Skidtur i Karpaterna

Skidtur i Polen/Slovakien Tatra osv..

Har lite lösa planer på att ta en tur till Polen/slovakien i vinter för att göra lite toppturer.

Någon som har varit där och kan dela med sig av erfarenheter ?
 
Jag är själv intresserad av att veta samma sak... Har åkt turskidåkning mellan topparna i Krkonose (Tjeckiens högsta berg) och är sugen på att åka i Slovakien nu.

Jag fotvandrade i Höga Tatra förra veckan och tror inte att man kan bestiga några toppar med skidor - bergen är sylvassa... Däremot finns där leder för längdskidåkning och fjällstugor som är öppna hela vintern.

Det finns andra lite snällare berg där man kan åka på bergskammarna mellan topparna, men jag har inte själv testat och har inte så mycket info om det, tyvärr.

Jag har vandrat i Slovakien flera gånger, om det är något generellt du undrar över (övernattning, kommunikationer, kartor, priser etc).
 
Tar tacksamt emot tips om var man kan hitta kartor etc. samt tips om bra ställen att övernatta.
Tanken är att åka ner med bil från Sverige.

Hur var kvaliten på toppturer i Tjeckien ?
Värt att åka dit.

Vad gäller höga tatra hittade jag en artikel om en guide byrå som tydligen ordnar med skidturer där. Skall försöka hitta artikeln igen.

Läste även på Nationalparkens hemsida att man var tvungen att vara medlem i någon skidbestigningsklubb för att få gå på toppturer där. Är det något du vet något mer om ?

// Johann
 
Tatra

Intressant också på jakt efter info!
Var inne och körde lite Google Earth (underskattat bergletar verktyg?) och kollade Tatra söder om Zakopane, ser ju onekligen tillräckligt brant ut. Högsta toppen 2655 m.
Även Nizke Tatry med högsta berg 2043 m ser ju bra ut.
Hur är det med trädgränsen i dessa berg var går den?
Hittade denna länk till Skalnate Pleso som ser ut att kunna vara intressant, någon som varit där? http://www.tanap.sk/skiing/skalnatepleso.html
Vi letar vidare!

//Janne
 
I Tjeckien åker man på bergsryggarna mellan stugorna, över en del toppar (max 1600 m). Mycket trevligt, men ingen större utmaning om du är ute efter att bestiga toppar.

Preparerade spår för längdskidåkning finns det gott om i många bergsområden i Slovakein, men toppbestigning är ju en annan sak... Vad gäller toppbestigning i Höga Tatra skulle jag bli mycket förvånad om man inte behöver anlita en guide. Klubben kan man kanske gå med i på plats, om det behövs.

Kartor är i alla fall lätt att hitta i alla bokhandlar och turistkontor. Slovakien är väldigt välutvecklat för turism. Turistkontor finns i alla större turistbyar norr om Poprad.

Stugorna är öppna på vintern:
http://www.vysoketatry.com/chaty/chaty.html

Översiktskarta:
http://www.vysoketatry.com/mapy/mapy/ciele.html#bod2

Bättre karta (klicka på den):
http://www.vysoketatry.com/mapy/mapa/mapa.html

I Nizke Tatry (Låga Tatra) finns skidorten Jasna som är landets kanske bästa för utförsåkning. Kanske kan man utgå därifrån för längdskidor också:
http://www.jasna.sk/
 
Jag har varit i Höga Tatrabergen (Vysoke Tatry) flera gånger. Tycker att det är perfekta berg för skidbestigning. Min erfarenhet är att man vanligen tar sig långt upp med skidor på fötterna, men för att ta sig upp den sista biten till toppen är det bättre att gå. Beroende på snöförhållanden kan det vara bra med isyxa och stegjärn. Sen finns det förstås toppar som kräver klätterinsatser. Till de enklare topparna verkar det vara mycket folk som går utan guider. Till svårare toppar brukar det vara betydligt glesare med folk. Kanske är klätterförbudet hårdare där. Bra kartor finns att köpa lite varstans där nere.
 
Boende

Ett tag sedan denna tråden var igång men...
Låter intressant att du varit i området och gjort skidbestigningar, Fredrik.
Vi är ett gäng som har som målsättning att åka till Karpaterna och då främst Tatra, för att gå på topptur med telemarksutrustning.
Har du (eller någon annan) tips på boende i området. Vi kommer antagligen att åka bil och sedan åka runt lite till olika delar av Tatra.
Hälsningar
Janne
 
Jag mestadels varit på den slovakiska sidan (som jag tycker är bättre) och det är också där vi har bott. Hotell eller pensionat är billigt i Slovakien, åtminstone var det så för ett par år sedan. Det är som regel inga problem att hinna från hotell-till topps-ner till hotell igen på en dag, från någon av byarna vid foten av bergen, t ex Stary Smokovec, Tatranska Lomnicka eller Strbske Pleso.
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.