Rex tandem

Tänker rusta upp en gammal Rex tandem från 30-talet. Orginalfälgarna (26") finns, men hjulen är avekrade och ekrarna försvunna.
Är ekrarna från en armécykel kraftiga nog för en tandem? Håller ett torpedo treväxelnav?
Enligt lagen måste en tandem ha handbroms. Finns fortfarande trumbromsnav med lite kraftigare axel att sätta på framhjulet. Vill minnas att tandemcyklarna hade sådana förr i tiden. Kanske ett trumbromsnav för moped skulle funka?

Vore kul att lackera hojen i orginalfärgerna. Men hur får man till de där perfekta linjerna, som prydda gamla tiders stålfälgar? Har hört talas om - men aldrig sett - något som kallades "streckmaskin" och användes vid lackeringen. Vet ngn ngt om detta?
 
När det gäller ekrar så hade jag satsat på "vanliga" DT Swiss Champion, oreducerade. Standardekrar av bästa kvalitet, som förmodligen sitter på de flesta tandemcyklar som finns att köpa. Jag ser att Rose's (www.rosebikes.se) säljer DT Swiss Alpine, som ska vara extrastarka. Satsa på nya kvalitetsekrar och inte någon gammal skit, det blir väldigt mycket enklare att bygga hjulen då.

Shimano säljer väl framnav med trumbroms numera? (kolla Rose's till exempel). Eller varför inte vara lite djärv och sätta på att MTB-nav med skivbroms? Shimano Deore t.ex.

Ett Torpedo triplex-nav borde fungera, jag vill minnas att jag har sett tandem med sådana. Du har väl inte så mycket annat att välja på, nya Shimano 3- 5- eller 7-växlade.

Gå in på några brittiska sidor för cykelbutiker och titta hur deras tandem är utrustade. Det säljs tydligen fortfarande en hel del tandem i England. (thorncycles.co.uk; evanscycles.com eller googla Tandem).

Streckmaskiner för målning har jag aldrig hört talas om, men det låter ju rimligt att det fanns sådana. I England (återigen) är det vanligt med målade muffkanter på stålramar (lug lining), men då är det små kvinnor som sitter och målar för hand, ungefär som med handmålade motiv på porslin. Kolla med www.cykelbanditten.dk i Danmark också, de är specialister på att "pimpa" cyklar. Eller någon firma som sysslar med fantasymålning på motorcyklar och så vidare. Annars blir det att sätta sig själv med maskeringstejp och en fin pensel (men jag tror inte det blir så lyckat).
 
Liknande trådar

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.