Nylonstrumpor

Jag har problem med fuktiga fötter.
Vanligtvis använder jag två par ullstrumpor i kängorna, men då de blir väldigt fuktiga om jag slarvar med att ta av mig kängorna och torka/byta under dagen är det lätt hänt att jag får skavsår.
Efter att ha läst lite verkar lösningen vara att ha nylonstrumpor innanför de vanliga sockarna.
Trots att många rekommenderar detta hittar jag inget om vilka strumpor man ska köpa eller vart.

Min fråga är alltså, ska man bara knalla in på närmaste H&M och fråga efter nylonstrumpor i strl 45 eller finns det någon modell som är mera ämnad för ändamålet?
 

avslutad210712

Gäst
Svettmängden minskar inte. Kan inte svetten vandra ut genom skon kommer den yttre strumpan att vara tvungen att absorbera samma mängd svett som två strumpor gjorde förut så jag ser inte vinsten med nylonstrumpor.
 
Med en syntetstrumpa som spandex eller nylon innerst transporteras fotsvetten snabbare till nästa strumpa/socka. Kan inte dina skor släppa ut övertrycket blir strumppaketet mättat.
Regelbundna strumpbyten rekommenderas.
Det finns ingen underkur som fungerar utan åtgärder i 10 dagar.
Bara genom egna åtgärder och byten av innersulor och strumpor kan du hålla fötterna rimligt torra.
Glöm inte tvagningar och fotvård.
Damankelsockor i nylon köper jag hos ICA jag drar 44 och det går.


go tur
 
Senast ändrad:
Coolmaxstrumpor innanför ullstrumpor funkar. Bäst mot fukt på huden och optimalt skavsårsförebyggande är polypropylen innerst i och med att de absorberar minst fukt utan fukten går vidare till nästa lager som bör vara mestadels ull (viss syntetinslag ökar slittåligheten).

Helly Hansen har tidigare sålt såna polypropylen innerstrumpor under varumärket Lifa eller Helly Hansen. Nackdelen är doften precis som med syntetunderställ.

Thure
 
Thure förstör nu inte tråden med ett doftspår. Givetvis luktar allas fotsvett då den består av hudrester, salter och små mögelsvampar som finns på allas hud. Den enda boten är ju att regelbundet tvätta strumpor, innersulor och sockar samt skor vid tillfälle.

go tur
 
Hanteringen av luktproblemet borde inte vara så svår - så supertunna polyamid(nylon)/polypropylenstrumpor torkar ju blixtsnabbt, så det är bara att skölja upp på kvällen och sätta på sig rena på morgonen igen. Är de mot förmodan ändå inte torra då, så har man väl ändå med ett ombyte (de väger ju knappt något). De fuktiga får då torka färdigt på ryggsäcken, eller innanför ytterbyxorna vid regn.
Polyamid absorberar en aning mer fukt än polypropylen, men antagligen försumbart i sammanhanget. Polyamidfibern är till skillnad fån polypropylen elastisk i sig; det är kanske därför (gro får rätta mig om jag har fel) det går att tillverka de riktigt tunna strumporna av det. Tror inte det finns lika tunna i polypropylen.

Välj strumpor som känns mjuka mot huden - vanliga tunna nylonstrumpor kan kännas överraskande sträva, särskilt i utspänt tillstånd. Jag brukar pröva mot läpparna - det måste kännas lent där, allt annat blir snabbt jobbigt på mina fötter.
Se till att det inte är några sömmar som går över tårna - de märks (ännu) mer i tunna strumpor.
Sidenstrumpor känns supersköna, men torkar något långsammare och är inte lika slitstarka. Tyvärr svåra att hitta i knälångt och med insydda sömmar

Bortsett från ovanstående så klarar sig mina egna fötter betydligt bättre med ull rätt igenom alla lager. Syntet funkar en stund - antagligen tills de yttre ulllagren är fuktmättade - varefter de börjar kännas riktig obehagliga, medan ull känns "torr" just för att den kan binda mycket fukt.
Mitt eget botemedel mot alltför stor fuktansamling är helt enkelt tjockare lager av ullstrumpor.
 
Jag har problem med fuktiga fötter.
Vanligtvis använder jag två par ullstrumpor i kängorna, men då de blir väldigt fuktiga om jag slarvar med att ta av mig kängorna och torka/byta under dagen är det lätt hänt att jag får skavsår.
Efter att ha läst lite verkar lösningen vara att ha nylonstrumpor innanför de vanliga sockarna.
Trots att många rekommenderar detta hittar jag inget om vilka strumpor man ska köpa eller vart.

Min fråga är alltså, ska man bara knalla in på närmaste H&M och fråga efter nylonstrumpor i strl 45 eller finns det någon modell som är mera ämnad för ändamålet?

Jag antar att du syftar på vanliga nylonstrumpor typ hudfärgade som damer använder till vardags (gjorde förr i tiden i allafall) i högklackade skor.
Jag har en hel byrålåda full av sådana hemma och använder faktiskt dem ibland till fritidsbruk också. Det fungerar utmärkt (för mig) att ha på nylonstrumpor i löparskor tex. Ett lager. Då kan man ha en halv storlek mindre på löparskorna, få en tajt och bra passform, och slipper skavsår. Det funkar bäst tycker jag med de billiga knästrumpor man kan köpa i fempack på butiker som Lindex eller Twilfit eller HM, kanske finns på Ica också. Tills helt nyligen hade de sådana strumpor på Staoil också som var mycket bra. Det ska vara hudfärgade, 20 denier och matta, INTE de som är glansiga och blanka, de är (tycker jag) extremt obekväma och känns som en plastpåse på fötterna.
Har också använt hela strumpbyxor av samma typ vid vandringar, funkar alldeles utmärkt istället för långkallingar, när det inte är så kallt. Känns bra att sova i faktiskt. Men då ska det alltså vara den billiga sorten (är lite glesare liksom) och de ska vara lite för stora också.
Har även använt nylonstrumpor i kängor tillsammans med yllesockor, vete katten om man svettas mindre men fördelen är att de liksom samlar ihop foten så att den känns lite mindre, så att de blir mer utrymme i skorna.
Bara att testa. Tror inte man kommer undan med att man måste pausa och lufta fötterna och sockorna vad man än har på sig.
 
Flera lager

Funkar precis tvärtom för mig - ju tjockare fuktabsorberande lager, desto torrare fötter. Särskilt när det är varmt vill jag ha tjockt med ullstrumpor i skorna.

Jag föredrar också tjockt lager ull oavsett temperatur. Har gärna 2-3 strumpor varav den innersta är tunn. Har fått för mig att de lättare anpassar sig till fot/känga än en tjock, samt att de torkar snabbare hängande i nån buske i solen när jag tar rast
 
Liknande trådar
Trådstartare Titel Forum Svar Datum
Elvah Nylonstrumpor utan tåsöm Kläder 1

Liknande trådar


Sova ute en natt i månaden

Anna och Anna har hittat det bästa ”lifehacket” någonsin – och upptäckt många naturreservat i sömnen.