Områden för "lätt" sportklättring

Var i syd- och mellaneuropa, utöver Kalymnos, kan man hitta ett klätterområde med stort urval av sportklätterturer som uppfyller följande krav:

1) Svårighetsgrad upp till fransk 6a, helst mycket i 5b-5c registret.

2) Välsäkrat, dvs. tätt mellan borrbultarna och inte otäckt högt till den första, samt bra kedjor att bli nedhissad ifrån.

3) Bra friktion på klippan dvs. inte polerat.

Min erfarenhet är att lätta turer i väletablerade områden ofta är polerade och därigenom mindre njutbara. Likaså är säkringarna inte alltid av "modernaste" standard.

Jag funderar på Costa Blanca i april men ett idogt läsande av Rock Fax-guiden gör mig litet bekymrad både beträffande punkt 2) och 3). Många måste ju ha varit där och ha erfarenhet därifrån, men jag är givetvis intresserad av och öppen för förslag på andra områden som uppfyller kraven ovan.

Tacksam för alla tips.
 
Sportklättringsresor blir oftast nedprioriterade för mig, men jag kan ändå rekommendera Paklenica, kroatien.

Inte alltför polerat, till stora delar nybultat och turer från trea- till åttaregistret.
 
Sella

Jag har varit i Sella i Costa Blanca och klättrat. Det fanns många leder som var 5b-5c, men även många lätta 6:eek:r som kändes som de var i 5-registret. Väldigt fin och varierad klättring, men som du skrev var det lite blankputsat på de mest populära lederna.

Jag tycker det i det stora hela var välsäkrat och bra bultar och ankare, men det fanns så klart undantag. 6:eek:r var oftare bättre säkrade än 5:eek:r med tätare bultar.
 
jag kan även rekommendera arco i italien. polerat på vissa platser men inte alls så farligt som jag hade väntat mig. mängder med lätta välsäkrade leder. även mallorca och sardinien har en hel del guldkorn.
 
Angående Paklenica så har jag själv inte varit där ännu (på väg dit under påsken) men har läst att de mest tillgängliga lättare sportlederna där är riktigt ordentligt polerade. Jag ska ju inte bestrida någon som varit där men efter det jag läst på så är jag lite förvånad över det Gustav skriver. En fördel med Paklenica som gjorde att vi valde det som destination över påsken är att man klarar sig nog utan bil.

Costa Blanca har en del polerat. Åker du till Sella så kan du få halka omkring hur mycket du vill. Det finns gott om spegelblanka leder som du kan kolla frisyren medans du klättrar. Finns dock fina klippor på andra håll. Vi hittade en fin fin tillgänglig klippa med massor av välbultade fyror, några femmor och en enstaka sexa i närheten av Calpe, och kan inga minnas att någon led var polerad. Vi klättrade också en dag någon annanstans med lättare två repors turer där inget var polerat, men kanske lite större avstånd mellan bultarna dock. Vid intresse så kan jag gräva fram föraren och namge klipporna. Så nog finns det opolerade klippor att tillgå. Jag skulle inte undvika Costa Blanca av den orsaken, men se upp för Sella.

Själv är jag en Sardinien förespråkare. Det finns ganska mycket i de lätare grader om man väljer rätt klippa. Isili är ett kompakt område med många klippor. Där kan man hitta ett par dagars klättring i de nedre graderna. Inte så många på varje enskild klippa kanske, men det finns rätt många klippor där, alla med behaglig gångavstånd från parkeringen.
Trots två klätterresor till Sardinien har jag inte hamnat i Cala Gonone området ännu. Där har du nog mängder av klättring i de grader du söker. Jag träffade några som talade riktigt gott om ett område där som heter Cala Fuili. Efter en titt i föraren så kan jag säga att den klippan ser riktigt bra ut. Många lättare leder på runt 20 till 30 meter. Nästa gång kanske...
 
Angående Paklenica så har jag själv inte varit där ännu (på väg dit under påsken) men har läst att de mest tillgängliga lättare sportlederna där är riktigt ordentligt polerade. Jag ska ju inte bestrida någon som varit där men efter det jag läst på så är jag lite förvånad över det Gustav skriver. En fördel med Paklenica som gjorde att vi valde det som destination över påsken är att man klarar sig nog utan bil.

Jo de allra mest tillgängliga lättare lederna är nog lite hala, men det finns att välja på.
Ha en trevlig resa! Det funkar nog utan bil, beroende på var ni bor. Från starigrad är det en skaplig promenad upp till nationalparken. Inte "för långt" egentligen, bara för den som vill ha det bekvämt.
(Cykel skulle vara perfekt)
 
Vi hittade en fin fin tillgänglig klippa med massor av välbultade fyror, några femmor och en enstaka sexa i närheten av Calpe, och kan inga minnas att någon led var polerad. Vi klättrade också en dag någon annanstans med lättare två repors turer där inget var polerat, men kanske lite större avstånd mellan bultarna dock. Vid intresse så kan jag gräva fram föraren och namge klipporna. Så nog finns det opolerade klippor att tillgå. Jag skulle inte undvika Costa Blanca av den orsaken, men se upp för Sella.

.

Jag tar tacksamt emot namnen på de klippor du hänvisar till. Costa Blanca är ju så stort att man ändå bara hinner med några få områden på en vecka och då är det ju viktigt att hamna "rätt".
Sella har jag strukit från listan redan på Rock Fax- guidens information, men tack för att du bekräftade mina farhågor.
 
Nu har jag grävt fram föraren och identifierat vilka klippor det var...

Klippan med många lättare en pitch leder är Sierra De Toix (Far Oeste) på sid 245 i Rockfax föraren. Vi plockade alla leder en efter en under dagen utom 6b+ leden som var plaskblött (allt annat var snustorrt utom lite fukt på 6a+ leden). Klippan är ganska populär men har inte blivit polerad ännu vill jag minnas.

Klippan vi klättrade på med leder på två repor var Marin, main face (sid 82 i Rockfax). Den klippan kanske fallerar lite på punkt 2 på en del leder då de är multipitch med walk off. Dock så vill jag minnas att den delade första standplatsen för leder 16 -> 19 var en typisk bra sportankare med alla bekvämligheter, inte helt hundra dock. Och leden Jhonny klättrar man som en repa. Jag förstår inte varför den skulle vara 2 repor, men man måste säkra uppifrån och gå ned.
Det ser ut att vara en del att göra på Marin west face också (vi var inte där själva) så ni har iallafall mer en hel dag i området.
Det var lite struligt att hitta rätt klippa här då det finns flera klippor med leder som inte finns i Rockfax föraren. Vi fick lite hjälp att hitta rätt.

Lycka till!
 
Ett område som kan vara värt att kika lite på är Ailefroide i Frankrike.

Inte så välbesökt av andra än fransmän änsålänge, och ärligt talat lär det nog hålla sig så, för här finns inte supermycket klättring.
Men för en vecka finns det att göra, speciellt i det lägre registret.
Bäst kanske det lämpar sig om man också är lite sugen på att prova på att klättra flera replängder.

Byn Ailefroide är inte så mycket mer än den stora campingen som upptar en stor del av dalbottnen, men här finns två små matbutiker och ett par stycken guidebyråer.
Man klarar sig utan bil när man väl är uppe i byn eftersom den mesta av klättringen ligger på gångavstånd. Men det kan nog vara svårt/dyrt att ta sig dit utan bil.

Rent klättermässigt kan det förmodligen inte jämföras med sardinien och costa blanca. Men helhetsupplevelsen är grym häruppe! (om man försöker undgå stukade fötter och tältstölder, vilket vi inte kunde...)

http://www.summitpost.org/area/range/189844/ailefroide-rockclimbing-area.html
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
prisma Områden kring Chamonix? Klättring allmänt 3
johnliungman Varför barnklättring inte måste vara lätt och bultad Klättring allmänt 45
seon Lätt rycksäck för dagstur. Klättring allmänt 13
Bloggomann För lätt för att säkra? Klättring allmänt 31
magwo Lätt o billigt 40-metersrep Klättring allmänt 37
i-am Vårdberget lätt graderat? Klättring allmänt 0
Darek12 Söker klätterförare online förutom 27 crags Klättring allmänt 1
plupp27 Tips på sportklättring mellan Stockholm och Åre? Klättring allmänt 3
Åkepappan Sportklättring ett nödvändigt ont för nybörjare? Klättring allmänt 17
seon Konsumentverket förbjuder sportklättring. Klättring allmänt 15
maskSvedenborg Sportklättring GBG Klättring allmänt 13
kotten1 Max fångryck på rep till sportklättring Klättring allmänt 19
avslutad130107 Sportklättring i Kroatien? Klättring allmänt 4
Lortpelle Sportklättring/bouldering i Asien juni - juli? Klättring allmänt 7
elperroviejo starta sportklättring i kristianstad Klättring allmänt 4
tobbeekberg Sportklättring i argentina/södra chile? Klättring allmänt 1
7sjunger Sportklättring på Ingarö Klättring allmänt 1
Stepho Boulder/sportklättring i Sardinien runt jul/nyår?! Klättring allmänt 3
ptengvall Sportklättring i Paris Klättring allmänt 0
Trad & sportklättring i Tyskland samt Frankrike Klättring allmänt 2

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.