Skada i gelcoaten

Ohoj!
Min plastsegelbåt har fått en skada på fribordet, gelcoaten har nötts bort på ett ställe. Det är inte ända in till glasfiberväven men någon millimeter. Är detta något som måste åtgärdas direkt eller är det ok att vänta till i vår? Jag tänkte, det kanske kan komma in vatten lättare om gelcoaten är tunn..?
Sen när man ska fixa skadan: Vilka produkter behövs? Bör man spackla med något eller målar man bara på med ny gelcoat? Hur viktigt är det med rätt färgnyans (vit)?
Tack på förhand för ev. svar!

/Slocum
 
Laga ytskador

Om skadan ligger ovan vattnet och inte är väldigt stor finns ingen anledning att reparera nu. Är det dessutom inte djupare skada än att det finns gelcoat kvar så är det ju egentligen bara en kosmetisk skada.
Är det en liten reva kan det räcka med att slipa ner skadan och på så sätt få den att fösvinna.
Annars får du slipa rent och fylla i med "Topcoat" och sedan slipa och polera.

Du kan inte använda vanlig gelcoat. Gelcoat är avsett att användas mot en form. Den kommer inte att härda om den läggs som ytterlager och härdar mot luft. För detta ändamål köper man Topcoat som är speciellt preparerat för att kunna härda mot luft. (man har tillsatt vaxlösning som lägger sig som ett skyddande hinna och förhindrar att luften kommer åt polyestern och förhindrar härdning).

Ev kan man behöva tillsätta förtjockningstillsats (Microballonger) för att göra topcoaten lite fastare, så att den inte rinner bort

Det finns även färdigt gelcoatspackel som fungerar bra T ex Plastic Padding gelcoatspackel (Vit).

Välj en färgton som är så lik båtens som möjligt. Du kommer nog inte att hitta exakt eftersom plast bleks, gulnar mm.

Är det en ny båt kanske tillverkaren/försäljaren har reparationskit som man kan köpa dyrt.

Hittade reparationsanvisning långt ner på denna sida: http://www.point65.se/svensk/nyhet2.html

Även på http://www.jotun.se/DEKORATIV/MARINE/Plastskador.htm finns tips.

Prova att kolla vidare på söktjänsten http://www.google.com och skriv "reparera gelcoat" så hittar du en hel del


/Lars-Olof
[Ändrat av lod 2001-07-29 kl 23:26]
 
Gelcoatskada

Slocum,
Håller med föregående inlägg, men vill påpeka att, skadan kan vara större änn den ser ut. Ta en typ morakniv och knacka försiktigt runt skadan, så kan man höra om gelcoaten släppt, delaminering skett på en större yta än vad som syns. Slipa inte bort det skadade lösa partiet, utan skär försiktigt bort allt löst och se till att gelcoatkanten runtom får en vinkel på ca 45 grader, innan du spacklar skadan, då är det lättare att få reparationen osynlig. Polyesterspacklet behöver en grov yta att fästa på (spacklet får inte vara för trögt, då penetrerar det inte glasfibrerna tillräckligt). Anledningen att vara noga med en till synes liten skada, är att luftfyllda utrymmen i laminatet leder ofelbart till vattensamling, antingen en direkt kontakt (om skadan inte åtgärdas) eller i form av kondensbildning och även molekylär genomträning (under vattenytan), vilket ofelbart leder till att vatten vandrar längs glasfibrerna och gör skrovet vattensjukt. Jämför med ett litet stenskott på en bil, vad det leder till om det inte åtgärdas i tid.
MVH/Björn
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.