Plastring runt huvudet

Idag lyckades vi (några skridskoåkare) få loss en plastring som fastnat runt nacken och genom näbben på en gräsandshona. Det är inte första gången jag ser detta elände som blir till ett stort lidande för fågeln, näbben deformeras och en långsam svältdöd blir resultatet då plastringen hindrar fågeln från att äta. Fjäderskruden i nacken nöts också ner.

Plastringens diameter är några centimeter, sådana ringar kan man hitta bl.a. på 4 och vissa 5 liters plastdunkar, när skruvkorken vrids runt släpper ringen från skruvkorken. En sorts plombering som visar kunden att denna dunk har aldrig öppnats.

T.ex.

- Motorolja dunkar, ofta på 4 liter
- Saft dunkar

Den här gräsanden sökte kontakt med människor, den var närgången men samtidigt mycket rädd men vi lyckades fånga fågeln och avlägsna plastringen varpå vi kastade upp fågeln i luften och den flög iväg och försvann utom synhåll bakom en skogsdunge.

Denna ensamma gräsand i islandskapet hade inte följt med sina kompisar till öppet vatten och detta tror jag beror på att plastringen även hindrar fågeln att sträcka ut halsen som den förmodligen behöver göra vid flygning. Halsen är fastlåst med näbben i simläge, Z - läge.

Bedrövligt att dessa plastringar lever vidare år efter år och hamnar i naturen.

Tycker Bertil Stolt
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
jakeplisken Är det björnspillning runt knuten? Vilda djur 4

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.