Vildmarksmässan

Jaha, då var ännu en vildmarsmässa till ända. Bra eller dålig?
Jag vill börja med att fråga om det var en vildmarksmässa i över huvud taget.
För resor finns det ju en mässa: När & fjärran, resmässan. Där kan alla väl alla dessa "turistinformatörer" hålla till.
En jaktmässa har väl varenda kotte fattat att det behövs. Så man slipper se det på en Vildmark & äventyrsmässa. Jaktsidan tar upp en så stor del att det borde bli en separat mässa.

Hur mycket vildmark & äventyr blev det då kvar? Alldeles för lite tycker jag. Visst var det bättre än förra året, men fortfarande på en alldeles för låg nivå.

Vad tycker Ni??

Mvh, Per Nyberg.
 
Jag måste tyvärr hålla med, hade sett fram emot detta men jag gick igenom mässan på 50 minuter - och då gick jag ensam utan någon som stressade på.

Kanske inte är tillräcklig konkurrans inom "friluftssegmentet", dom får sina kunder och sin försäljning ändå. Blir kanske annorlunda framöver då många intressanta alternativ kommer på nätet mer och mer.

//Uffe
 
Återigen en besvikelse

Jag tänkte först inte åka på vildmarksmässan i år, utan endast på flugfiskemässan, men tänkte om på söndagen och tog pendeln ut till Sollentuna.

Jag började med ett föredrag av Magnus Fischer. Fina bilder, men det kändes inte så proffsigt. Lite hackigt och ostrukturerat blev mitt intryck. Jag kanske är överdrivet kritisk, men efter att ha sett Skinnarmo, Kropp mfl så blir man väl kräsen.

Efter föredraget gick jag runt på mässan. Fiskedelen var inget att hurra för, där ligger flugfiskemässan ljusår före, och ändå var inte den något extraordinärt. Jaktdelen kollade jag inte in speciellt noga då jag inte är intresserad alls. Mountainbike/kajak/bouldering/etc-delen av mässan gav tyvärr inte heller speciellt mycket. Kändes mest som en plats för branschfolk att kolla in varandra.

Fotoföredragen var dock intressanta tycker jag, även om man som jag inte är sådär jätteintresserad av fotografering i sig. Det som gjorde det intressant var att de inte bara pratade om prylar utan om vildmarken i sig, något de var rätt ensamma om tycker jag.

Apropå prylar var det väldigt tunt med intressanta erbjudanden, ett klart minus tycker jag.

Resultatet blev att jag förutom M. Fischers föredrag gick omkring cirka två timmar utan att bli speciellt engagerad eller motiverad att ge mig ut i vildmarken. Med en konstig känsla i magen efter en något jolmig tunnbrödrulle med lax, kräftstjärtar mm. åkte tog jag pendeln tillbaka till Stockholm igen.

Troligen kommer jag inte att återvända till Vildmarksmässan om den inte görs om i grunden. Tråkigt men sant, det borde vara en av höjdpunkterna den här tiden på året, men nu känns det bara som slöseri med tid och pengar.
 
Vild-markmässa...

Min ytterst personliga åsikt är att mässan 2003 var betydligt bättre än 2002. Inte så proffsig och "vildmarksren" som man önskar, men klart godkänt. Med rabatterat inträde och gratis seminarier är det mest positiva vibbar som lämnade kvar. Jag är rädd att vill vi ha en årlig mässa för utefolk så måste det tyvärr vara i det här konceptet, för den breda publiken... (Rent publikmässigt tror jag inte man kan göra en mässa med enbart gaskök, tält och vandringskängor...)
 
Jag tyckte faktiskt det var rätt bra...

Var inte ut förra året, men den här mässan tycker jag faktiskt var helt ok... Av de mässor jag själv varit på (98, 99, någon i älvsjö med en massa husbilar och någon på sollentuna med någon konst-isvägg från Crux i entrehallen - kommer inte ihåg vilket år det var) tycker jag faktiskt att den här var bäst. Hela hall 3 var i mitt tycke intressant, frånräknat ett enda stånd, som sålde paintballgrejer. Annars fanns det där ju lite av varje - grejer (playground, C2 och några till), en del uppvisningar och aktiviteter (Multisport, SM i bouldering etc.) och en hel del sköna lirare i bl.a. Utsidans monter.

I hall 2 var det ju aktiviteter med föreläsare i äventyrsbion (eller vad den heter) med bl.a. folk från Baruntse - kul och intressant, Ola Skinnarmo och co, Fredrik Sträng och co som skulle till Dauhlagiri (jag har säkert stavat fel) och lite annat spännande. Tyckte i och för sig att jakt och fiske-vibben kanske är "sådär" intressant. Jag har inget emot det, men det är inte det jag går till mässan för att se, direkt. Tyckte däremot att det var bättre avvägt än tidigare år och mer sammanhållet.

I hall 3 var jag "bara in och vände" mellan alla turist-grejer.

På det hela taget tycker jag emellertid att det var en helt ok mässa. En hel del guldkorn. Lite grejer att handla för vettiga mässpriser (Addnature och Playground var jag och slog hål i plånboken hos, även om jag köpte en del prylar i Klätterförbundets monter också), en del gott att smaka och lukta på (handlade lite älg och ren-korv.) En del intressant att titta på (Tjejerna på Boulder-SM, t.ex. :) ) och en rätt skön atmosfär överlag.

Vad jag däremot saknade är de "stora jättarna". Naturkompaniet var t.ex. inte där. Ingen av de stora tillverkarna var där. Jag hade velat se mer av utrustning, helt enkelt. Nu hade de som faktiskt var där med sina butiker i princip samma sortiment och priser och det blev inte så mycket "klämma, känna och jämföra" utan mer "fram med pluskan, här skall krängas"... Jag säger inte att det skall vara mindre försäljning på mässan - tvärt om - jag säger bara att jag gärna sett tillverkarna där också.

Bara min mening.

/Kotten
(Som bosatte sig på mässan i fredags och kom hem i går kväll).
 
Inte bara specialister

Hej!
Jag har valt att besöka mässan bara ca. vartannat år, just på grund av att det kanske inte händer så mycket på utrustningssidan och det märks ännu tydligare när man inte är ute efter något särskilt.
Så är det ju alltid så, att vildmark betyder lite olika saker för olika människor. Alla skall inte på expedition till Himalaya eller Nordpolen. Det finns ju en massa nybörjare, som kanske hittar mycket på mässan.
Jag tycker också att det är synd att vara alltför kritisk mot föredragshållare. Det kanske inte alltid är så att någon som gjort en fantastisk äventyrsprestation är en lysande talare, men har kanske ändå något att förmedla. Därför tycker jag att speakers corner hos Utsidan var en bra idé. Jag stannade till och lyssnade på en sagofarbror som berättade om bestigning av toppar i Peru. Det var faktiskt kul att lyssna till någon som inte är så himla proffsig. Fina bilder tyckte jag!
Vad som däremot retar mig en aning är att utställarna ofta är så upptagna av att snacka med dels sina kollegor i montern, dels med andra utställare, att dom inte har tid över för besökarna. Det har jag stött på flera gånger. Vissa utställare hade inte heller sin monter klar på fredagsförmiddagen då jag var där, det är också dålig stil! Jag tyckte mässan var bättre än på länge, hall tre är ett lyft och man hade också strukturerat bättre, så att man kunde hoppa över jakt och knivar och koncentrera sig på det som intresserade en. Nu skall ju Sollentunamässan läggas ned, så vi får väl se var vi får mötas nästa gång.
\C
 
Tillverkare/Återförsäljare??

Naturligtvis var jag på mässan. Tack för rabatten Utsidan.
MEN på mässor brukar det gå att besöka olika tillverkare/återförsäljare för olika produkter så man slipper springa runt i en massa affärer, men inte här.
Tycker det var väldigt tunt med att kunna gå runt och jämföra kläder och skor på olika märken.
Lundhags var ju där hade en person i sin monter som ständigt var upptagen att fråga honom skulle innebära en lång väntetid, Meindl var betydligt bättre massor av personal man kunnde prova, men vem skulle man jämnföra med???
Kläder i övrigt?? jag saknade många märken.Nästan alla märken saknade reprsentanter.

Mässan tycks mer och mer bli reseinriktad en hel hall bestod ju mest av tutistbyråer. Visst har dom en egen resemässa?

Min önskan är således att det ska bli mer tillverkare och återförsäljare på nästa mässa som presenterar deras produkter.
MVH
KIM
 

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.