Slalom+turåkning+tågresa??

Sista kvällen i Björkliden efter årliga familjefjällveckan, 4 vuxna o 5 barn (9-12 år) den här gången. Förra året var vi fem familjer i Sylarna-Storulvån, dessförinnan ett antal år på familjefjällvecka i Saltoluokta. Kraven blir inte mindre med åren: Förutom möjlighet att åka tåg, gott om dagtursvarianter, god mat osv så har nu slalom kommit in på kravlistan också, framför allt för barnen. Fyra dagar slalom och resten turåkning verkar vara en bra balans. [

Vi vill gärna ha tips på bra ställen som vi inte provat! Storlien och Grövelsjön är ställen vi övervägt. Kommentarer om dem?

Fördelar med Björkliden är att det är väldigt gott om plats i backarna, alltid välpistat och nära till turåkning. Det vi kan sakna är lite större utbud av backar (åtminstone nästa år när barnen lär ta för sig mer), och möjligen fler markerade leder för dagar med lurigt väder och barnvänliga turalternativ. Vi gillar egentligen fjällstationstuket bättre än hotell, både av ekonomiska skäl och för hemtrevnadens skull.

Kan passa på att tipsa om vårt upplägg: Två-fem familjer som kompar ihop och delar upp barnansvaret så att ett antal vuxna kan gå på egna turer dagarna då barnen åker slalom: nån dag mammatur, nån dag pappatur, nån dag partur osv efter behag.

Som sagt: Tacksam för alla tips och förslag!
 
Grövelsjön

har rätt mycket variationsmöjligheter men det går inte tåg hela vägen så om man inte åker bil får man åka buss i varje fall de 19 milen från Mora. Hej förresten Sara vi har ju setts i Saltoluokta.

Utförsåkningen är inte märkvärdig i Grövelsjön men det är inga liftköer. Turåkningen är bra och är det busväger finns många alternativ nere i skogen.

Vi har varit några familjer som återkommit till Grövelsjön några sportlov och bott på Fjällstationen.

Förra året gjorde jag en liten film som visar ungefär vad ni kan vänta er om ni väljer Grövelsjön. http://www.youtube.com/watch?v=PSK3atOpXjw

I somras arrangerade jag ett scoutläger där också. Dels på scoutgården vid Västerbäcken dels på norska sidan vid Sylseth gård. http://www.youtube.com/watch?v=he9TcO1r9b0

Scoutgården blir betydligt billigare än att bo på fjällstation även om man praktiserar självhushåll i bägge fallen.

Thure
 
Pisterna i Storlien är tyvärr inte så mkt att hurra för. Björkliden har betydligt rejälare backar isåfall.
Då är nog funäsfjällen ett bättre alternativ, men det blir ju många mil i buss från närmaste tågförbindelse.
 
Buss till Funäsfjällen

Härjedalingen som Thure nämnde är bra, den går från Stockholm till Funäsfjällen flera gånger per vecka. Fjällexpressen går förutom från Stockholm även från Göteborg och Malmö till Funäsfjällen, men inte så många gånger per vecka, bara på helgen.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.