Lättillgängligt fiske i fjällmiljö, längst upp i norr. Var ska vi?

Hej!
Jag har spenderat mycket tid i fjällen och många nätter i tält, min sambo däremot har sovit 5 nätter i tält totalt och är inte rädd för utmaningar, detta blir hennes andra fjälltur. Ingen av oss är egentligen inte ute efter att gå långa sträckor, snarare att ta oss nånstans via typ en dagsmarsch och slå basläger och fiska, måla, utflykta, laga god mat osv.

Vi är därför på jakt efter tips på var vi kan åka, vi utgår från Luleå och åker norrut med tåg, men kan givetvis byta till buss längst vägen.

Vi söker:
- Fjällmiljö med vackra vyer och drickbart vatten.
- Bra fiske (med flugspö, utan vadare)
- Varierad växtlighet, fin natur.
- Inom säg 10km från en punkt vi kan ta oss till och från med kollektivtrafik (eller en liten taxiresa)

Förslag om var vi bör ta oss i sommar uppskattas varmt, det är inte bestämt när vi åker eller ens hur många resor det blir, så alla förslag är välkomna!

Vänliga hälsningar
Tomas & Karolina
 
Norr om Riksgränsen

Ta tåget till Riksgränsen och sedan leden som går norrut från Campingen.
Massor av fina sjöar och små bäckar med röding i. Vackert, böljande landskap och goda chanser att få se örnar cirkla över er.
Om man inte vill vara stationär kan man förflytta sig österut och avsluta i exempelvis Kopparåsen.

/M
 
Tja, du kan jo også vurdere å reise til Norge, fine fiskevann der også.

Og ingen regler om "undantagsvatten"," endast en øring per fiskare", "kvoterade vatten", osv. Har du fiskekort så har du det. Du finner regler og priser her: https://www.inatur.no/fiske/51111895e4b039803a95fc40/statskogs-norgeskort-for-innlandsfiske Som du ser er mesteparten av fjellheimen i Nordnorge dekket, med bare ett fiskekort. Kjøper du et årskort så har du til mange turer uansett hvor i det blåmerkede området på kartet.

Et tysk par jeg hjalp litt var ivrige fiskere. Han trodda aldri at han skulle komme tilbake fra en to ukers tur og faktisk være lei av å spise ørret og røyr. De fisket på Saltfjellet og i Sulisfjellene på norsk side.
 
Ta tåget till Riksgränsen och sedan leden som går norrut från Campingen.
Massor av fina sjöar och små bäckar med röding i. Vackert, böljande landskap och goda chanser att få se örnar cirkla över er.
Om man inte vill vara stationär kan man förflytta sig österut och avsluta i exempelvis Kopparåsen.

/M
Inte ett så tokigt alternativ faktiskt. Även om vi gärna kommer bort från camping för att få lugn, ro och privatliv. Hur är området att gå i?

På kartan ser jag nordkalottleden som man kanske kan följa ca 5km till man är förbi sjöarna och sen vända österut längst strandkanten och söka sig mot Vadvettjokha nationalpark om det är möjligt, som dagtur om inte annat.

Förra sommaren begav vi oss faktiskt tvärs över kopparåsen mot Vadvettjohkka nationalpark, tyvärr satte en sen tidigare skadad fot stopp med 3 km kvar, men vi fick bra fiske med öring vid ett par småsjöar på nordvästra sidan kullen mot nationalparken till. Det lilla gav mersmak och vi kanske skulle söka oss dit fast en annan väg :)
 
Tåget till Abisko och sen upp i Kårsavagge. Flera sjöar att fiska i ända in i dalen och utsikten längst inne är "hyfsat" fin.
 

Liknande trådar