www.villmarksinfo.no

Traditionens makt är stor i Norge

Ja, det är utan tvivel betydligt mycket mer konfliktfyllt det här med rovdjur i Norge, jämfört med i Sverige. Det verkar som om rovdjurshatat, och rädslan för rovdjur är så mycket mera rotat bland gemene man här i Norge. Lyckligtvis, så finns det också många norrmän som är för att det skall få finnas plats också till rovdjuren i den norska naturen, men dom märks inte i samma grad i svensk media.

Bakgrunden för det stora norska motståndet mot rovdjur, har mycket av sin bakgrund i att skogarna och fjällen, (utmark som det gärna benämns), av tradition alltid varit brukt som betesmark av de norska bönderna, där de släpper ut kratur och får utan uppsikt, och de får sedan gå ute hela sommaren utan någon egentlig bevakning eller tillsyn. Hela ekonomien och gårdsdriften är sedan många generationer byggt upp med bakgrund i denna rättighet och möjlighet.
Det säger sig naturligtvis själv att detta inte kan fungera utan förluster av djur, när det strövar rovdjur i den samma utmarken. Och att bönderna självmant någonsin skall hälsa rovdjuren välkomna, kan vi självfallet inte räkna med, utan det måste i så fall ske som resultat av en politisk beslutning, med regler och lover som regulerer var husdjur skall få finnas och var rovdjuren skall få finnas. Detta är också försökt gjort, i och med upprättandet av särskilda kärnområden för vargen. Men fortfarande så finns det bönder i dessa områden, som önskar att driva fårbruket sitt som förr, med konflikter och infekterade stämningar som resultat.

Idag får böndena ersättning för alla rovdjursrivna djur, (och gärna också några fler, eftersom räkning och kontroll inte verkar vara så noga många gånger), vilket gör att det inte är något ekonomiskt poäng för bönderna att lägga om husdjurhållningen på något vis - dom får ju i alla fall betalt för djuren, oavsett om dom kommer hem på hösten eller inte.
Också jägarna är som regel motståndare mot rovdjuren, eftersom dom både är konkurenter om de samma villebråden, samt att deras jakthundar blir rivna.

Vad som också verkar vara mera påfallande i Norge än i Sverige, är att vanligt friluftsfolk, verkar vara mer rädd för rovdjur, som björn och varg. Vi har trotts allt mångfaldigt många flera björnar i Sverge än i Norge, men utan att det väcker halvparten så stor uppmärksamhet att folk ofta måste röra sig i de samma skogarna som björnen, och nu vargen som är på frammarch.
Det har nog med tradition att göra, men kanske det också handlar om information, eller rättare sagt brist på information.
Oavsett, så har den norska statsapparaten ett stort jobb att göra, både med rovdjurs- och husdjurs-politiken, och utbildning och information. Och det har ju i alla fall börjat, så vi får bara hoppas på en förändring, även om det utan tvivel både kommer att ta tid och bli konfliktfyllt.
 
Men just att alla det är så mycket mera folk ute i naturen i Norge (både bönder och friluftsfolk) tycker man borde göra att det fanns en mera naturlig inställning till rovdjuren. Jämför man tex med baltikum eller Rumänien så accepteras rovdjuren (även om de inte är direkt omtyckta av bönderna).

Problemet i Norge är att rovdjuren VARIT utrotade, nu accepteras det inte att de kommer tillbaka. Man må tycka vad man vill om EU man en enkel lösning av problemet vore att Norge gick med i EU. Visserligen har glesbygds jordbruken stort stöd i EU, men skyddet för rovdjuren är större.
Det är ju fint med den levande landsbygden men i detta fall blir det tämligen absurt. Norskt jordbruk torede vara det dyraste i världen.
 
Just precis!

Rovdjuren har varit utrotade och därmed inte utgjordt något problem. Detta har främst den norska bonden kunnat inrätta sig efter. Men när så rovdjuren kommer tillbaka, så faller hela den gamla traditionella kalkylen samman, och med den är det naturligt att också det gamla nedärvda rovdjurshatet och rädslan åter plockas fram. Det är här det måste till en politisk omläggning, som gör att det på lång sikt inte längre är en traditionell rättighet att släppa husdjur i skog och mark, och samtidigt räkna med att det går bra. Det är ju faktiskt en form för djurplågeri, med tanke på alla husdjur som blir skadade och som dör, men av helt andra orsaker än rovdjur.

Men samtidigt med at jag är för att vi skall ha rovdjur i våra skogar, så har jag som förälder också förståelse för oron till folk som bor i glesbygden, och som blir tvungna att låta sina barn gå längs vägar som också trafikeras av björn och varg. Det är en helt naturlig oro, som jag tror vilken som helst skulle känna. Här blir information och utbildning viktigt, men jag befarar dessvärre inte att det räcker med det.
Och kanske måste vi också lära oss att akseptera att en människa, ett barn, någon gång blir dödad av rovdjur. Det är ju inte att koma ifrån att den risken finns. Blundar vi för den, då lurar vi oss bara själva, och det kommer bara att bli värre med både upplopp och kravaller den dag det verkligen sker.
Det är ju bara att dra parallellen till att vi fortsätter att ha hundar, till trots för att folk blir dödade varje år. Det är ett pris vi måste betala, och på samma sätt måste vi finna oss i risken som måste få finnas om vi önskar att rovdjur skall få finnas. Annars kommer vi aldrig att kunna ha rovdjur i skogarna våra. Ett visst "svinn" måste vi alltså tåla.
 
Det vore SÅ mycket enklare om man slapp diskutera rovdjurens ev farlighet. Tyvärr har vi människor svårt att logiskt analysera olika risker.
Det skulle säkert bli stor uppmärksamhet om någon skulle dödas av rovdjur (barn eller ej). Men vi utrotar ju tex inte alla bin (det skulle vi lätt kunna göra) bara för att det ibland dör någon av bistick. För att inte tala om de allra största riskerna som vi människor skapar själva. Barn i gesbygd blir påkörda hemma på gården, barn i stadsmiljö dör i trafiken, eller av sjukdomar orsakade av vällevnad eller dålig miljö.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
pasi.rantala www-butiker Utrustning allmänt 0

Liknande trådar


Fjälledarens tips: Så packar du lätt och når längre

Ibland får man ut mer av naturupplevelser när man tar ut svängarna. Fjälledaren Oskar berättar hur han hittar en större frihetskänsla utomhus.