylld vulkankrater med skyddande omgivning som inbjuder till solbad och andra naturaktiviteter. Här stannade jag också för natten och sov över i det robusta vindskydd som strategiskt ligger placerat där kvällssolen dröjer sig kvar längst. En runda inom Röstånga blev det också för att köpa ett stort lass glass, dvs en halvliters GB, boderligt delad med hunden Kasper. Jag åt glassen och han tittade på!


Sällskaps"häst".                                                     dag 5 torsdag kl 08.46

Berikad på diverse upplevelser under min vandring, allt från trafikolycka i Kippan till "gräsare" i Odensjön, fullbordades min vandring med att stifta bekanskap med denna sällskapliga åsna. Klok EU-lagstiftning påbjuder att hästar skall ha sällskap och varför då inte av just en åsna!

Nu planerar jag för en helgtur på cykel om 14 dagar, häng med då!

Observera att alla mina bilder nu går att se i större format.


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.