Organisera kunskapsbank från trådar på Forum/nav?

Hej alla duktiga praktiska GPSanvändare särskilt Er med många inlägg och kloka balanserade synpunkter.

Skulle vi inte försöka organisera och gruppera en del av den information om aktuella frågor som finns på olika trådar på denna sida till nån form av Faq arkiv i file-form.
Det skulle kunna utveckla forumet ett steg och göra det än mer intressant.
Det borde vara möjligt om det finns fler som är intresserade och om man arbetar några tillsammans i en grupp som inte blir ensidigt intresse-sammansatt.

Det låter kanske som ett omfattande jobb- men man skulle kunna börja med ett litet pilotprojekt som sedan får utsättas för Forumets synpunkter och vidareutveckla det över tiden.

En ide som jag en tid grunnat på-

Bengt
 

clindh

Forumvärd
Frågan om FAQ har dykt upp många gånger förut, men brukar falla på att alla tycker det skall finnas en men ingen vill skriva...

Vi har två sätt att lösa detta; antingen ett dedikerat forum men det är lätt hänt att varje fråga mynnar ut i en diskussion - eller så lägger man in det som små artiklar via redaktörsgränssnittet (som alla är välkomna att utnyttja).
 
Det var inte mycket respons på den här tråden.

Anders
Du har gjort sånt här förr har jag sett och är dessutom mycket kunnig på hela kunskapsområdet.

Jag hittade en excellent länk hos Dale de Priest under min kunskapsuppbyggnad senaste veckan om Iquen där du fångat upp erfarenheter från PDAuser street Forum. Mycket bra jobb!!

http://home.rixtele.com/~anders/iQueFAQ.htm

Kan du inte göra nåt här också?

Bengt







[Ändrat av bigben 2004-01-30 kl 23:10]
 
Den länken har hänvisats till flera gånger på detta forum nyligen.

Det vore ett jättejobb att lägga upp en kunskapsbank. Jag använder mkt tid på olika forum, kan inte tänka mig hur mkt som skulle behövs för att verifiera och redigera uppgifter till en kunskapsbank inom utsidan/navígering. Och varför en här när det finns bra som http://www.gpsinformation.net, http://www.gpspassion.com och http://www.pocketgps.co.uk?

Dessutom finns groups.google.com advanced search som är mycket effektivt.

Skulle vara att specifika svenska ämnen som kartex eller lantmäteriets copy right regler inte återfinns i utländska fora. Men det kan man söka på här.

Sgs alla kan läsa engelska hyggligt. Att skriva riktigt god engelska går även doktorer och direktörer bet på allt som oftast :) Men om det är svårt att ställa frågor på engelska går det alltid att ställa dem här.

Och varför ska jag använda min tid för att sopa curlingbanan för den som inte gitter söka utan bara häver ur sig en fråga i stil med jag ska köpa en gps, berätta allt om alla modeller.
 
Jag har också funderat på hur man skulle kunna lösa problemet med att samla info så att den blir enklare att hitta, men utan att en enskild person behöva göra hela jobbet.

En intressant lösning på problemet skulle kunna vara att komplettera Utsidan med en "wiki". På en wiki-webbplats kan ALLA redigera sidorna så att texten gradvis blir längre och bättre.

http://www.susning.nu är ett bra exempel på en wiki. Där förklaras också hur det fungerar. Testa att söka efter tex. "Kungsleden". Vill du lägga till eller förbättra något? Gör det!

http://sv.wikipedia.org/ är en annan svensk wiki.

Fördelen med att ha en egen Utsidan-wiki istället för att använda en av de existerande är att Utsidan redan har en tydlig inriktning och en etablerad användarbas.

Vissa ämnen gör sig bättre i långa sammanhängande texter. Jag gillar diskussionsforumen på Utsidan som de är idag men tycker samtidigt att det skulle vara väldigt spännande att se hur bra texter vi kan skapa tillsammans.

/Lasse
 
Wiki verkar mkt intressant i sammanhanget.

Men om nån skriver att just hans gps är det enda som gäller och att alla de andra inte är värda att ägna sig åt - kan andra gå in och redigera om det då? VIlken upphovsrätt har man till sin egen text?
Om jag dumpar en dåligt redigerad text, kan jag gå in och redigera den senare?
 
Allmänt brukar en wiki vara uppbyggd så att alla användare kan redigera alla texter. Om någon anser att du har skrivit något som inte är korrekt kan de gå in och redigera i inlägget. I regel fungerar det mycket bra sålänge det är seriösa personer som ägnar tid/energi åt innehållet.

Jag har själv varit med och försökt skapa en wiki till ett annat forum, som handlar om annat än friluftsliv, vilket fungerade bra till en början. Efter ett tag blev det dock så att de flesta fortsatte att ägna sin energi till själva forumet och wiki'n uppdaterades ej.

På ett tredje forum som jag engagerat mig i, om veteranbilar, fanns det ett par personer som skapade ett faktablad över allt som diskuterats i forumet i pdf-format. PDF:en blev mycket bra och var väl tänkt lite som en wiki då alla användare på forumet kunde ladda ner PDF:en, läsa den, eventuellt göra någon ändring och sedan maila den till utgivaren igen och berätta om ändringen. Antalet användare och inlägg/dag på det forumet var dock långt ifrån utsidans kapacitet.
 

Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.