Örnar

Finns det någon här som sett Kungsörn eller Havsörn? Själv har jag sett Kungsörn några ggr, men jag har alldrig lyckats få se Havsörn
 
Havsörn

Jag hade turen att få se en havsörn strax sydväst om Uppsala för några år sedan. Trodde inte att det var en havsörn så långt innåt landet men en biolog sa att det inte var helt omöjligt att i bland kunna se havsörn här i krokarna, men väldigt ovanligt.

En kollega som bor ut åt Almunge (2 mil öst om Uppsala) vars egentliga sysselsättning är måleri och då främst naturmåleri berättade i höstas att han på en tur i skogarna där i kring upptäckt ett havsörnsbo. Har för mig att han sa att det låg vid sjön Testen eller om det var Kärven.

/Jesper
 
Här i Västervik är det inte alls ovanligt att man får se havsörn, det händer ganska ofta. I förrgår såg jag faktiskt två stycken genom fönstret när jag satt här framför datorn, men maffigast är det ju när man kommer lite närmare t ex vid paddling.

En liten tumregel för att skilja havs- från kungsörn:
Havsörnen har V-formad stjärt medan kungsörnens är tvärt avskuren.

/Stefan
 
Tysfjord Norge (nära Narvik)

Där dräller det av havsörn. Tajma besöket med att titta på späckhuggare om de fortfarande går tillräckligt nära kusten, så har du en toppentripp.
 
Kungsörn i Skåne

Jodå!I skogarna norr om Fjällfotasjön(Svedala kommun,
där jag bor)Har jag haft nöjet o turen,att få skåda
dessa fantastiska varelser(kungsörn)ett antal gånger,
ock att de finns i Skåne gör det ännu mer fantastiskt.
Mvh Nicklas
 
Re: Kungsörn i Skåne

NL; sa:
Jodå!I skogarna norr om Fjällfotasjön(Svedala kommun,
där jag bor)Har jag haft nöjet o turen,att få skåda
dessa fantastiska varelser(kungsörn)ett antal gånger,
ock att de finns i Skåne gör det ännu mer fantastiskt.

Ja kungsörnar kar vi ganska många par som häckar här i skåne över vintern. Jag har även sett dem på Revingehed, i närheten av Krankesjön.
Havsörnen har jag också sett ett antal gånger vid vattenriket i närheten av Kristianstad även det under vinterhalvåret.

/g
 
Både havs- och kungsörn kan man få se en del i nordvästra Skåne under vintrarna. Bl.a. brukar de finnas strax söder om Ängelholm där jag sett örn vid ett flertal tillfällen, även över Bjärehalvöns sydsida har jag sett havsörn.
"Havsörnen häckar numera återigen nästan sammanhängande längs hela svenska Östersjökusten från Blekinge, Öland och Gotland ända upp till Norrbotten samt ojämnt spritt vid sötvatten i Syd- och Mellansverige från Skåne till Dalarna-Hälsingland, och
vid sötvatten i Pite, Lule och Torne lappmarker."
Hämtat från SNF's faktablad om havörnar (PDF-fil) så du borde ju kunna hitta någon utmed kusten, gärna ut mot Osthammar (har jag för mig att jag hört folk prata om havsörn...)
Vill man uppleva havsörn i sitt rätta element på inte allt för långt avstånd och samtidigt uppleva de ofantliga späckhuggarna kan jag varmt rekomenderat en tur till Tysfjord i nordnorge frammåt oktober-november då späckhuggarna kommer dit och samtidigt finns där en stor havsörnskoloni. När vi var där hösten -96 hade vi sju havsörnar som låg och cirklade ovanför oss och tre ungfåglar som lekte på låg höjd. Synd att man inte var bättre på att fotografera då...

Ha de gott!
/Nicke

PS. Jädrans vad många som hann skriva nästan allt som jag skrev medans jag skrev, hoppas du får ut något av mitt i alla fall! ;) DS.
[Ändrat av Niklas L 2003-05-22 kl 09:29]
 
Den basta obsplatsen for orn i Sverige torde vara Fyledalen i Skane. Under vinterhalvaret kan man se bada svenska arterna och ibland en och en annan tillfallig besoker som t ex Stapporn.

Jag har sett Kungsorn och Havsorn samtidigt i Fyledalen. Det ar ocksa en fantastisk obsplats for andra rovfaglar som framforallt glador av olika slag. Hundratals kan cirkulera i luften samtidigt.
 
Hade en fin havsörnsupplevelse i Norge för två somrar sen. Gick över en sandås och skrämde upp ett gäng ripor på väg ner mot en jokk. Riporna flög ner i riset nere vid vattnet. Samtidigt lyfte en stor havsörn från andra sidan jokken, jag la mig ner på rygg och kikade vad som skulle hända.
Örnen cirklade lite över riset men tappade intresset för riporna, istället ställde den sig rakt ovanför mig på kanske 20-25 meters höjd. Där hängde den kvar en minut eller två, la huvudet på sned och kikade lite innan den gled åt sidan och försvann...
 
Jag och nagra kompisar klattrade/hasade oss uppfor en bergssida vid Kvalvika pa Moskenesoya i Lofoten forrforra sommaren. Vi kom upp en ganska bra bit. och satte oss i slanten och spanade ut mot Island. Da kommer det en havsoring frasandes utmed bergssidan...UNDER oss. Han var ungefar 10 meter fran oss och verkade ungefar lika forvanad som vi.
 
Freddan75; sa:
Da kommer det en havsoring frasandes utmed bergssidan...UNDER oss. Han var ungefar 10 meter fran oss och verkade ungefar lika forvanad som vi.

Jo, jag hade också blivit förvånad om jag sett flygande havsöringar!

I Stockholmsskärgården finns det en del havsörn. Vi såg ett par kring Järflotta, söder om Nynäshamn.
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
JohnnyL Webb örnar Vilda djur 3
avslutat080903 Webb-kamera adress till häckande örnar? Vilda djur 3

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.