Sluta svettas : duscha varmt eller kallt?

Hur gör man effektivast i duschen för att sluta svettas - duscha varmt eller kallt?

Har hört argument för båda:
Kallt för att kyla ner sig och således få kroppens egen kylsystem att sluta producera svett.
Varmt för att öppna cellerna och släppa ut mer värme och snabbare kylas av och därmed sluta svettas.

Beror det på hur varm jag är?

Vad är rätt och fel?
Svårt att jämföra då jag inte är säker på exakt samma värme inombord vid två olika tillfällen.

Visst kan man vänta och sluta svettas men har man cyklat till jobbet så vill jag sätta igång och jobba utan att fortsätta svettas efter duschen.

/Patrik, nyfiken
 
Min lösning är att ta 15 minuter vila innan duschen. Sätt dig ner (gärna ute/kallaste platsen), drick vatten och läs tidningen.

När du har slutat att svettas och/eller fryser är det dags för duschen.


För min del sitter den mesta utav den där svetten i huvudet. Jag försöker sluta, vilket resulterar i mer svett. Deodorant får mig att gå med lökringar i flera timmar, varpå jag helst duschar på kvällen =)

Lugna ner ditt huvud, lugna ner kroppen efter ansträngningen - duscha!
 
Förstår frågan, eftersvettas länge, avskyr att duscha och komma ut och eftersvettas.

Som jag ser det: en lång kall dusch kyler ner kroppen, dock inte skönt och behagligt!, en kort kall dusch stänger alla porer och kroppen sparar värmen inombords...risk för eftersvettning!

Att duscha inte varmt, men inte inte kallt heller, då kan man göra sig av med lite överskottsvärme och slippa eftersvettas efter duschen...Så mitt svar för att sluta eftersvettas om man duschar för tätt inpå träningen är duscha inte iskallt, men inte varmt heller!

Ja vad-f-n man får pröva sig fram helt enkelt!

/Martin
 
Jag tycker också det är jobbigt med eftersvettning. Jag brukar ta av mig tröjan och låta kroppen kylas av innan jag duschar.
Men visst är det knepigt vid tidsbrist.

Ser man det logiskt så borde en kalldusch funka men kanske inte om den är för intensiv.
Man svettas ju för att huden ska kylas ned.
Skulle nedkylning av huden innebära stängda porer och varmare kropp så borde kroppen inte använda sig av den lösningen.
Men kanske är svaret att det måste ske med måtta.
 
Ämnesomsättningen

är förhöjd en bra stund efter ett rejält fysiskt arbete. Typ nån timme. Om kroppen behöver avkylas så eftersvettas den. Visst kyler en kall dusch men den tar inte bort den ökade ämnesomsättningen. Lugn nedvarvning innan dusch är behagligt.

Sval klädsel efter duschen är funkis för mig när jag cyklat till jobbet.

Thure
 
Precis som Thure skriver det i en god kombination av åtgärder. Jag brukar cykla lugnt sista 20 minuterna, gå sakta i trapporna, duscha normalt och ta på mig svala kläder. Allteftersom efterförbränningen tar slut ta på en en tröja. Normalt eftersvettas även jag mycket men delvis går det att reglera med kloka åtgärder. Lagom varm dryck är en.
Torrt ombyte är en annan.
go tur
 
Nyfiken

är förhöjd en bra stund efter ett rejält fysiskt arbete. Typ nån timme. Om kroppen behöver avkylas så eftersvettas den. Visst kyler en kall dusch men den tar inte bort den ökade ämnesomsättningen. Lugn nedvarvning innan dusch är behagligt.

Sval klädsel efter duschen är funkis för mig när jag cyklat till jobbet.

Thure
Hur gör du när du kommer till jobbet då? Själv brukar jag ha en tskirt under gtx jacka året runt och byta tskirt på jobbet. Men jag svetsa mycket och är säker på att det finns folk som har åsikter om mitt sätt. Men jag är blöt av svet när jag kommer till jobbet.
 
På jobbet

har jag arbetskläder med kort ärm. Så jag duschar alltid när jag byter från cykelkläder till arbetskläder. I och med att duschen finns i anslutning till där jag byter om så tar duschen inte så mycket extra tid bara typ 7 minuter.

Thure
 
Jag är 40+ och tycker att det inte finns några genvägar. Antingen snabbar man sig med duschen och får gå med lite svettpärlor i pannan och varmt under skjortan eller så tar man det piano och kör rakning på jobbet innan dusch för att komma ner i varv lite. Tar väl 10 min extra för mig men mycket skönare.

Har testat varmt och kallt vatten men det funkar inte för mig när kroppen är igång. Jag (tok)cyklar med träningskläder ca 25-45 minuter enkel väg beroende på före (mycket snö om det ska ta 45 minuter).
 
Är det motion/träningscykling till jobbet eller vardaglig transportering?
Stretching är det många som slarvar med (jag också).

Mitt svar är:
Varva ner och dricka vatten.
Vila några min och passa på att stretcha samtidigt.
Avsluta med en dusch.
 
Trådstartare Liknande trådar Forum Inlägg Startad
mararv Asics GT2090 slut efter 70 mil? Träning och hälsa 20
thureb Blodtrycksfall i duschen efter bastubad Träning och hälsa 23

Liknande trådar

Logga in

Tips!